You are here
Home > QB Subjectwise > 064 History Previous Year Questions

064 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Who of the following was/were economic critic/ critics of colonialism in India?
1. DadabhaiNaoroji
2. G. Subramania Iyer
3. R. C. Dutt
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q2. The earliest Buddhist literature which deal with the stories of the various birth of Buddha are
(a) Vinaya pitakas (b) Sutta pitakas
(c) Abhidamma pitakas (d) Jatakas

Ans: (d)

Q3. The first hundred years of British rule in India saw the resistance movement take the shape of
1. civil rebellions 2. tribal uprisings
3. national revolts 4. peasant movements
(a) 1
(b) 1 and 4
(c) 3
(d) 1, 2 and 4

Ans: (d)

Q4. What is the correct sequence of the frequency of languages used in the Chola inscriptions?
1. Tamil 2. Telugu
3. Sanskrit 4. Kannada
(a) 1, 3, 4, 2
(b) 3, 1, 4, 2
(c) 1, 3, 2, 4
(d) 3, 1, 2, 4

Ans: (b)

Q5. Consider the following statements relating to the Civil Disobedience Movement:
1. By the Gandhi−Irwin Pact, the Congress agreed to suspend the civil disobedience movement.
2. By the Gandhi−Irwin Pact, the government promised to release all political prisoners not convicted for violence.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q6. Consider the following statements aboul Vijayanagara empire
1. Vijayanagara was noted for its markets dealing in spices, textiles and precious stones.
2. Krishnadeva Raya’s rule was characterised by the strain within the imperial structure,
3. The Amara-Nayakas were military commanders who were given territories to govern by the Royas.
Which ofthe statements given above is/are correct?
(a) Only 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) All of these

Ans: (b)

Q7. Why did Md-Bin-Tughlak change his capital from Delhi to Hyderabad/Deogiri?
(a) Because he wanted to improve trade in Deccan
(b) Because he wanted to spread Islam in the Deccan
(c) Because he wanted to punish the people of Delhi
(d) Because he wanted to escape from Mongolian invasion

Ans: (d)

Q8. What was the reason for Mahatma Gandhi to organize a satyagraha on behalf of the peasants of Kheda?
1. The administration did not suspend the land revenue collection in spite of a drought.
2. The administration proposed to introduce permanent settlement in Gujarat.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only.
(b) 2 only.
(c) Both 1 and 2.
(d) Neither 1 nor 2.

Ans: (a)

Q9. Which one of the following statements about the teachings of Kabir is not correct?
(a) He was not against pilgrimage and idol worship
(b) He believed in universal love
(c) He emphasised on one God and the spread of devotionalism
(d) He did not consider it necessary to abandon the normal life of a householder

Ans: (a)

Q10. The French failed to establish power in the Deccan because
(a) Dupleix was not a capable general
(b) the English had a strong navy
(c) the French were not liked by the Indians
(d) Pondicherry was not a strategic place

Ans: (b)

Q11. Which of the following statement(s) is/are found to be incorrect?
I. The Ellora cave temples were started during the Gupta period but work on them continued during the reigns of Vakatakas, Chalukyas and Rashtrakutas.
II. The peak of the Gupta power and cultural glory was attained during the reign of Samudragupta.
III. Charakaand Sushruta in the Gupta Period, wrote about a fully evolved system in medicine resembling those of Hippocrates and Galen in Greece.
(a) Only I
(b) Only II
(c) Only III
(d) I, II and III

Ans: (b)

Q12. Which of the following statements is/ are not true about the Non-Cooperation and Khilafat movements?
A. At the Vijayawada session of the AICC (April 1921), the Tilak Swaraj Fund was started to finance the Non-Cooperation Movement.
B. At the same session, it was decided to enroll one crore members into the Congress by the end of June 1921.
C. At the Karachi Khilafat Conference in July 1921, the Ali brothers called on Muslims to resign from the army, and hence they were jailed by the British in November 1921.
D. Some Khilafat members like Hasrat Mohani began demanding complete independence by the end of 1921.
E. The Jamia Millia Islamia was started in Delhi in 1921.
Select the answer from the codes given below:
(a) D only
(b) C and D
(c) E only
(d) D and E.

Ans: (c)

Q13. In which order did the following dynasties rule Delhi?
1. Lodi dynasty 2. Tughlaq dynasty
3. Khilji dynasty 4. Syed dynasty
5. Slave dynasty
(a) 1, 2, 3, 4, 5
(b) 5, 3, 2, 4, 1
(c) 4, 3, 2, 1, 5
(d) 1, 3, 2, 5, 4

Ans: (b)

Q14. Match List I (Ancient site) with List II (Archaeological finding) and select the correct answer using the codes given below the lists :
List I : List II
(Ancient site) : (Archaeological finding)
A. Lothal : 1. Ploughed field
B. Kalibangan : 2. Dockyard
C. Dholavira : 3. Terracotta replica of a plough
D. Banawali : 4. An inscription comprising ten large sized signs of the Harappan script
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 1 2 4 3
(d) 2 1 3 4

Ans: (b)

Q15. During the freedom struggle, Aruna Asaf AIi was a major woman organizer of underground activity in:
(a) Civil Disobedience Movement
(b) Non-Cooperation
(c) Quit India Movement
(d) Swadeshi Movement

Ans: (c)

Q16. When Lord Mountbatten became the first Governor-General of India, who among the following became the Governor-
General for Pakistan?
(a) Lord Mountbatten (b) Muhammad Ali Jinnah
(c) Liaquat Ali Khan (d) Shaukat Ali

Ans: (b)

Q17. Concerning Ram Mohan Roy, who was the central figure in Bengal Renaissance in the 19th Century, examine the following statements:
1. His family worshipped Vishnu.
2. His intellectual thought process was influenced by several traditions.
3. He observed that the essence of religion is belief in one being.
4. He based his arguments on logic
5. To prove that sati had no basis in scriptures, he cited Upanishads
Choose the code for wrong statement/s:
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 3 and 4
(d) 4 and 5

Ans: (d)

Q18. What did Ashoka try to teach by his Dhamma?
1. Wellbeing of mother and father
2. Firm devotion to only one’s own religion
3. Non-violence
4. Control over both spending and saving
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (b)

Q19. Which one of the following was the most immediate factor for the spread of Swadeshi and boycott of foreign goods during the first decade of the last century?
(a) Curzon’s design to curtail the sphere of local self government.
(b) Curzon’s attempt to control the universities.
(c) Curzon’s Partition of Bengal.
(d) Curzon’s plan to curb the growing popularity of the Indian National Congress.

Ans: (c)

Q20. Which one of the following is the correct chronological order of the Afghan rulers to the throne of Delhi?
(a) Sikandar Shah-Ibrahim Lodi-Bahlol Khan Lodi
(b) Sikandar Shah-Bahlol Khan Lodi-Ibrahim Lodi
(c) Bahlol Khan Lodi-Sikandar Shah-Ibrahim Lodi
(d) Bahlol Khan Lodi-Ibrahim Lodi-Sikandar Shah

Ans: (c)

Q21. Match the following :
A. Chaitya : 1. Amaravati
B. Stupa : 2. Besnagar
C. Pillar : 3. Karle
D. Brick Temples : 4. Bhitragaon
Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 3 4 1
(c) 3 1 2 4
(d) 3 1 4 2

Ans: (c)

Q22. Which one of the following aroused a wave of popular indignation that led to the massacre by the British at Jallianwala Bagh ?
(a) The arms Act
(b) The Public Safety Act
(c) The Rowlatt Act
(d) The Vernacular Press Act

Ans: (c)

Q23. Consider the following statements relating to Sher Shah
1. During Sher Shah’s region, the village Panchayat and Zamindars were not allowed to deal with civil and criminal cases at the local level.
2. Sher Shah set-up army cantonments in different parts of the empire and a strong garrison was posted in each of them.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q24. Verses ascribed to poet-saint Kabir have been compiled in which of the following traditions?
1. Bijak in Varanasi
2. Kabir Granthavali in Rajasthan
3. Adi Granth Sahib
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 3 only (d) 3 only

Ans: (b)

Q25. In the context of medieval Indian administration various terms and their meaning have been given below:
1. Fawazil – the excess amount owed to the exchequer by the Iqtedar
2. Mufti – the governor to whom revenue from the Iqta was assigned
3. Mawa – the area that did not pay Kharaj without the use of force
4. Khutba – the recital of sermon after the congregational Friday prayer
Select the correct statements to choose the right code:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 1, 2, and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!