You are here
Home > QB Subjectwise > 062 Geography Previous Year Questions

062 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Match List I (Mangrove) with List II (State) and select the correct answer using the codes given below the lists :
List I (Mangrove) : List II (State)
A. Achra Ratnagiri : 1. Karnataka
B. Coondapur : 2. Kerala
C. Pichavaram : 3. Andhra Pradesh
D. Vembanad : 4. Maharashtra
5. Tamil Naidu
Codes :
A B C D
(a) 2 1 5 4
(b) 4 5 3 2
(c) 2 5 3 4
(d) 4 1 5 2
Ans: (d)

Q2. Consider the following statements made about the sedimentary rocks :
1. Sedimentary rocks are formed at Earth’s surface by the hydrological system.
2. The formation of sedimentary rocks involves the weathering of preexisting rocks.
3. Sedimentary rocks contain fossils.
4. Sedimentary rocks typically occur in layers.
Which of these statements are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q3. An eastward flowing sub-surface counter current of the Pacific Ocean is known as
(a) Aborhas Current
(b) Cromwell Current
(c) Leeuwin Current
(d) Equatorial Current
Ans: (d)

Q4. The clustered pattern of a village depends upon
(a) distance between villages
(b) placing of tenements
(c) population of a village
(d) location of settlements
Ans: (b)

Q5. Which of the following countries are the best examples of highly scientific development and management of pastoral farming?
(a) France and Spain
(b) Denmark and Holland
(c) Czechoslovakia and Poland
(d) Greenland and Norway
Ans: (b)

Q6. With reference to ‘Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana’, consider the following statements:
1. Under this scheme, farmers will have to pay a uniform premium of two percent for any crop they cultivate in any season of the year.
2. This scheme covers post-harvest losses arising out of cyclones and unseasonal rains.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q7. The distance between two consecutive longitudes (91°E and 92° E) at the Poles is
(a) 0 km (b) 18 km
(c) 25 km (d) 111 km
Ans: (a)

Q8. A river flowing over an area with rock beds dip gently downstream will form:
(a) Meanders and oxbow lakes
(b) Levees and flood plains
(c) Rapids and cascades
(d) Alluvial fans and alluvial cones
Ans: (c)

Q9. Consider the following statements
1. In Koppen’s classification of world climates, ‘B’ climate is based on precipitation while ‘A’ climate is based on rainfall.
2. ‘C’ climate has temperature above 18ºC throughout the year.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q10. Which river of the peninsular plateau does not originate in the Western Ghats?
(a) Vaigai (b) Kaveri
(c) Krishna (d) Mahanadi
Ans: (d)

Q11. Which of the following states/union territories have sex ratio in favour of females?
(a) Kerala and Tamil Nadu
(b) Kerala and Goa
(c) Kerala and Dadra and Nagar Haveli
(d) Kerala and Puducherry
Ans: (d)

Q12. Which one of the following is the correct sequence of the given Indian cities in the decreasing order of their normal annual rainfall?
(a) Kochi – Kolkata – Delhi – Patna
(b) Kolkata – Kochi – Patna – Delhi
(c) Kochi – Kolkata – Patna – Delhi
(d) Kolkata – Kochi – Delhi – Patna
Ans: (c)

Q13. Which one of the following does not border Panama?
(a) Costa Rica
(b) Pacific Ocean
(c) Colombia
(d) Venezuela
Ans: (d)

Q14. The Gutenberg Discontinuity is between
(a) the crust and the mantle
(b) the upper and lower mantles
(c) the outer core and the lower mantle
(d) the inner and outer cores
Ans: (c)

Q15. The existence of geometric relationship between the number of stream segments in successive stream orders is given by:
(a) morphometric analysis
(b) law of drainage composition
(c) law of basin areas
(d) all of these
Ans: (b)

Q16. A geographic region has the following distinct characteristics:
1. Warm and dry climate
2. Mild and wet winter
3. Evergreen Oak trees The above features are distinct characteristics of which one of the following regions?
(a) Mediterranean
(b) Eastern China
(c) Central Asia
(d) Atlantic coast of North America
Ans: (a)

Q17. The National Highway No. 7 connects which of the following?
(a) Mumbai with Varanasi
(b) Mumbai with Bhubaneshwar
(c) Delhi with Kanyakumari
(d) Varanasi with Kanyakumari
Ans: (d)

Q18. Consider the following diagram North Pole Horse Latitude A Polar High Pressure Belts South Pole In the diagram given above, what does A denote ?
(a) Doldrums (b) Trade winds
(a) Westerlies (b) Easterlies
Ans: (a)

Q19. Consider the following statements:
1. A river forms a V-shaped valley
2. A glacier forms a U-shaped valley Find out the correct answer using the following codes
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct
Ans: (c)

Q20. Which of the following has the lowest elevation below sea level?
(a) Lake Assal (b) Lake Eyre North
(c) Death Valley (d) Laguna del carbon
Ans: (a)

Q21. Which of the following pairs are-correctly matched?
Waterfalls : River
1. Kapildhara Falls : Godavari
2. Jog Falls : Sharavati
3. Sivasamudram Falls : Cauvery
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q22. Through which one of the following Straits, does a tunnel connect the United Kingdom and France?
(a) Davis Strait
(b) Denmark Strait
(c) Strait of Dover
(d) Strait of Gibraltar
Ans: (c)

Q23. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion
(A) and other labelled as Reason (R).
In the context of these two statements which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.
(c) A is true R is false.
(d) R is true but A is false.
Assertion (A) : Volcanism does not occur along the conservative boundaries of Plates.
Reason (R): Here two plates just slide past each other.
Ans: (a)

Q24. On the surface of the moon, the
(a) mass and weight become lesser
(b) mass remains constant and only the weight is lesser
(c) only the mass is lesser
(d) mass and weight both remain unchanged
Ans: (b)

Q25. Which one of the following does not belong to antecedent rivers in respect of all three parallel ranges of Himalayas?
(a) Brahmaputra (b) Ganga
(c) Ghaghra (d) Gola
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!