You are here
Home > QB Subjectwise > 061 History Previous Year Questions

061 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Give the correct chronological order of the following events:
A. Formation of the Muslim League
B. Formation of the All India Untouchability League
C. Formation of the All India Trade Union Congress
D. Formation of Indian National Congress
(a) B, D, A, C
(b) C, D, A, B
(c) D, C, A, B
(d) D, A, C, B.

Ans: (d)

Q2. With reference to Delhi Sultanate, who was the founder of Sayyid Dynasty?
(a) Khizr Khan
(b) Mubarak Shah
(c) Muhammad Shah
(d) Alauddin Alam Shah

Ans: (a)

Q3. Match the following:
A. Charak : 1. Samkhya
B. Nagarjuna : 2. Sanskrit author
C. Kapila : 3. Ayurveda
D. Gorakhnath : 4. Rasaratnakara
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 3 4
(c) 4 2 1 3
(d) 3 4 1 2

Ans: (d)

Q4. At which one of the following Place did Mahatma Gandhi first start his Satyagraha in India?
(a) Ahmedabad
(b) Bardoli
(c) Champaran
(d) Kheda

Ans: (c)

Q5. Which of the following statements on Gandhian movements is not correct?
(a) Mahatma Gandhi was in favour of mass movement
(b) Gandhian movements were non-violent in nature
(c) In Gandhian movements, leadership had no role
(d) Mahatma Gandhi was in favour of passive resistance

Ans: (c)

Q6. Which one of the following statements about the Gupta period in Indian History is not correct?
(a) Sanskrit language and literature, after centuries of evolution, reached what has been described as a level of classical excellence through royal patronage.
(b) The status of women was redefined. They were entitled to formal education and hence there were women teachers, philosophers and doctors. Early marriage was prohibited by law and they were given the right to property.
(c) Decentralization of administrative authority was impacted by increased grants of land and villages with fiscal and administrative immunities to priests and temples.
(d) Land grants paved the way for feudal developments and emergence of serfdom in India, resulting in the depression of the peasantry.

Ans: (b)

Q7. Put the following in an ascending chronological order:
1. First Battle of Panipat
2. Second Battle of Tarain
3. Shifting of capital from Delhi to Deogiri
4. Ahmad Shah Abdali’s invasion
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 1, 3 4
(c) 3, 2, 1, 4
(d) 2, 3, 1, 4

Ans: (a)

Q8. Arrange the following dynasties in their correct chronological order, using the given codes.
I. Shunga dynasty
II. Nanda dynasty
III. Haryanka dynasty
IV. Mauryan dynasty
Codes:
(a) II I III IV
(b) I II III IV
(c) III I II IV
(d) IV II I III

Ans: (c)

Q9. Match the following:
List I List II
A. Karsandas Mulji 1. Tartvabodini Patrika
B. Dadabhai Naoroji 2. Young Bengal
C. Debendranath Tagore 3. Fight for the legal status to Parsi women
D. Henry Vivian Derozio 4. Peasant movement 5. Movement for widow remarriage in Gujarat
Codes:
A B C D
(a) 4 2 3 1
(b) 5 3 1 2
(c) 2 3 1 4
(d) 5 1 4 2.

Ans: (b)

Q10. The themes of the murals of the Ajanta Caves are
1. Decorative designs which include a variety of animals, trees and flowers.
2. Portraits of various Buddhas and Bodhiysattvas.
3. Narrative scenes portraying Jataka stories.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1 and 2 only

Ans: (a)

Q11. Consider the following events in the history of British India
1. Santhal Rebellion
2. Indigo Revolt
3. Sanyasi and Fakir Rebellion
4. Birsa Munda Rebellion
Which one of the following is a correct chronological sequence of the above events starting with the earliest?
(a) 3, 2, 1, 4
(b) 1, 4, 2, 3
(c) 3, 1, 2, 4
(d) 2, 1, 4, 3

Ans: (a)

Q12. Which one of the following territories was not affected by the Revolt of 1857?
(a) Jhansi
(b) Chittor
(c) Jagdishpur
(d) Lucknow

Ans: (b)

Q13. Whose philosophy is called the Advaita?
(a) Ramanujacharya (b) Shankaracharya
(c) Nagarjuna (d) Vasumitra

Ans: (b)

Q14. During the mid 19th century Industrial Revolution, the average life span of workers in Manchester was
(a) 17 years (b) 30 years
(c) 55 years (d) 62 years

Ans: (a)

Q15. In order to control/prevent corruption, Alauddin Khilji took recourse to
1. Maintaining a strict vigil on the revenue from the land of a noble
2. Branding the horses and maintaining descriptive rolls of soldiers
3. Not allowing the nobles to levy any additional cess as a source of income
Select the correct code:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) Only 2
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q16. Which of the following items is/are correctly matched?
List I List II
A. Kosala Kingdom Champa
B. Gandharva Kingdom Taxila
C. Matsya Kingdom Mathura
D. Vatsa Kingdom Kausambi
(a) A and B
(b) B and C
(c) A and C
(d) A and D

Ans: (b)

Q17. Match List I with List II, using the given codes.
List I List II
A. Digdarshan 1. Harishandra Mukherjee
B. Mirat-ul- Akhbar 2. Robert Knight
C. Statesman 3. Raja Ram Mohan Roy
D. Hindu Patriot 4. J. C. Marshman
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 3 4 2 1
(b) 4 3 1 2
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1.

Ans: (d)

Q18. Consider the following statements
1. Naval expeditions of Rajaraja I occupied parts of Burma, Malaya and Sumatra.
2. Rajendra I conquered Ceylon.
3. The Cholas held northern Ceylon until they were expelled by Vijayababu I.
4. The Cholas fell in the 13th century when their territory was shared by the Hoysalas and Pandyas.
Which of the above statements is/ are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 4 only

Ans: (c)

Q19. List-I List-II
A. Abul Kalam Azad 1. Bombay Chronicle
B. Feroz Shah Mehta 2. Al-Hilal
C. Annie Besant 3. Young India
D. Mahatma Gandhi 4. New India
Codes:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 3 4
(d) 3 2 1 4

Ans: (a)

Q20. With reference to Indian freedom struggle, which one of the following statements is NOT correct?
(a) The Rowlatt Act aroused a wave of popular indignation and led to the Jallianwala Bagh massacre
(b) Subhas Chandra Bose formed the Forward Bloc
(c) Bhagat Singh was one of the founders of Hindustan Republican Socialist Association
(d) In 1931, the Congress Session at Karachi opposed Gandhi Irwin Pact

Ans: (d)

Q21. With reference to Manipuri Sankirtana, consider the following statements:
1. It is a song and dance performance.
2. Cymbals are the only musical instruments used in the performance.
3. It is performed to narrate the life and deeds of Lord Krishna.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only

Ans: (b)

Q22. Statement I : The Pahi-kashta peasants were non-resident cultivators cultivating lands on a contractual basis.
Statement II :
The Pahi-kashta peasants worked under the temptation of favourable terms of revenue or the compulsion of economic distress.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true but Statement II is false
(d) Statement I is false but Statement II is true

Ans: (a)

Q23. India maintained its early cultural contacts and trade links with Southeast Asia across the Bay of Bengal. For this pre-eminence of early maritime history of Bay of Bengal, which of the following could be the most convincing explanation/explanations?
1. As compared to other countries, India had a better shipbuilding technology in ancient and medieval times
2. The rulers of southern India always patronized traders, Brahmin priests and Buddhist monks in this context
3. Monsoon winds across the Bay of Bengal facilitated sea voyages
Select the code for correct statements
(a) 1only
(b) 1 and 2
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q24. Assertion (A): The compilation work was done towards the end of the Vedic period.
Reason (R): The Upanishads emphasise on the idea of soul (Atman) and not on sacrifice.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q25. Match List I with List II using the given codes.
List I List II
A. Bhil uprising 1. 1841
B. Kittur uprising 2.1844
C. Satara uprising 3. 1824
D. Gadkari uprising 4. 1818–31
Codes:
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 3 4 1 2
(c) 3 4 2 1
(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!