You are here
Home > QB Subjectwise > 065 History Previous Year Questions

065 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Assertion (A): According to the Hathigumpha inscription, Kharavela threatened Dimita, the King of Magadha.
Reason (R): Dimita went back to Mathura to fight him from there.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) A is true, but (R) is false.
(d) A is false, but (R) is true.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q2. Who were the three revolutionaries hanged on the charge of the Kakori case?
1. Ramprasad Bismil
2. Manmatu Gupta
3. Rajendranath Lahiri
4. Ashfaquallah
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 3 and 4

Ans: (d)

Q3. Consider the following historical places:
1. Ajanta Caves 2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa
Which of the above places is/are also known for mural paintings?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

Ans: (b)

Q4. Consider the following statements relating to Indigo Revolt
1. The Indigo Revolt is particularly memorable for the role played by the intelligentsia to uphold the cause of the movement.
2. After the revolt, the colonial authorities set-up the Indigo Commission to enquire into the grievances of the Indigo cultivators.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q5. Consider the following statements :
1. Lord Mountbatten was the Viceroy when Shimla Conference took place
2. Indian Navy Revolt, 1946 took place when the Indian sailors in the Royal Indian Navy at Bombay and Karachi rose against the Government.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q6. Who among the following was the founder of the Muslim League?
(a) Muhammad Ali Jinnah
(b) Shaukat Ali
(c) Nawab Salimullah
(d) Aga Khan

Ans: (c)

Q7. George Washington was made the Commander in Chief of the American forces
(a) in December 1773, after the Boston Tea Party
(b) at the First Continental Congress in September 1774
(c) at the Second Continental Congress in 1775
(d) by the Continental Congress at the Declaration of Independence on 4th July, 1776

Ans: (c)

Q8. Arrange the following in chronological sequence of their rule at Delhi (1) Razia (2) Balban (3) Iltutmish (4) Nasiruddin
(a) 4, 1, 3, 2
(b) 1, 3, 4, 2
(c) 1, 2, 3, 4
(d) 3, 1, 4, 2

Ans: (d)

Q9. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?
I. Bimbisara was the first important king of Magadha who converted the Magadha kingdom into an empire.
II. Ajatashatru, the son of Bimbasara, annexed Vaishali and Koshala to further increase the boundaries of his kingdom.
III. When Alexander invaded India, Shishunaga dynasty was ruling Magadha.
(a) Only I
(b) I and II
(c) Only II
(d) II and III

Ans: (b)

Q10. Match List I with List II, using the given codes.
List I List II
A. Vanchi Iyer 1. Self Respect Movement
B. T. K. Madhavan 2. Vaikon Satyagraha
C. Srinivas Pillay 3. Tinnevelli Conspiracy Case
D. E. V. Ramasmai Naicker 4. The Hindu Progressive Improvement Society
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 2 4 3 1
(b) 3 2 4 1
(c) 2 1 3 4
(d) 1 2 4 3.

Ans: (b)

Q11. Consider the following statements
1. The three literary academics of Sangam literature were at Madurai
2. The akam genre of Tamil poetics dealt with the praise of kings.
3. The poems of the Puran genre had their own tinais and turais.
4. Each akam poem had to follow the nation of turai which had its own deity, biological organisms, subsistence pattern, musical instruments and songs.
Which of these statements is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 3 and 4
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4

Ans: (c)

Q12. List-I List-II
A. V.S. Srinivas 1. Indian National Shastri Liberation Federation
B. V.D. Savarkar 2. Communist Party of India
C. Ramaswamy 3. Hindu Mahasabha Naiekar
D. B.T. Ranadive 4. Justice Party
Codes:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 3 2 1 4
(c) 1 3 4 2
(d) 2 4 3 1

Ans: (c)

Q13. With reference to the entry of European powers into India, which one of the following statements is NOT correct?
(a) The Portuguese captured Goa in 1499
(b) The English opened their first factory in South India at Masulipatam
(c) In Eastern India, the English Company opened its first factory in Orissa in 1633
(d) Under the leadership of Dupleix, the French occupied Madras in 1746

Ans: (a)

Q14. Consider the following pairs:
Traditions Communities
1. Chaliha Sahib Festival Sindhis
2. Nanda Raj Jaat Yatra Gonds
3. Wari-Warkari Santhals
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the above

Ans: (a)

Q15. Statement I : The Zamindars were an exploitative class in Mughal India.
Statement II :
The Zamindars often received the support of the peasantry in a large number of agrarian uprisings in North India in the seventeenth century.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true but Statement II is false
(d) Statement I is false but Statement II is true

Ans: (c)

Q16. Some extraordinary temples were built by different dynasties:
1. Seven Ratha temples at Mahabalipuram by Pallavas
2. Kailashnath temple of Shiva at Ellora by Rashtrakutas
3. Temples at Khajuraho by Chandellas
4. Shiva temple at Tanjore by Cholas
Which of the above are correctly paired, choose the code?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q17. Match List I with List II using the given codes.
List I List II
(A) Senani (i) Maruts
(B) Purohit (ii) Agni
(C) Gramani (iii) Indra
(D) Yajamana (iv) Brihaspati
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) (iv) (ii) (i) (iii)
(b) (i) (iii) (iv) (ii)
(c) (iii) (i) (ii) (iv)
(d) (ii) (iv) (i) (iii)

Ans: (a)

Q18. Match List I with List II using the given codes.
List I List II
A. Buddhu Bhagat 1. Farazi Movement (1836–37)
B. Sido and Kanhu 2. Barasat Vidroha (1831)
C. Titu Mir 3. Kol insurrection (1831–32)
D. Ganganarayan 4. Santal rebellion (1855)
E. Shariatullah 5. Bhumij rebellion (1833)
Codes:
A B C D E
(a) 4 5 2 1 3
(b) 4 5 2 1 3
(c) 4 1 5 2 3
(d) 3 2 5 4 1

Ans: (d)

Q19. Arrange the following dynasties in chronological order in terms of their arrival in India
1. Sakas 2. Indo-Greeks
3. Parthians 4. Kushanas
Choose the correct answer from the codes given below :
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 3, 4 and 2
(c) 2, 1, 3 and 4
(d) 2, 3, 1 and 4

Ans: (c)

Q20. Consider the following statements:
The government of India Act 1935 provided for
1. The provincial autonomy.
2. The establishment of Federal Court.
3. All India Federation at the centre.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q21. The term “imperial preference” was applied to the
(a) special privileges on British imports in India
(b) racial discrimination by the Britishers
(c) subordination of Indian interest to that of the British
(d) preference given to British political agents over Indian Princes

Ans: (d)

Q22. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I (Famous Temple) List-II (State)
A. Vidyashankara 1. Andhra Pradesh
B. Rajarani Temple 2. Karnataka
C. Kandariya Mahadeo Temple 3. Madhya Pradesh
D. Bhimesvara Temple 4. Orissa
Codes :
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 2 3 4 1
(c) 1 4 3 2
(d) 1 3 4 2

Ans: (a)

Q23. Which of the following statements about Jyotirao Phule’s Satyashodhak Samaj Movement in Maharashtra is / are true?
1. The Satyashodhak Samaj was set up in 1873.
2. Phule argued that Brahmins were the progeny of ‘alien’ Aryans.
3. Phule’s focus on the Kunbi peasantry in the 1880s and 1890s led to a privileging of Maratha identity.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q24. Various terms pertaining to Ancient Indian education system in particular to the Buddhist are given here. Match 1. Pabbajja : The teacher 2. Upajjahava : The first step in Buddhist initiation ‘Going Forth’ at the age of fifteen 3. Saddhiviharika : Lay disciples who do not join the Sangh, but have accepted triratna of Buddhism. 4. Upasaka (upasakas) : The novice who enters a monastery for education Select the code for correct combination:
(a) 1 and 2
(b) Only 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

Q25. Which one of the following statements about Upanishads is not correct?
(a) Brihadaranayak and Chandogya Upanishads are in prose.
(b) Katha Upanishad is one of the earliest Upanishads.
(c) Upanishads proclaim salvation by knowledge rather than by faith.
(d) Upanishads do not consider a life of asceticism as absolutely necessary for salvation.

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!