You are here
Home > QB Subjectwise > 060 History Previous Year Questions

060 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. The first month of the Saka era is
(a) Chaitra
(b) Vaishakha
(c) Phalguna
(d) Pausha

Ans: (a)

Q2. Which one among the following principles was not propagated by the Theosophical Society?
(a) Belief in Karma and Rebirth
(b) Belief in Universal Brotherhood and Humanity
(c) Belief in Vedantic Philosophy
(d) Belief in the Eradication of Untouchability

Ans: (d)

Q3. In the context of Indian National Movement, which of the following statements are correct?
1. Sarojini Naidu was Gandhi’s choice for the Congress presidentship in 1925.
2. Annie Besant was the leader of the delegation of women to Montague Chelmsford in 1917 to demand women’s right to representation and legislation.
3. Picketing of liquor and foreign-cloth shops by Hansa Mehta at the time of ‘Purna Swaraj’ agitation.
4. Kamaladevi Chattopadhyay made efforts to live and work in villages
Select the appropriate code:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q4. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. Ala-ud-din Khilji succeeded to the throne in AD 1296 by killing his uncle, Jalal-ud-din Firoz Khilji.
II. Ala-ud-din Khilji built the Siri and Arai Minars near the Qutub Minar in Delhi.
III. Ala-ud-din Khilji was very liberal with Hindus and gave them the state patronage.
(a) Only II
(b) Only III
(c) II and III
(d) I and II

Ans: (b)

Q5. Consider the following statements :
1. Historians use the word source to refer to the information found from manuscripts, inscriptions and archaeology.
2. Ramayana and Mahabharata are also important source of ancient Indian history.
Which of the above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q6. Arrange the following events of Jahagir’s reign in the chronological order?
1. Captain Hawkin’s visit to Jahangir’s court.
2. Sir Thomas Aoe’s arrival at Jahanir’s court.
3. Mahabat Khan’s revolt and caputre of Jahangir.
4. Prince Khrram’s revolt against his father.
5. Jahangir’s marriage with Nur Jahan.
6. Issue of 12 famous ordinaces.
Choose the correct answer from the codes below:
(a) 1, 2, 5, 6, 3 and 4
(b) 6, 5, 1, 2, 4 and 3
(c) 2, 4, 3, 5, 6 and 1
(d) 6, 1, 5, 2, 4 and 3

Ans: (d)

Q7. Consider the following passage: In the course of a career on the road spanning almost thirty years, he crossed the breadth of the Eastern hemisphere, visited territories equivalent to about 44 modern countries, and put behind him a total distance of approximately 73, 000 miles.
The world greatest traveler of pre modern times to whom the above passage refers is
(a) Megasthenes
(b) Fa Hien
(c) Marco Polo
(d) Ibn Battuta

Ans: (c)

Q8. Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in emergence of ‘moderates’ and ‘extremists’?
(a) Swadeshi Movement
(b) Quit India Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) Civil Disobedient Movement

Ans: (a)

Q9. Which one among the following is not a characteristic of Rig-Vedic Aryans?
(a) They were acquainted with horses, chariots and the use of bronze
(b) They were acquainted with the use of iron
(c) They were acquainted with the cow, which formed the most important form of wealth
(d) They were acquainted with the use of copper and the modern ploughshare

Ans: (b)

Q10. Some of the important works of 19th century and their authors are given here:
1. Michael MadhusudanDutt – Krishnakumari
2. SubramanyaBharati – SwatantraPattu
3. PyarechandMitra – AladerGharerDulal
4. Sarat Chandra Chatterjee – Grihadaha
Select the code for correct pairs:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q11. Which of the following statements regarding the temples built by Cholas are correct?
1. The temple at Dadapuram in South Arcot in the tenth century is the oldest Chola temple.
2. The Chola temples of Tanjore and Gangaikondacholapuram have lofty shikharas.
3. The later Chola temples have mighty gopurams or gateways.
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) None

Ans: (b)

Q12. Arrange the following events in chronological order:
(i) Subhash Chandra Bose had a meeting with Mr. Tojo.
(ii) Subhash Chandra Bose arrived at Taipei.
(iii) INA hoists the National Flag on the free Indian soil.
(iv) Establishment of Indian National Army.
Select the correct answer from the code given below:
(a) (iv), (i), (iii), (ii)
(b) (iv), (iii), (i), (ii)
(c) (iv), (i), (ii), (iii)
(d) (iv), (ii), (iii), (i)

Ans: (a)

Q13. Which of the following was/were reason/reasons for the success of European trading companies in South India, during the 17th century?
1. The presence of the Mughals in the South was not as much as in the North.
2. The Vijayanagara kingdom had been overthrown in the late 16th century.
3. The South had many small and weak states.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) Only 1

Ans: (a)

Q14. Which of the chronological order for the construction of the following is correct?
1. Taj Mahal
2. Qutab Minar
3. Fatehpur Sikri
4. Agra Fort
Select the correct answer from the codes given below :
(a) 2, 4, 3, 1
(b) 2, 4, 1, 3
(c) 1, 2, 3, 4
(d) 2, 3, 4, 1

Ans: (a)

Q15. The Rowlatt act aimed at
(a) compulsory economic support to war efforts
(b) imprisonment without trial and summary procedures for trial
(c) suppression of the Khilafat movement
(d) imposition of restrictions on freedom of the press

Ans: (b)

Q16. Match the following List I List II
(Event) (Place/Person)
A. Tarmashirin Khan’s 1. Vijayanagara invasion of India
B. Visit of Farnao 2. Zainul Abidin Martinz Evangelho, the Portuguese factor
C. Visit of the traveller 3. Champaner Nuniz
D. Network of canals 4. Muhammad Tughlaq in Kashmir valley
Codes :
A B C D A B C D
(a) 2 1 3 4 (b) 2 3 1 4
(c) 4 3 1 2 (d) 4 1 3 2

Ans: (c)

Q17. In which sequence did the Europeans arrive in India?
1. French 2. British
3. Portuguese 4. Dutch
(a) 3, 4, 2, 1
(b) 3, 1, 4, 2
(c) 4, 3, 2,1
(d) 2, 3, 4, 1

Ans: (a)

Q18. Which of the following statement(s) is/are found to be correct?
I. The biography of Chinese traveller Huien Tsang by Heui-li throws light on Harshvardhana’s reign.
II. Huien Tsang studied at Nalanda, a Buddhist university and a famous centre of Buddhism.
III. I-tsing, another Chinese traveller, had visited India during the reign of Harshavardhana.
(a) I, II and III
(b) II and III
(c) I and II
(d) I and III

Ans: (c)

Q19. Arrange the following in chronological order:
A. Dandi March
B. Simon Commission
C. Poona Pact
D. Gandhi–Irwin Pact
(a) B, A, C, D
(b) B, A, D, C
(c) D, C, A, B
(d) D, C, B, A.

Ans: (b)

Q20. Consider the following statements:
Alberuni’s Kitab-ul-Hind is
1. a sympathetic study of Indian Civilisation.
2. mainly a political history of India.
3. critical of Mahmud Ghaznavi’s plundering raids of India.
4. mainly a study of Indian’s cultural, social and intellectual history
Which of the above statements(s) is/are correct?
(a) 1, 3 and 4
(b) 1 and 4
(c) 2 and 3
(d) 4 alone

Ans: (a)

Q21. Consider the following statements :
1. Vardhamana Mahavira’s mother was the daughter of Lichchavi chief Chetaka.
2. Gautama Buddha’s mother was a princess from the Koshalan dynasty.
3. Parshvanatha, the twenty-third Tirthankara, belonged to Banaras.
Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q22. Who of the following is the author of a collection of ‘ poems called “Golden Threshold”?
(a) Aruna Asaf Ali
(b) Annie Besant
(c) Sarojini Naidu
(d) Vijayalaksmi Pandit

Ans: (c)

Q23. ‘Dyarchy’ was first introduced in India under
(a) Morley-Minto reforms
(b) Montford reforms
(c) Simon Commision plan
(d) Government of India Act, 1935

Ans: (a)

Q24. Between 1815 – 1819, Ram Mohan Roy published several works on Vedanta
1. These were published in Bengali, English and Persian
2. Through them he led campaign against idolatry
3. He was supported by his mother
4. His aim was to assist the European leaders to understand Hindu theology.
Choose the code for wrong statement/s:
(a) 1 only
(b) 1 and 3
(c) 3 only
(d) 2 and 4

Ans: (c)

Q25. Assertion (A): After the Kushanas, the Turks brought the technique of constructing the true on a massive scale.
Reason (R): The Turks introduced into India the technique of preparing line mortar.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!