You are here
Home > QB Subjectwise > 066 History Previous Year Questions

066 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Match List I (year) with List II (revenue system) using the given codes.
List I List II
A. 1833 1. Decennia
B. 1793 2.Mahalwari
C. 1792 3.Zamindari
D. 1769 4.Quiinquennial 5. Ryotwari
Codes:v A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 2 3 5 4
(d) 3 2 1 4

Ans: (b)

Q2. Which of the following statements about the Mauryan Council of Ministers (mantri-parishad) is not correct?
(a) The members of the council were personally selected by the king
(b) The number of members of the council was fixed and it consisted of three councillors and a Chief Minister
(c) It was specially consulted in times of emergency
(d) It may have acted as a political check on the king

Ans: (b)

Q3. Dalhousie has been regarded as the maker of modern India because he brought about reforms and made a beginning in many fields. Which one among the following was not one of his schemes of reforms?
(a) Educational reforms
(b) Construction of railways and introduction of telegraph and postal services
(c) Establishment of a public works department
(d) Factories Act to improve the condition of Indian labour

Ans: (d)

Q4. His ‘principal forte was social and religious reform.
He relied upon legislation to do away with social ills and worked unceasingly for the eradication of child marriage, the purdah system…….To encourage consideration of social problems on a national scale, he inaugurated the Indian National Social Conference, which for many years met for its annual sessions alongside the Indian National Congress.’ The reference in this passage is to
(a) Ishwar Chandra Vidyasagar
(b) Behramji Merwanji Malabari
(c) Mahadev Govind Ranade
(d) B. R. Ambedkar

Ans: (c)

Q5. ‘Mrichchhakatika’ an ancient Indian book written by Shudraka deals with:
(a) the love affair of a rich merchant with the daughter of a courtesan
(b) the victory of Chandragupta II over the Shaka Kshatrapas of western India
(c) the military expeditions and exploits of Samudragupta
(d) the love affair between a Gupta King and a princess of Kamarupa

Ans: (a)

Q6. Which of the following is/are the characteristic(s) of the Sannyasi and Fakir uprisings ?
1. These uprisings refer to a series of skirmishes between the English East India Company and a group of sannyasis and fakirs.
2. One reason for the uprising was the ban on free movement of the sannyasis along pilgrimage routes.
3. In the course of the uprisings in 1773, Warren Hastings issued a proclamation banishing all sannyasis from Bengal and Bihar.
4. Are contemporaneous with the Non-Cooperation Movement.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only (b) 1 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 2 and 4 only

Ans: (c)

Q7. The Atharvaveda informs us about
1. the folk traditions of later Vedic period
2. the elite traditions of later Vedic society
3. the socio-religious conditions of the common people of Vedic Society
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1 and 3

Ans: (d)

Q8. Indus Valley Civilization is also known as the Harappan culture because
(a) The site of Harappa is six times larger than Mohenjodaro site
(b) The Indus Valley Civilization is considered the elementary/initial stage of Vedic culture and Harappa is believed to be the same as Harappa mentioned in the Vedas.
(c) Harappa was the first site to be excavated in the Indus Valley.
(d) The most important evidence of the achievements of this civilization have been excavated from Harappa.

Ans: (c)

Q9. What was the main cause of the growth of money-lending class during the British rule?
(a) Failure of crops caused by the natural calamities
(b) Extravagant habits of the people
(c) Demand of high revenue from the peasants
(d) Need of capital for the cultivation

Ans: (b)

Q10. Which of the following Kingdoms were associated with the life of the Buddha?
1. Avanti 2. Gandhara
3. Kosala 4. Magadha
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 4.
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 3 and 4

Ans: (c)

Q11. Which of the following was not one of the causes for the rise of Extremism in the Congress?
(a) The Indian Council Act, 1892 did not satisfy the aspirations of Congressmen and it was felt that the policy of appeals and prayers had brought no results.
(b) There was widespread resentment against the passing of the Seditious Meetings Act and the Indian Press Act.
(c) The exclusion of the Indian intelligentsia from all the big jobs in the country created bitterness.
(d) Dissatisfaction with the progress of the past two decades made some leaders lose faith in the British sense of justice and fair play.

Ans: (b)

Q12. Assertion (A): Ali Brothers founded the Swaraj Party.
Reason (R): The Swarajists were in favour of council entry and obstruction from within.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.

Ans: (d)

Q13. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Naqqual : Bihar
(b) Tamasha : Orissa
(c) Ankia Nat : Assam
(d) Baha : Punjab

Ans: (c)

Q14. Match the following List I List II
(Temple) (Town)
A. Kailasanathar 1. Bhuvneshwar
B. Lingaraj 2. Khajuraho
C. Kandariya Mahadey 3. Mount Abu
D. Dilwara 4. Kanchipuram
Codes:
A B C D A B C D
(a) 4 2 1 3 (b) 4 1 2 3
(c) 3 1 2 4 (d) 3 2 1 4

Ans: (b)

Q15. Consider the following statements about Bhakti movement.
1. The Bhakti and Sufi saints gradually brought about a better understanding of the fundamental tenets of Hinduism and Islam, underlining the fact that they had a great deal of similarity.
2. The Bhakti and Sufi saints also brought about important changes in the approach to religion, laying greater emphasis on observing rituals.
3. They also contributed to the growth of regional languages and literature.
Which of the statements (s) given above is/are not correct?
(a) Both 1 and 2
(b) Only 2
(c) Both 2 and 3
(d) Only 3

Ans: (b)

Q16. Consider the following statements:
A. Neolithic settlements in the Indian subcontinent are not older than 6000 bc
B. The people of neolithic age used tools of polished stone
C. The people of neolithic age knew how to fi sh
D. Neolithic people cultivated wheat and barley
E. They domesticated cattle, sheep and goats.
Of these,
(a) only B, C and D are true
(b) A, B, C and D are true
(c) A, C, D and E are true
(d) All are true

Ans: (d)

Q17. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A): The Indian tradition regarding statecraft was not completely eclipsed with the coming of the Turks and continued in many peripheral areas.
Reason (R): The writings of the Vijaynagara ruler, Krishnadeva Raya, Rajasthani Vigat and Khyat literature and Ramchandra Amatya’s Ájnapatra provide useful information on Indian statecraft.
In the context of the above two statements which of the following is correct?
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (a)

Q18. What was the nature of difference between Bhadrabahu and his followers, which led to the split of Jainism into two sects, namely Digambaras and Svetambaras?
(a) Interpretation of certain philosophical canons
(b) Compilation of the teachings of Mahavira
(c) Whether or not the monks should wear clothes
(d) Idol worship

Ans: (c)

Q19. Statement I: The economy of India in the 19th century came to a state of ruin under English East India Company.
Statement II: English East India Company’s acquisition of Diwani right led to the miseries of the peasants and those associated with the traditional handicrafts industry of India.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Q20. Arrange the following in a chronological order
1. Foundation of Muslim League
2. Jallianwala Bagh Massacre
3. Khilafat Movement
4. Civil Disobedience Movement The correct order is
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 4, 2, 1, 2
(d) 2, 4, 1, 3

Ans: (b)

Q21. Gupta architecture is represented by many brick temples and the temple of Bhitargaon is most notable for its well preserved and moulded bricks of excellent design, this temple has
(a) A tall Gopuram
(b) A Pyramidal roof
(c) An Apsidal plan
(d) Double basement

Ans: (b)

Q22. Statement I: The economy of India in the 19th century came to a state of ruin under English East India Company.
Statement II: English East India Company’s acquisition of Diwani right led to the miseries of the peasants and those associated with the traditional handicrafts industry of India.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Q23. Which of the following statement is false?
(a) The Sakyas, one of the most prominent ganas, had their capital at Kapilavastu (modern Piprahwa-Ganwaria). As the Buddha belonged to this clan, it is well documented in Buddhist texts which, additionally, give significant information on the meetings convened by the Sakya assembly to discuss matters of war, alliances and peace measures.
(b) In the ganas/sanghas, there was a chief called the ganapati/ganaraja who met the aristocratic council in a hall called the santhagara.
(c) In the monarchical states, loyalty was focused on the king who symbolized political power. He was assisted by ministers, advisory councils like the parishad and sabha, and the administration.
(d) The kingdom of Magadha (roughly the modern Patna and Gaya districts of Bihar) lay to the west of Anga. Its capital was Girivraja or Rajagriha (near modern Rajgir), which was an impressive city surrounded by five hills that formed a natural defence. (e) None of the above

Ans: (e)

Q24. In the colonial period peasant revolts took place in different parts of India:
1. Kuki revolt in Tripura
2. Kuka revolt in Punjab
3. Pabna in Bengal
4. Moplah in Kerala
Select the code for correct statements:
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) All the above

Ans: (d)

Q25. Assertion (A): Akbar claimed divinity for himself.
Reason (R): He thought that in a country of many beliefs such as India, the sovereign should not be associated with any one particular religion.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!