You are here
Home > QB Subjectwise > 063 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

063 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements:
1. After the President has asked the Council of Ministers to reconsider the advice given by the Council of Ministers, the President may not act in accordance with the advice rendered after such reconsideration.
2. The President can grant pardon under Article 72 of the Constitution of India, to any person convicted of any offence.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q2. Under the Indian Constitution, which one of the following is not a specific ground on which the State can place restrictions on freedom of religion?
(a) Public order
(
b) Morality
(
c) Social Justice
(
d) Health
Ans: (c)

Q3. Which one of the following is the main principle on which the Parliamentary system operates?
(a) Supremacy of Parliament
(
b) Responsibility of Executive to Legislature
(
c) Supremacy of Judiciary (d) Theory of Separation of Power
Ans: (b)

Q4. Consider the following statements in respect of an Ordinance promulgated by the President of India during recess of Parliament:
1. Such an Ordinance may be withdrawn at any time by the President.
2. Such an Ordinance shall be laid before both the Houses of Parliament and shall cease to operate at the expiration of six weeks from the reassembly of Parliament, or before that period if disapproved by both the Houses.
Which of the statement (s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q5. Statement I: The Parliament exerts authority over administration through the appropriation process.
Statement II:The gross amount of the appropriation determines the volume of official activity and an itemized appropriation act may leave little or no administrative discretion.
Codes:
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(
b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(
c) Statement I is true but Statement II is false.
(
d) Statement I is false but Statement II is true.
Ans: (a)

Q6. What is the maximum permissible strength of the Legislative Assembly (Vidhan Sabha) of any State?
(a) 400 members
(
b) 425 members
(
c) 500 members
(
d) 545 members
Ans: (c)

Q7. Consider the following statements with respect to the Constitutional (Seventy-fourth Amendment) Act, 1992:
It provided for:
1. Three-tier municipalities
2. Ward committees
3. District Planning Committees
4. Direct election of chairperson of a municipality Which of these is/are correct?
(a) Only 1
(
b) 2 and 3
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (b)

Q8. The Planning Commission is:
(a) A line agency
(
b) An auxiliary agency
(
c) A constitutional agency
(
d) A staff agency
Ans: (d)

Q9. Which of the following are the true functions of the electoral process in a democracy like India?
1. To keep the government responsive to the popular will
2. To bring together citizens to choose public decision makers
3. To change the government periodically if necessary
4. To support a competitive party system Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2
(
b) 1, 2 and 3
(
c) 1, 3 and 4
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (b)

Q10. Which of the following statements is/are correct in respect of the Constitution of India?
1. The Constitution received signature of the President of the Constituent Assembly on 26 November, 1949.
2. The provisions relating to citizenship were given immediate effect from 26 November, 1949.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q11. Consider the following statements:
1. The powers of the High Court under Article 226 of the Constitution of India are wider than those of Supreme Court under Article 32 of the Constitution of India.
2. Both High Court and Supreme Court have concurrent power to enforce the fundamental rights.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q12. Reservation of seats in educational institutions in favour of Scheduled Castes and Scheduled Tribes is governed by:
(a) Article 15 of the Constitution
(
b) Article 16 of the Constitution
(
c) Article 29 of the Constitution
(
d) Article 14 of the Constitution
Ans: (a)

Q13. Consider the following statements:
The Article 73 of the Constitution of India which deals with the extent of executive power of the Union, provides that:
1. The executive power of the Union extends to all matters with respect to which the Parliament has the power to make laws.
2. The Government of India may also exercise such authority available under any treaty.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q14. Who of the following became Prime Minister after being Chief Ministers?
1. P.V. Narasimha Rao
2. Charan Singh
3. H.D. Deve Gowda
4. V.P. Singh
5. Morarji Desai Select the correct answer from the codes given below:
(a) 2, 3, 4 and 5
(
b) 1, 2 and 4
(
c) 1, 2, 3, 4 and 5
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q15. Which one of the following Parliamentary Committees act as a ‘watchdog’ on departmental expenditures and irregularities?
(a) Estimates Committee
(
b) Committee on Public Undertakings
(
c) Public Accounts Committee
(
d) Committee on Government Assurances
Ans: (c)

Q16. Consider the following statements:
1. The Constitution of J & K provides for Governor’s Rule in the state.
2. The Constitution of J & K declares Kashmiri as the official language of the state.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q17. Consider the following statements:
1. As per provisions of the Constitution of India, a Regional Commissioner shall not be removed from office except on the recommendation of the Governor of the State where the Regional Commissioner is posted.
2. The number of the Election Commissioners in the Election Commission shall be fixed by the President from time to time.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q18. Consider the following statements:
1. The National Human Rights Commission is not a constitutional body.
2. The National Human Rights Commission is a statutory body.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q19. In which of the following years, was the National Integration Council constituted first?
(a) 1950
(
b) 1956
(
c) 1961
(
d) 1963
Ans: (c)

Q20. Consider the following statements:
1. Attorney-General of India has the right of audience in all courts in the territory of India.
2. Attorney-General of India has the right to take part in the proceedings of the Parliament without the right to vote.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q21. Which of the following statements is/are not violative of the principle of federalism in India?
1. The President takes over administration of states under the emergency provisions.
2. The Parliament has exclusive power to make any law with respect to any matter not enumerated in any of the three lists.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q22. The right to freedom of religion guaranteed in Article 25 of the Constitution of India is subject to which of the following ?
(a) Public order, morality and to the other provisions of Part III of the Constitution of India
(
b) Public order, morality and health
(
c) Reasonable restrictions in the interests of the security of the State
(
d) Public order, morality and health and to the other provisions of Part III of the Constitution of India.
Ans: (d)

Q23. Which of the following taxes belong to the Union exclusively?
(a) Customs Duties
(
b) Land Revenue
(
c) Surcharge on Income Tax
(
d) Corporation Tax
Ans: (c)

Q24. Which of the following cabinet committees is chaired by the Union Home Minister ?
(a) Parliamentary Affairs Committee
(
b) Economic Affairs Committee
(
c) Political Affairs Committee
(
d) Appointments Committee
Ans: (a)

Q25. Which one of the following is directly related to the Appellate jurisdiction of the Supreme Court of India?
(a) Appeals made in civil, criminal and constitutional cases
(
b) Appeals made in constitutional cases only
(
c) Adjudication of disputes between the Union and the States
(
d) Adjudication of disputes between the States
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!