You are here
Home > QB Subjectwise > 062 History Previous Year Questions

062 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Who among the following performed Asvamedha sacrifice?
1. Pushyamitra sunga 2. Samudragupta
3. Pravarsena I 4. Pulakesin I
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q2. Consider the following statements in regards to the Gandhi-Irwin Pact:
1. According to the Pact, British Government accepted to release all the political prisoners.
2. Irwin agreed on giving the right to peaceful and non-aggressive picketing of liquor and foreign cloth shops.
3. British government allowed making of salt for personal consumption in coastal regions.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q3. Assertion (a): Lord Linlithgow described the August Movement of 1942 as the most serious rebellion since Sepoy Mutiny.
Reason (R): There was massive upsurge of the peasantry in certain areas.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Q4. There are only two known examples of cave paintings of the Gupta period in ancient India. One of these is paintings of Ajanta caves. Where is the other surviving example of Gupta paintings?
(a) Bagh caves
(b) Ellora caves
(c) Lomas Rishi cave
(d) Nasik caves

Ans: (a)

Q5. Which of the following statements about the formation of the Indian National Congress are true?
1. The Indian National Congress was formed at a national convention held in Calcutta in December 1885 under the Presidency of Motilal Nehru.
2. The Safety Valve Theory regarding the formation of the Indian National Congress emerged from a biography of A. O. Hume written by William Wedderbrn.
3. An early decision was that the President would be from the same region where the session was to be held.
4. W. C. Banerjee was the first President of the Indian National Congress.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 4 (b) 2 and 3
(c) 2 and 4 only (d) 1 and 3

Ans: (c)

Q6. Before the Gandhara period, Buddhists were averse to depicting the Buddha in human form. They represented him and the chief events of his life through symbols:
1. The elephant or the lotus, for his birth
2. The horse for his renunciation
3. The stupa for his final nirvana
4. An empty throne, an umbrella or a lotus flower for Buddha
Choose the code for correct statements
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) Only 2 and 3
(c) Only 1 and 4
(d) None of the above

Ans: (a)

Q7. Consider the following statement of Manu: ‘The acceptance of an untilled field by a Brahmin is less blameable than that of a tilled one.’ It points to the fact that:
(a) Brahmins should not accept either tilled or untilled land
(b) land grants to the Brahmins were disapproved by the law-makers
(c) land grants to the Brahmins comprised only untilled lands
(d) land grants to the Brahmins were also serving the purpose of extension of cultivation

Ans: (d)

Q8. Match List I (revenue system) with List II (region) using the given codes.
List I List II
A. Permanent settlement 1. Gujarat
B. Ryotwari settlement 2. Punjab and United Provinces
C. Mahalwari settlement 3. Bombay and Sind
D. Zabti System 4. Bengal, Bihar and Orissa
Codes:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 4 3 2 1
(c) 2 3 1 4
(d) 1 4 2 3

Ans: (b)

Q9. Which of the following was not one of the reasons for gradual weakening of the Mauryan finances?
(a) Need for vast revenues to maintain a huge but inactive army
(b) Need for finances to maintain a very large bureaucracy
(c) Unfavourable balance of trade with foreign countries
(d) The strain on the exchequer of Ashoka’s charitable public works

Ans: (c)

Q10. Consider the following ‘India would be far more reliable as a base for operations.
Moreover, the prospect of a settlement will be greatly enhanced by the disappearance of Gandhi, who had for years torpedoed every attempt at a settlement.’ The above statement was made by the British in the context of
(a) Kheda Satyagraha
(b) Civil Disobedience Movement
(c) Quit India Movement
(d) Non-Cooperation Movement

Ans: (c)

Q11. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List-I
A. Governor General of Presidency of Fort William in Bengal (under Regulating Act, 1773)
B. Governor General of India (under Charter Act, 1833)
C. Governor General and Viceroy of India (Under Indian Councils Act, 1858)
D. Governor General and Crown Representatives
(Under Government of India Act, 1935) List-II
1. Archibald Percival Wavell, Viscount and Earl Wavell
2. James Andrew Broun-Ramsay, Earl and Marques of Dalhousie
3. Charles Cornwallis 2nd , Earl and First Marques of Cornwallis
4. Gibert John Elliot-Murray Kynymond, Earl of Minto
5. Louis Mountbatten of Burma
Codes :
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 3 4 1 5
(c) 2 3 4 5
(d) 4 2 3 1

Ans: (a)

Q12. Consider the following statements:
1. Kitab-I-Nauras, a collection of songs in praise of Hindu deities and Muslim saints, was written by Ibrahim Adil Shah II.
2. Amir Khusrau was the originator in India of the early form of the musical style known as Qawali.
Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q13. Which of the following is not a central tenet of Socialism ?
(a) Historical Materialism
(b) Dialectical Materialism
(c) Alienation and Class Struggle
(d) Individual Freedom

Ans: (d)

Q14. In the Rigvedic period, the king was assisted in administration by the following:
1. Purohita
2. Senani
3. Collector of taxes
4. An administrator of justice
Choose the code:
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 3 and 4

Ans: (c)

Q15. Match List I with List II and select the answer using the codes given below:
List I List II
I. Male Torso A. Harappa
II. Red sandstone B. Mohenjodaro
III. Terracotta cart C. Mehrgarh
IV. Copper rhinoceros D. Daimabad
Codes:
I II III IV
(a) A B C D
(b) B A D C
(c) D C B A
(d) A B D C

Ans: (a)

Q16. Which of the following were the main sources of revenue of the Company government of India?
A. Land revenue
B. Monopoly of salt and opium trade
C. Commutation bond
D. Sair (i.e. customs, tolls, excise duties, etc.)
(a) A, B and C
(b) A, B and D
(c) B, C and D
(d) A, C and D

Ans: (d)

Q17. With reference to Buddhist history, tradition and culture in India, consider the following pairs :
Famous shrine Location
1. Tabo monastery and : Spiti Valley temple complex
2. Lhotsava Lhakhang : Zanskar Valley temple, Nako
3. Alchi temple complex : Ladakh
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q18. Which of the following was not one of the factors responsible for the wide acceptance of the cult of extremism?
(a) The terrible famines of 1896-97 and 1899-1901 followed by bubonic plague took a very heavy toll of life and the people attributed the ‘phenomenon of ever-recurring famines to the anti-national economic policy of the Government.’
(b) The anti-Indian and imperialist policies of Lord Curzon such as the Calcutta Corporation Act, the Official Secrets Act, the Indian Universities Act and above all the Partition of Bengal in 1905, created resentment and provoked violence.
(c) The constant economic drain on the resources of the country on account of the global expansion of the British Empire.
(d) Indian nationalists gained more confidence and drew inspiration from Abyssinia’s repulsion of the Italian army (1896) and Japan’s thumping victory over Russia (1905) which exploded the myth of European superiority

Ans: (c)

Q19. The intensity of famine increased in India, under the British rule because
(a) The failure of monsoons became frequent
(b) The drain of wealth from India was uncontrolled
(c) Of the poor distribution of food grains
(d) Discriminatory protection was extended, to food processing industries

Ans: (b)

Q20. Which one of the following pairs of composers in different languages and their works on the Mahabharata theme is correctly matched?
(a) Sarladasa — Bengali
(b) Kasirama — Oriya
(c) Tikkana — Marathi
(d) Pampa — Kannada

Ans: (d)

Q21. Which among the following was the reason of the resignations of the Indian Ministers in all the provinces in the year 1939?
(a) The Governors refused to act as constitutional heads
(b) The Centre did not provide the required financial help to provinces
(c) The Governor-General converted Indian administration from federal to unitary one because of the beginning of the World War II
(d) India was declared a party to the World War II without the consent of the provincial government

Ans: (d)

Q22. Examine the following statements:
1. The Bhagavad Gita is a scripture devoted to the worship of Krishna, an incarnation of Vishnu.
2. Itihasa literally means “thus it was”; it is the name of the textual genre to which the Mahabharata and Ramayana belong.
3. Veda literally means “knowledge”; it is from the root ‘vid’ which means ‘to know.’
4. The Hiranyagarbha Sukta is a Vedic hymn that speculates about the origins of the universe from a golden embryo.
Select the code for correct statements:
(a) 1 & 4
(b) 1, 2 & 3
(c) 2 & 3
(d) all of them

Ans: (d)

Q23. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
list I list II
I. Early Palaeolithic A. microliths
II. Middle Palaeolithic B. scraper and flakes
III. Upper Palaeolithic C. hand axes and cleavers
IV. Mesolithic D. blades and burins
Codes:
I II III IV
(a) C D A B
(b) C B D A
(c) C D B A
(d) A B D C

Ans: (c)

Q24. What is the correct chronological sequence of the following events relating to Shivaji?
A. Visit to Agra
B. Attack on Poona
C. Coronation
D. Signing of the Treaty of Purandar
Choose the answer from the codes given below:
(a) A, D, C, B
(b) B, D, A, C
(c) B, A, D, C
(d) C, A, B, D

Ans: (b)

Q25. The Buddha did not talk of spiritual aspects such as God, soul, life after death, etc. because:
(a) He was only concerned with the ethical aspects of life
(b) He wanted to resolve the practical problems of life
(c) He considered such speculations unnecessary
(d) He did not intend to establish a formal religion

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!