You are here
Home > QB Subjectwise > 064 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

064 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Which one of the following is not correct?
(a) Part IX of the Constitution of India pertaining to the Panchayats provided for setting up of a Finance Commission.
(
b) Part IX of the Constitution of India pertaining to the Panchayats provided for vesting all elections to the Panchayats in a State Election Commission.
(
c) Part IX of the Constitution of India pertaining to the Panchayats provided for reservation of posts of chairpersons at the village level or any other level for the Scheduled Castes, Scheduled Tribes and women.
(
d) Organisation of Village Panchayats is not included in the Directive Principles of State Policy.
Ans: (d)

Q2. Consider the following statements:
A member of the Union Public Service Commission
1. Is appointed by the President of India.
2. Is ineligible for re-appointment to that office.
3. Holds office for a period of 6 years or till the age of 60 years, whichever is earlier.
Of the above statements:
(a) 1, 2 and 3 are correct
(
b) 1 and 2 are correct
(
c) 2 and 3 are correct
(
d) 1 and 3 are correct
Ans: (b)

Q3. The State Chief Information Commissioner holds office for:
(a) 5 years or until the age of 65 years, whichever is earlier.
(
b) 5 years or until the age of 70 years, whichever is earlier.
(
c) 6 years or until the age of 70 years, whichever is earlier.
(
d) 6 years or until the age of 65 years, whichever is earlier.
Ans: (a)

Q4. Which one of the following is correctly matched?
(a) Article 141 : Advisory jurisdiction of the Supreme Court
(
b) Article 136 : Power of the Supreme Court to grant special leave to appeal
(
c) Article 226 : Power of the superintendence of the High Court
(
d) Article 131 : Appellate jurisdiction of the Supreme Court
Ans: (b)

Q5. Consider the following statements:
1. There is no provision in the Constitution of India under which the President of India may entrust, with the consent of the Government of a State, to that Government, functions in relation to any matter to which the executive power of the Union extends.
2. Under the provisions of the Constitution of India, only legislature of a State can by law alter the name of that State.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q6. Consider the following statements:
1. Parliament and State legislatures have concurrent power to make law prescribing punishment for untouchability.
2. Parliament may make law empowering any court to exercise powers of the Supreme Court to enforce the fundamental rights.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q7. During the British Rule in India, who was the first Indian to be appointed as Law Member of the Governor General’s Council ?
(a) Raja Kishori Lal Goswami
(
b) Motilal Nehru
(
c) Satyendra Sinha
(
d) Tej Bahadur Sapru
Ans: (c)

Q8. Assertion (A) :The Directive Principles of State Policy contained in the Constitution of India are relevant in determining the limits of reasonable restrictions laid down in Article 19 dealing with the Fundamental Right to Freedom.
Reason (R) :The Fundamental Rights in Part III of the Constitution have been superseded by the Directive Principles.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (c)

Q9. An Inter-State Council may be established by:
(a) The Parliament
(
b) The President
(
c) The National Development Council
(
d) The Zonal Council
Ans: (b)

Q10. What is the maximum period that shall not intervene between last sitting in one session and the date appointed for first sitting in the next session for each House of Parliament?
(a) Four months
(
b) Five months
(
c) Six months
(
d) Eight months
Ans: (c)

Q11. Disputes between States come to the Supreme Court under:
(a) Appellate jurisdiction
(
b) Original jurisdiction
(
c) Advisory jurisdiction
(
d) Writ jurisdiction
Ans: (b)

Q12. The 73rd Amendment Act emanates from the:
(a) Article 38
(
b) Article 40
(
c) Article 44
(
d) Article 52
Ans: (b)

Q13. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Finance Commission) (Chairman)
A. First Finance Commission – 1. P.V. Rajamannar
B. Fourth Finance Commission – 2. K.C. Neogy
C. Sixth Finance Commission – 3. Y.B. Chavan
D. Eighth Finance Commission – 4. Brahamananda Reddy
Codes:

A B C D
(a) 2 1 4 3
(
b) 4 3 2 1
(
c) 2 3 4 1
(
d) 4 1 2 3
Ans: (a)

Q14. The specific purpose of the institution of Lok Pal is to:
(a) Strengthen legislative control over administration
(
b) Supplement judicial control over administration
(
c) Protect and promote integrity in administration
(
d) Enable effective popular control over administration
Ans: (c)

Q15. Who of the following is not placed at the same rank in the Table of Precedence?
(a) Leader of Opposition in Rajya Sabha
(
b) Cabinet Minister of the Union
(
c) Deputy Chairman of Planning Commission
(
d) Chief Election Commissioner
Ans: (d)

Q16. Consider the following Commissions:
1. Kaka Kalelkar Commission on Backward Classes
2. Sarkaria Commission on Centre-State Relations
3. Shah Commission on Emergency Excesses Which one of the following is the correct chronological order of the above?
(a) 2-3-1
(
b) 1-2-3
(
c) 2-1-3
(
d) 1-3-2
Ans: (d)

Q17. Q

Q18. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Schedule of the Constitution of India) (Content)
A. Ninth Schedule – 1. Provisions regarding Panchayati Raj Institutions
B. Tenth Schedule – 2. Provisions regarding land reforms legislations
C. Eleventh Schedule – 3. Provisions regarding administration of tribal areas
D. Sixth Schedule – 4. Provisions regarding the distribution of powers between the Centre and States
– 5. Provisions regarding the disqualification on ground of defection
Codes:

A B C D
(a) 3 1 4 2
(
b) 2 5 1 3
(
c) 3 5 1 2
(
d) 2 1 4 3
Ans: (b)

Q19. Consider the following statements:
1. Article 46 of the Constitution of India provides for free legal aid to Scheduled Castes and Scheduled Tribes.
2. Article 44 of the Constitution of India provides for promotion of cottage industries.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q20. Consider the following statements:
1. When the President of India is to be impeached for violation of the Constitution, the charge shall be preferred by either House of Parliament.
2. An election to fill a vacancy in the office of President of India occurring by reason of his death, resignation or removal or otherwise shall be held in no case later than nine months from the date of occurrence of the vacancy.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q21. Which one of the following statements is correct?
The estimates which relate to expenditure charged upon the Consolidated Fund of India:
(a) Can be discussed in the House of People only
(
b) Can be discussed in the Council of States only
(
c) Can be discussed in either House of Parliament
(
d) Cannot be discussed in any House of Parliament
Ans: (c)

Q22. Who of the following is not appointed by the Governor?
(a) State Council of Ministers
(
b) State Advocate General
(
c) State Director General of Police
(
d) Members of State Public Service Commission
Ans: (c)

Q23. Consider the following Committees set up to study the structure, powers and functions to be assigned to Panchayati Raj Institutions:
1. Santhanam Committee
2. Ashok Mehta Committee
3. Balwantrai Mehta Committee G.V.K. Rao Committee Which one of the following is their correct chronological order?
(a) 3-4-2-1
(
b) 2-1-3-4
(
c) 3-1-2-4
(
d) 2-4-3-1
Ans: (c)

Q24. The National Commission for STs submits its annual report to the:
(a) Parliament of India
(
b) Union Cabinet
(
c) Ministry of Tribal Affairs
(
d) President of India
Ans: (d)

Q25. Which of the following Amendments made a provision for the creation of All-India Judicial Service?
(a) 44th Amendment
(
b) 38th Amendment
(
c) 57th Amendment
(
d) 42nd Amendment
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!