You are here
Home > QB Subjectwise > 063 History Previous Year Questions

063 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Statement I: The annexation of Awadh by Lord Dalhousie in 1856 adversely affected the financial conditions of the sepoys.
Statement II: The sepoys had to pay higher taxes on the land where their family members stayed in Awadh.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Q2. Arrange the following in a chronological order:
1. Dandi March 2. Simon Commission
3. Poona Pact 4. Gandhi Irwin Pact The correct order is
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 3, 2, 1, 4
(c) 2, 1, 4, 3
(d) 3, 4, 1, 2

Ans: (c)

Q3. The well known painting, ‘Bani Thani’ belongs to the
(a) Kangra School
(b) Kishangarh School
(c) Bundi School
(d) Jaipur School

Ans: (b)

Q4. Statement I: In India tribal movements of 19th century resulted out of the process of land displacements and the introduction of forest laws.
Statement II: The Indian national movement resolved the problems faced by the tribals.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (c)

Q5. Examine the following Scientific and Technical Treatises.
Examine the following statements:
1. The Ashtadhyayi is a grammar of Vedic sanskrit.
2. Aryabhata’s Brihat Samhita is a work on Astronomy.
3. The Charaka Samhita is a work on medicine.
4. The Kamasutra reflects urban culture.
5. Kautilya’s Arthashastra describes the Mauryan state.
Select the code for correct statements:
(a) 1 & 2
(b) 3 & 4
(c) 2, 4 & 5
(d) 4 only

Ans: (b)

Q6. Peasant agitations led by different organisations that took place between 1945 and 1947 in different parts of India were as follows:
1. The Warli tribal peasant agitation, led by Maharashtra Kisan Sabha
2. Baksht peasant agitation, led by the Bihar Kisan Sabha
3. Travancore agitation, led by the communists
4. Tebhaga movement, led by the Bengal Provincial Kisan Sabha
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) Only 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q7. Assertion (A): Akbar’s official historian Abul Fazl neither gives the prices of slaves nor does he mention slave markets.
Reason (R): Abkar prohibited slave trade in his empire.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

Q8. List-I List-II (Harappan settlement) (River)
A. Lothal 1. Indus
B. Kalibangan 2. Satlej
C. Ropar 3. Ravi
D. Harappa 4. Ghaggar
E. Mohenjodaro 5. Bhogao
Codes:
A B C D E
(a) 5 4 2 3 1
(b) 2 5 1 4 3
(c) 4 5 2 3 1
(d) 5 4 3 2 1

Ans: (a)

Q9. Find out the wrongly matched one/ones
1. Lytton-Lee Commission
2. Mayo-Scholarship scheme
3. Ripon-Repeal of Vernacular Press Act
4. Canning-Queen Victoria’s Proclamation
(a) 2, 3, 4
(b) 1 and 2
(c) 2 and 4
(d) 4 only

Ans: (b)

Q10. What is the correct order of happenings of the following three events in the British rule in India?
1. Rowlatt Act
2. Hunter Report
3. Jallianwalla Bagh Tragedy
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 3, 2
(b) 2, 1, 3
(c) 3, 2, 1
(d) 2, 3, 1

Ans: (a)

Q11. Consider the following pairs:
Person : Field of activity
1. Subramania Bharati : Literature
2. Mokshagundan Visvesvaraya : Medicine
3. Jamsetji Tata Nusserwanji : Engineering and Planning
4. Rabanindra Nath Tagore : Painting Of these pairs :
(a) 1, 2, 3, 4 are correctly matched
(b) 1 and 2 are correctly matched
(c) 1 and 4 are correctly matched
(d) 2, 3 and 4 are correctly matched

Ans: (c)

Q12. Which chemical was an important symbol in our struggle for freedom?
(a) Glucose (b) Fertilizer
(c) Medicine (d) Sodium chloride

Ans: (d)

Q13. Examine the statements with regards to the Harappan state:
1. Harappan society was stratified and hierarchical.
2. The Harappan state was a centralized empire with twin capitals.
3. The Harappan state was a centralized empire ruled by a class of priest-kings from the twin capital cities of Harappa and Mohenjodaro.
Select the correct answer using the code given below:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2, and 3

Ans: (d)

Q14. Examine the statements, and select the right answer
(a) All India States’ People’s Conference was formed in 1927
(b) Turks abolished the Caliphate in 1924
(c) Bhagat Singh and his colleagues were executed in 1931
(d) All the above

Ans: (d)

Q15. Aurangzeb attacked Bijapur and Golconda because
(a) Aurangzeb was an orthodox Sunni and the rulers of Bijapur and Golconda were Shia Muslims
(b) of Aurangzeb’s policy of expansion and to consolidate his supremacy
(c) Bijapur and Golconda were supporting Marathas
(d) Rulers of Bijapur and Golconda were weak and as such it offered easy takeover

Ans: (b)

Q16. List I List II
A. Nagara 1. Fortified settlements in Vedic literature
B. Pura 2. Town in Pali literature
C. Nigama 3. Fortified capital of a king
D. Durga 4. City/town first mentioned in Taittiriya
(a) A – 2, B – 3, C – 4, D – 1
(b) A – 4, B – 3, C – 2, D – 1
(c) A – 2, B – 1, C – 4, D – 3
(d) A – 4, B – 1, C – 2, D – 3

Ans: (d)

Q17. List-I List-II Mughals Places of their Tombs
1. Babur A. Kabul
2. Humayun B. Delhi
3. Akbar C. Sikandra
4. Jahangir D. Lahore
5. Shahajahan E. Agra
6. Aurangzeb F. Aurangabad
(a) 1-A, 2-C, 3-B, 4-E, 5-F, 6-D
(b) 1-A, 2-B, 3-C, 4-D, 5-E, 6-F
(c) 1-B, 2-C, 3-D, 4-E, 5-F, 6-A
(d) 1-B, 2-D, 3-C, 4-A, 5-E, 6-F

Ans: (b)

Q18. How did Sultan Qutb-ud-din Aibak die?
(a) He was treacherously stabbed to death by one of his ambitious nobles
(b) He was killed in a battle with Taj-u-din Yildiz, the ruler of Ghazni who entered into a contest with him over the capture of Punjab
(c) He sustained injuries while besieging the fortress of Kalinjar in Bundelkhand and succumbed to them later
(d) He died after a fall from his horse while playing Chaugan

Ans: (d)

Q19. Who wrote Vande Mataram?
(a) Rabindra Nath Tagore
(b) Maulana Abul Kalam Azad
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Bankim Chandra Chatterjee

Ans: (d)

Q20. Which one among the following statements regarding Bal Gangadhar Tilak is not correct?
(a) He propounded the theory of the Arctic Home of the Aryans
(b) He founded the Anti-Cow Killing Society
(c) He set-up the Home Rule League at Poona
(d) He supported the Age of Consent Bill

Ans: (d)

Q21. Some of the strategies nationalists formulated following the Government of India’s declaration that India was at war with Germany:
1. resignation of Congress ministries in the provinces
2. individual satyagraha following the August Offer
3. quit India Movement following the failure of Cripps Mission
4. direct Action day following the Cabinet Mission plan
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q22. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. Jalal-ud-din Firoz khilji, the founder of the Khilji Dynasty, was brought to Delhi as a slave to Sultan Kaiqubad.
II. Jalal-ud-din Firoz Khilji brought all the Rajput kingdoms under his sway and also snubbed the Chhajju Rebellion, inspired by Khishlu Khan.
III. Firoz Khilji was the first ruler of Delhi sultanate to clearly put forward the view that the state should be based on the willing support of the governed.
(a) Only III
(b) I and II
(c) I, II and III
(d) All are correct

Ans: (d)

Q23. Which of the following pairs indicating the contents of the sacred Buddhist Pitakas is not correctly matched?
(a) Vinaya Pitaka — rules of monalstic discipline
(b) Abhidhamma Pitaka — philosophical development of the Buddha’s teachings
(c) Suttra Pitaka — Stories of the Buddha’s previous births (Jataka stories)
(d) Dhammapada — The original sermon of the Buddha of Sarnath

Ans: (d)

Q24. Which among the following titles was/were not assumed by the Mughal Emperor, Akbar?
1. Caliph 2. Ghazi
3. Imam 4. Mujahid
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 3
(c) Only 1
(d) Only 2

Ans: (d)

Q25. Assertion (A): Babur wrote his memoirs in Turki.
Reason (R): Turki was the official language of the Mughal Court.
In the context of the above two statements which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!