You are here
Home > QB Subjectwise > 065 Geography Previous Year Questions

065 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the following pairs:
Era Period
1. Paleozoic Permian
2. Mesozoic Devonian
3. Cenozoic Jurassic
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) 1 and 2 only (d) 1, 2, 3
Ans: (a)

Q2. The ozone deflection can cause:
1. Skin cancer particularly to white skinned people.
2. Crop damage
3. Throat irritation and fatigue
4. Injury to some aquatic life Find out the correct answer using code given below.
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 2, 3, 4 only
Ans: (c)

Q3. Although major raw wool producing regions are in the southern hemisphere, the woolen textile industry has mainly developed in the northern hemisphere because of
(a) Lack of market in the south.
(b) Well developed infrastructure in the north
(c) Competition of wool with other crops
(d) Lack of interest of the people of the southern hemisphere in this industry.
Ans: (a)

Q4. West Bengal
2. Gujarat
3. Kerala
4. Tamil Nadu
Which of the following is the correct sequence in descending order of total fish production?
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2, 4, 3
(c) 1, 3, 4, 2 (d) 2, 3, 4, 1
Ans: (a)

Q5. Which one of the following shows the correct sequence of occurrence of four towns/ cities as one proceeds from west to east?
(a) Ajmer, Darbhanga, Kohima, Silchar
(b) Surat, Wardha, Rourkela, Bharuch
(c) Pandharpur, Gulbarga, Kottagudam, Visakhapatnam
(d) Anand, Rajkot, Dhanbad, Aizawl
Ans: (c)

Q6. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List I : List II Measuring instruments : Which Measure?
A. Anemometer : 1. Motor power
B. Tachometer : 2. Wind speed
C. Dynamometer : 3. Revolutions per minute
D. Barometer : 4. Atmospheric pressure : 5. Current from a dynamo
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 1 3 5 4
(b) 2 1 3 4
(c) 2 3 1 4
(d) 1 3 5 2
Ans: (a)

Q7. The zones to the west of International Date Line are numbered from 1 to 12 with the prefix
(a) minus (−)
(b) plus (+)
(c) both of these
(d) any of these
Ans: (b)

Q8. Consider the following coal producing states:
1. Bihar
2. Madhya Pradesh
3. West Bengal The correct descending order in terms of the amount of coal produced in these states is
(a) 1, 2, 3
(b) 3, 1, 2
(c) 1, 3, 2
(d) 3, 2, 1
Ans: (a)

Q9. Westerlies in southern hemisphere are stronger and persistent than in northern hemisphere. Why ?
1. Southern hemisphere has less landmass as compared to northern hemisphere.
2. Coriolis force is higher in southern hemisphere as compared to northern hemisphere.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q10. Which one among the following is not a reason for practising tank irrigation in Peninsular India?
(a) The undulating relief and hard rocks
(b) Little percolation of rain water due to impervious rock structure
(c) Most of the rivers of Peninsular India are perennial
(d) There are many streams which become torrential during rainy season
Ans: (c)

Q11. Assertion (A) The Himalayan meadows are suitable for transhumance.
Reason (R) In these areas transport facility to move from one place to another is good.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)

Q12. Statement I : The interior part of Maharashtra does not receive adequate rain in the summer season.
Statement II :
The interior part of Maharashtra lies in the rain shadow of the Western Ghats.
Ans: (a)

Q13. Which of the following pairs is correctly matched?
(a) Argillaceous Sedimentary Rock : Clay
(b) Arenaceous Sedimentary Rock : Rock salt
(c) Reverie Sedimentary Rock : Sandstone
(d) Calcareous Sedimentary Rock : Coal
Ans: (a)

Q14. Consider the following statements regarding Jet streams
1. They are also called Rossby waves.
2. They are usually found near tropopause.
3. They travel from west to east in the northern hemisphere and from east to west in the southern hemisphere
4. They travel at very high velocity
5. They are usually sinuous in character
Which of the above stat ements are correct?
(a) 1, 2, 3 and 4 only (b) 1, 2, 3 and 5 only
(c) 1, 2 and 4 only (d) 1, 2, 4 and 5 only
Ans: (d)

Q15. Which one of the following soil types of India is rendered infertile by the presence of excess iron?
(a) Desert sand
(b) Alluvial
(c) Podzolic
(d) Lateritic
Ans: (c)

Q16. Among the four house types shown below, which one represents the house type of the Pygmies?

Q17. The Earth rotates through
(a) 2° in 4 min (b) 1° in 4 min
(c) 1° in 6 min (d) 2° in 10 min
Ans: (b)

Q18. Match the items of List I with the items of List II.
List I
(Peak) List II
(Elevation)
A. Dhaulagiri 1. 8,167 m (26,764 ft)
B. Nanda Devi 2. 7,817 m (25,645 ft)
C. Annapurna 3. 8,091 m (26,545 ft)
D. Nanga Parbat 4. 8,126 m (26,658 ft)
(a) A-1, B-2, C-3, D-4
(b) A-4, B-3, C-2, D-1
(c) A-1, B-2, C-4, D-3
(d) A-2, B-1, C-3, D-4
Ans: (a)

Q19. Which of the following affects atmospheric pressure?
(a) Altitude (b) Temperature
(c) Earth rotation (d) All the above
Ans: (d)

Q20. An Earthquake epicentre is the
(a) point where the seismograph is located
(b) point within the Earth where the movement along the fault occurs
(c) approximate centre of a group of related Earthquakes
(d) point on the surface directly above where the rupture along the fault zone occur
Ans: (d)

Q21. Which of the following pairs is/are correctly matched?
Caldera Country/area
1. Lake Toba Indonesia
2. Kilauea Hawaii
3. Santorin Greece
4. Lake Kutchaio Japan
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q22. Assertion (A): Wind patterns are clockwise in the northern hemisphere and anti-clockwise in the southern hemisphere.
Reason (R): The directions of wind pattern in the northern and the southern hemisphere are governed by the Coriolis Effect.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q23. Which of the following states do not share border with each other?
(a) Uttar Pradesh and Madhya Pradesh
(b) Telangana and Maharashtra
(c) Andhra Pradesh and Odisha
(d) Mizoram and Nagaland
Ans: (d)

Q24. The January isotherm taken as a basis for dividing India into tropical and sub-tropical zones is
(a) 21°C
(b) 18°C
(c) 12°C
(d) 15°C
Ans: (b)

Q25. Assertion (A): Areas near the equator receive rainfall throughout the year.
Reason (R): High temperatures and high humidity cause convectional rain in most afternoons near the equator.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!