You are here
Home > QB Subjectwise > 063 Geography Previous Year Questions

063 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which one of the following does not have a heavy water plant?
(a) Narora (b) Sriharikota
(c) Kakrapar (d) Kota
Ans: (b)

Q2. Which one among the following Indian rivers originatesin Maharashtra and flows through Karnataka and Andhra Pradesh to meet the Bay of Bengal in Andhra coast?
(a) Mahanadi (b) Kaveri
(c) Krishna (d) Godavari
Ans: (c)

Q3. Which of the following statements is not true about laterite soils?
(a) they are heavily leached
(b) they contain oxides of iron.
(c) they are very useful for agricultural crops.
(d) they are found in hot and humid regions of equatorial rain forests.
Ans: (c)

Q4. Which of the following countries does not border Lithuania?
(a) Poland (b) Ukraine
(c) Belarus (d) North Sea
Ans: (b)

Q5. Leh region is a cold desert because
1. It is out of reach of the monsoon winds as it is surrounded by lofty mountains.
2. Monsoon winds dry up by the time they reach Leh region.
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct
Ans: (c)

Q6. Which one of the following is the appropriate reason for considering the Gondwana rocks as most important of rock systems of India?
(a) More than 90% of limestone reserves of India are found in them
(b) More than 90% of India’s coal reserves are found in them
(c) More than 90% of fertile black cotton soils are spread over them
(d) None of the reasons given above is appropriate in this context
Ans: (b)

Q7. What could be the main reason/reasons for the formation of African and Eurasian desert belt ?
1. It is located in the sub-tropical high pressure cells.
2. It is under the influence of warm ocean currents.
Which of the statements given above is/are correct in this context?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q8. Karewa are terraces of glacial origin found in
(a) Teesta valley
(b) Ravi valley
(c) Jhelum valley
(d) Alaknanda valley
Ans: (c)

Q9. Albedo effect would be relatively higher in
(a) early morning and late evening
(b) early morning only
(c) noon
(d) late evening only
Ans: (a)

Q10. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Indus : Shyok
(b) Ganga : Gandak
(c) Godavari : Musi
(d) Krishna : Tungabhadra
Ans: (c)

Q11. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II Public Sector Location Undertaking
(A) Fertilizer (1) Pimpri Corporation of India
(B) Hindustan (2) Sindri Antibiotics Ltd.
(C) Indian Rare (3) Nepanagar Earths Ltd.
(D) National (4) Alwaye Newsprint Ltd.
(a) A – 2 ; B – 1 ; C – 4 ; D – 3
(b) A – 1 ; B – 2 ; C – 3 ; D – 4
(c) A – 4 ; B – 3 ; C – 2 ; D – 1
(d) A – 3 ; B – 1 ; C – 2 ; D – 4
Ans: (a)

Q12. Statement I Typical laterite soils in India are generally fertile.
Statement II Laterite soils generally experience leaching.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true
Ans: (b)

Q13. Match list I with list II and find out the correct answer by using the codes given below.
List I List II
(Feature) (Location)
A. Natal Basin 1. S.W. of Madagascar
B. Sierra Leone Basin 2. Between 0º to 10ºN and 10º to 20°W
C. Albatross plateau 3. East Tropical Pacific Ocean
D. Murray seascarp 4. Off the west coast of North America
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 4 1 2
(c) 2 3 4 1
(d) 4 1 2 3
Ans: (a)

Q14. Match List I (city) with List II (river) and find out the correct answer using the code given below List I List II
(City) (River)
A. Bangkok 1. Ayeyarwady
B. Phnom-Penh 2. Mekong
C. Hanoi 3. Menam (Chao Pahraya)
D. Yangon 4. Red River
Code:
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 4 1 3 2
(c) 3 1 4 2
(d) 4 2 3 1
Ans: (a)

Q15. Consider the following statements
1. More tropical cyclones originate in the Arabian Sea than in the Bay of Bengal.
2. Some of the tropical cyclones originating in Bay of Bengal cross over the peninsular India and enter the Arabian Sea.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q16. Which of the following States is landlocked?
(a) Maharashtra
(b) West Bengal
(c) Andhra Pradesh
(d) Bihar
Ans: (d)

Q17. What are the significances of a practical approach to sugarcane production known as ‘Sustainable Sugarcane Initiative’?
1. Seed cost is very low in this compared to the conventional method of cultivation.
2. Drip irrigation can be practiced very effectively in this.
3. There is no application of chemical/ inorganic fertilizers at all in this.
4. The scope for intercropping is more in this compared to the conventional method of cultivation.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (b)

Q18. Mediterranean Sea is a border of which of the following countries?
1. Jordan
2. Iraq
3. Lebanon
4. Syria
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 3 and 4 only
Ans: (c)

Q19. The Western Ghats are
(a) Mountains
(b) Plateaus
(c) Escarpment of the plateaus
(d) Hills
Ans: (a)

Q20. Which one of the following factors is responsible for the change in the regular direction of the ocean currents in the Indian Ocean?
(a) Indian Ocean is half an ocean
(b) Indian Ocean has monsoon drift
(c) Indian Ocean is a land-locked ocean
(d) Indian Ocean has greater variation in salinity
Ans: (b)

Q21. Madhya Pradesh shares its border with how many States?
(a) 3 (b) 4
(c) 5 (d) 6
Ans: (c)

Q22. Which one of the following cities is located on the banks of the River St Lawrence?
(a) Chicago (b) Detroit
(c) Montreal (d) Vancouver
Ans: (c)

Q23. Plate tectonics is a scientific theory that describes the large scale motions of Earth’s lithosphere. Which one among the following statements regarding Plate tectonics is not correct?
(a) Tectonic plates are composed of Oceanic lithosphere and thicker Continental lithosphere
(b) Tectonic plates are able to move because the Earth’s lithosphere has a higher strength than the underlying asthenosphere
(c) The Earth’s lithosphere is broken up into Tectonic Plates
(d) Along divergent plate boundaries, subduction carries plates into the mantle
Ans: (d)

Q24. What is meant by transhumance with respect to migration?
(a) Permanent migration
(b) Seasonal migration
(c) Daily migration
(d) Long term migration
Ans: (b)

Q25. Consider the following statements:
1. The most peculiar feature of littoral and swamp forests is that they can survive and grow both in fresh and brackish water.
2. Littoral and swamp forests can be found in all the deltas and estuaries of India.
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!