You are here
Home > QB Subjectwise > 064 Geography Previous Year Questions

064 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Distribution of which mineral is shown in the map of India?

(a) Gold
(b) Iron ore
(c) Coal
(d) Petroleum
Ans: (b)

Q2. When a person moves from poles to the equator, the population of plants and animals will
(a) Increase
(b) Decrease
(c) Remain unchanged
(d) Not show any consistent behavior
Ans: (a)

Q3. Which of the following is a great circle?
(a) Arctic Circle
(b) Equator
(c) Tropic of Cancer
(d) Tropic of Capricorn
Ans: (b)

Q4. Consider the share of forest area in the following states:
1. Punjab
2. Haryana
3. Gujarat
4. Rajasthan.
The correct sequence in the descending order of the forested areas in these states is
(a) 3, 4, 2, 1
(b) 4, 3, 2, 1
(c) 3, 4, 1, 2
(d) 4, 3, 1, 2
Ans: (d)

Q5. Which one of the following is correctly matched?
(a) Gulf of Carpentaria — Italy
(b) Gulf of Sidra — Libya
(c) Gulf of Po hai — Thailand
(d) Gulf of Tonking — Malaysia
Ans: (b)

Q6. Which one of the following rivers flow between Vindhyan and Satpura ranges?
(a) Narmada (b) Son
(c) Mahe (d) Netravati
Ans: (a)

Q7. Which one of the following is the oldest oil refinery in India?
(a) Haldia (b) Koyali
(c) Digboi (d) Mathura
Ans: (c)

Q8. Ozone layer of the Earth’s atmosphere is important for living organisms because it
(a) prevents entry of ultra-violet rays
(b) prevents entry of X-rays
(c) maintains level of oxygen on Earth
(d) prevents acid rain on Earth
Ans: (a)

Q9. The chief characteristics of shifting agriculture are
1. Destruction of forests.
2. High dependence on manual labour
3. High dependence on chemical fertilizers.
4. Rotation of areas rather than crops.
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4
(c) 3, 4 and 1 (d) 1, 2 and 4
Ans: (d)

Q10. Isohyets are the lines drawn on a map connecting points having
(a) Equal temperature
(b) Equal height
(c) Equal atmospheric pressure
(d) Equal rainfall
Ans: (d)

Q11. Upto a height of 50 km from Earth, the atmosphere is composed of
(a) nitrogen, oxygen, argon, minor gases
(b) only nitrogen and oxygen
(c) only minor gases such as carbon dioxide, hydrogen, neon, helium, methane, etc.
(d) None of these
Ans: (a)

Q12. Which of the following statements is/are true?
(I) Longitudes of Jabalpur’s location is between those of Indore and Bhopal.
(II) Latitude of Aurangabad’s location is between those of Vadodara and Pune
(III) Bangalore is situated more south ward than Chennai.
(a) I and III (b) only II
(c) II and III (d) I, II and III
Ans: (c)

Q13. Pattadakal group of monuments are located in which one of the following states?
(a) Bihar (b) Odisha
(c) Madhya Pradesh (d) Karnataka
Ans: (d)

Q14. Which one of the following statements is correct?
(a) Cold fronts move at slower rate than warm fronts and therefore cannot overtake the warm fronts.
(b) Cold fronts normally move faster than warm fronts and therefore frequently overtake the warm fronts.
(c) Cold fronts move at slower rate, and eventually they are overtaken by the warm fronts.
(d) Cold fronts move faster than warm fronts but they cannot overtake the warm fronts.
Ans: (b)

Q15. Which one of the following statements is not true about the speed of rotation of the earth around its axis?
(a) It is maximum at the equator.
(b) It is maximum at the poles.
(c) It decreases away from the equator.
(d) At 60º latitudes, it is half of the speed at the equator.
Ans: (b)

Q16. Examine the following statements and select the correct answer using codes given below:
1. Atmosphere is odourless, tasteless and colourless
2. Atmosphere is held to the earth by its gravitational force and is an integral part of the earth.
3. Hydrogen present in the air is a heavy gas and is confined to the lower layers of the atmosphere only.
4. Dust particles present in the atmosphere act as hydroscopic matter.
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2 and 4 only
Ans: (d)

Q17. Which of the following makes the coniferous forests easier to exploit than the tropical rain forests?
1. Tall trees
2. Soft wood
3. Vast stretches of single species
4. Proximity to market
Select the correct answer using the following codes.
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2 and 4 only
Ans: (b)

Q18. Which of the following crops are able to survive in areas of below 50 cm annual rainfall and are rainfed crops seldom requiring irrigation?
(a) Jowar and Bajra (b) Jowar and Maize
(c) Bajra and Barley (d) Wheat and Ragi
Ans: (a)

Q19. Matriarchcal system still exists among the
(a) Nagas, Nairs and Meenas
(b) Nairs and Khasis
(c) Bhils, Nairs and Khasis
(d) Nagas and Khasis
Ans: (d)

Q20. Which one of the following is not correctly matched?
(a) Isopleth : A line joining places of equal height
(b) Isobar : A line joining places of equal pressure
(c) Isohyet : A line joining places of equal rainfall
(d) Isotherm : A line joining places of equal temperature
Ans: (a)

Q21. Latitude measures the angular distance, expressed in degrees of a point on the Earth’s surface:
(a) north of the equator
(b) south of the equator
(c) north or south of the equator
(d) east or west of the prime meridian
Ans: (c)

Q22. Which region of the Earth’s surface is called doldrums?
(a) Equatorial low pressure belt
(b) Sub-tropical high pressure belt
(c) Between 10° to 23.5° North and South Latitudes
(d) Sub-polar low pressure belt
Ans: (a)

Q23. The lower Gangetic plain is characterised by humid climate with high temperature throughout the year.
Which one among the following pairs of crops is most suitable for this region ?
(a) Paddy and Cotton (b) Wheat and Jute
(c) Paddy and Jute (d) Wheat and Cotton
Ans: (c)

Q24. Which one of the following is the oldest mountain range in India?
(a) Himalayas (b) Aravalli
(c) Satpura (d) Nilgiri
Ans: (b)

Q25. Which one of the following is not a tributary of the river Ganga?
(a) Son (b) Mahananda
(c) Teesta (d) Sharada
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!