You are here
Home > QB Subjectwise > 061 Geography Previous Year Questions

061 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1.

Q2. Consider the following statements regarding volcanic features:
1. Smaller calderas housed in a big caldera are known as nested calderas
2. Adventive cone is a parasitic or subsidiary cone which may break out on the flows of an existing volcano.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q3. A new type of El Nino called El Nino Modoki has been noticed. In this context, consider the following statements:
1. Normal El Nino forms in the Central Pacific Ocean whereas El Nino Modoki forms in Eastern Pacific ocean.
2. Normal El Nino results in diminished hurricanes in the Atlantic Ocean but El Nino Modoki results in a greater number of hurricanes with greater frequency.
Correct statements:
(a) 1 only (b) 2 only
(c) both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q4. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List I (Climatic Conditions)
A. Chennai is warmer than Calcutta
B. Snowfall in Himalayas
C. Rainfall decreases from West Bengal to Punjab
D. Sutlej-Ganga Plain gets some rain in winter List II (Reasons)
1. North-East Monsoon
2. Altitude
3. Western depressions
4. Distance from sea latitude
Codes :
A B C D
(a) 1 2 4 5
(b) 4 5 1 3
(c) 5 2 4 3
(d) 5 1 3 4
Ans: (c)

Q5. Which one of the following layers of the atmosphere is responsible for the deflection of radio waves?
(a) Troposphere
(b) Stratosphere
(c) Mesosphere
(d) Ionosphere
Ans: (d)

Q6. The absence of which among the following causes the temperature of the atmosphere to decrease with ascent, along with decreasing density of air?
I. Vegetation
II. Water
III. Carbon dioxide
IV. Oxygen
V. nitrogen
(a) I and II (b) III and IV
(c) II and III (d) II and V
Ans: (c)

Q7. Which of the following nutrients helps in greening of plants?
(a) Potassium
(b) Phosphorus
(c) Nitrogen
(d) Ammonium
Ans: (c)

Q8. Which one of the following is the busiest ocean route in the world?
(a) Mediterranean Suez Route
(b) South Atlantic Route
(c) North Atlantic Route
(d) Pacific Ocean Route
Ans: (c)

Q9. Consider the following statements regarding environment issues of India:
1. Gulf of Mannar is one of the biosphere reserves.
2. The Ganga Action Plan, phase II has been merged with the National River Conservation Plan.
3. The National Museum of Natural History at New Delhi imparts non-formal education in environment and conservation.
4. Environmental Information System (ENVIS) acts as a decentralized information network for environment information.
Which of these statements are correct?
(a) 1, 2 and 4 (b) 1, 2, 3 and 4
(c) 2 and 3 (d) 1, 3 and 4
Ans: (b)

Q10. Which one of the following places with petrochemical industries is most westward located in India?
(a) Kota (b) Nagpur
(c) Barauni (d) Ujjain
Ans: (a)

Q11. Consider the following pairs
(a) Mountain system : A group of mountain ranges having similarities in their form, structure extension and age
(b) Mountain range : A linear system of mountains and hills in a narrow belt
(c) Mountain chain : Several mountains of the same age
(d) Mountain ridge : Steep sided long and narrow hill
Which of the above pair is not correctly matched?
Ans: (c)

Q12. Which of the following factors does not favour dew?
(a) Long nights
(b) Calm air
(c) Overcast sky
(d) High relative humidity
Ans: (c)

Q13. Find out the correct sequence of the Himalayan peaks in descending order of height above sea level.
(a) Kanchenjunga, Dhaulagiri, Annapurna, Nanda Devi
(b) Kanchenjunga, Annapurna, Nanda Devi, Dhaulagiri
(c) Kanchenjunga, Nandi Devi, Dhaulagiri, Annapurna
(d) Dhaulagiri, Kanchenjunga, Nanda Devi, Annapurna
Ans: (a)

Q14. Which of the following pairs is/are correctly matched?
Industries Producing Centre
1. Polymers : Mohali
2. Information Technology : Pinjore
3. Bicycles : Ludhiana
4. Machine Tools : Pimpri
Code:
(a) 1 only (b) 2 only
(c) 3 only (d) 4 only
Ans: (c)

Q15. The Ravva offshore block, with great potential for oil, is located in
(a) Krishna-Godavari basin
(b) Cauvery basin
(c) Mahanadi basin
(d) Palar-Pennar basin
Ans: (a)

Q16. In the given map, which one of the following pairs of ocean currents is shown?

(a) Benguela and Falkland
(b) Canary and Humboldt
(c) Agulhas and Guinea
(d) Benguela and Guinea
Ans: (d)

Q17. The density of dry air at sea level is about the density of water.
(a) 1/80 (b) 1/8
(c) 1/800 (d) 1/8,000
Ans: (c)

Q18. Which of the following rivers is/are the tributaries of the river Godavari?
(a) Pravara (b) Manjra
(c) Pranhita (d) All of above
Ans: (d)

Q19. In which one of the following region are the Andes mountains located?
(a) East Europe (b) West Europe
(c) South Africa (d) South America
Ans: (d)

Q20. Consider the following pairs :
Region Well-known for the production of
1. Kinnaur : Areca nut
2. Mewat : Mango
3. Coromandel : Soya bean
Which of the above pairs is/ are correctly matched?
(a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) 1, 2 and 3 (d) None
Ans: (d)

Q21. Consider the following statements with regard to the mining industry of India
1. The spatial distribution of minerals is uneven.
2. The mining industry since colonial days has been export-oriented.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q22. Consider the following pairs:
List I List II
1. Action of Frost : Cold areas having permafrost with temperature always below freezing point
2. Action of Insolation : Wet areas
3. Oxidation : Rusting of iron
4. Carbonation : Effect on limestone
Which of the above pairs are correct ?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q23. Consider the following statements
1. A given air mass has homogeneity of temperature and humidity.
2. Air masses originate from particular regions known as source regions.
3. Air masses are influenced by the weather of area visited by them.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q24. Consider the following pairs
1. Thal Ghat : Gujarat
2. Bhor Ghat : Maharashta
3. Pal Ghat : Kerala
4. Goram Ghat : Tamil Nadu
Which of the above pairs are correctly match
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only (d) 1 and 4 only
Ans: (b)

Q25. Which of the following has the distinction of ‘heritage railway’?
(a) Nilgiri Mountain Railway
(b) Kalka-Shimla Railway
(c) Darjeeling Himalayan Railway
(d) Kangra Valley Railway
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!