You are here
Home > QB Subjectwise > 060 Geography Previous Year Questions

060 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following latitudinal extents relate to ‘horse latitudes’?
(a) 20° – 30° North and South
(b) 30° – 40° North and South
(c) 40° – 50° North and South
(d) 50° – 60° North and South
Ans: (b)

Q2. A geographic area with an altitude of 400 metres has following characteristics.
Month J F M A M J J A S O N D Average maximum temp °C 31 31 31 31 30 30 29 28 29 29 30 31 Average minimum temp °C 21 21 21 21 21 21 20 20 20 20 20 20 Rainfall
(mm) 51 85 188 158 139 121 134 168 185 221 198 86 If this geographic area were to have a natural forest, which one of the following would it most likely be?
(a) Moist temperate coniferous forest
(b) Montane subtropical forest
(c) Temperate forest
(d) Tropical rain forest
Ans: (d)

Q3. Which one of the following longitudes determines the Indian sandard time?
(a) 85.5° E (b) 86.5° E
(c) 84.5° E (d) 82.5° E
Ans: (d)

Q4. Which one of the following pairs of lakes is connected by 500 Canal?
(a) Superior and Michigan
(b) Superior and Huron
(c) Huron and Ontario
(d) Huron and Erie
Ans: (b)

Q5. On the Geological Time Scale, which arrangement is correct in descending order with respect to their duration?
(a) Periods, Epochs, Eras
(b) Epochs, Eras, Periods
(c) Eras, Periods, Epochs
(d) Epochs, Periods, Eras
Ans: (c)

Q6. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below List I List II
(Process) (Definition)
A. Absorption 1. The reflection quality of a surface
B. Albedo 2. Solar radiation which is intercepted by the earth.
C. Refraction 3. The bending effect that occurs when insolation enters the atmosphere
D. Insolation 4. A s s imi l a t i o n a n d conversion of radiation from one form to another in a medium
Code:
A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 2 3 1 4
(c) 1 4 2 3
(d) 3 2 4 1
Ans: (a)

Q7. Cotton textile industry in Britain declined because of
(a) Labour unrest
(b) Resource crunch
(c) Exhaustion of coal reserves
(d) Development of this industry in countries which were the main suppliers of raw material earlier.
Ans: (d)

Q8. Which of the following statements about the monsoon in India is incorrect?
(a) South-West monsoon are on-shore winds
(b) North-East monsoon are off-shore winds
(c) The monsoons retreat gradually
(d) The onset of the monsoon is from West Bengal only
Ans: (d)

Q9. The zones to the east of International Date Line are numbered from 1 to 12 with the prefix
(a) minus (–)
(b) add (+)
(c) both of these
(d) any of these
Ans: (a)

Q10. Antydrite and gypsum are
(a) sulphate minerals
(b) carbonate minerals
(c) phosphate minerals
(d) oxide minerals
Ans: (a)

Q11. Consider the following statements regarding the cumulonimbus clouds
1. This cloud is also referred to as thunder clouds.
2. This brings convectional rain.
3. This is frequently seen in tropical afternoons.
4. These are woolly, bumpy clouds arranged in layers appearing like waves in blue sky.
Which of the above statements is/are not correct?
(a) 2 only (b) 3 only
(c) 1 and 4 (d) 4 only
Ans: (d)

Q12. Which one among the following is the best reason for the marked increase in the agricultural production in India in the past decades?
(a) Increases in the area under cultivation
(b) Conversion of barren land into agricultural land
(c) Use of improved agricultural methods and technologies
(d) Priority status given by the successive governments to agricultural sector over the industry sector
Ans: (c)

Q13. Assertion (A) Convectional rains occur during premonsoon summer in India.
Reason (R) Such rains occur due to adiabatic cooling.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)

Q14. Statement I : Global warming signifies the rise in global surface temperature.
Statement II :
The increase of concentration of greenhouse gases in the atmosphere causes the rise in global surface temperature.
Ans: (a)

Q15. Study the following statements with respect to coal
1. Coal is an igneous rock
2. Coal is a bio-chemical rock
3. Coal is an organic rock
4. Most of the world’s coal was formed from vegetation in the Pleistocene epoch.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q16. Match list I with list II and select the correct answer using the following code.
List I List II
(Pressure cells) (Avg Temperature/ moisture)
A. Equatorial low 1. Cold/dry pressure trough
B. Sub-Tropical high 2. Cool/wet pressure cells
C. Sub-polar low 3. Warm/dry pressure cells
D. Polar high 4. Hot/wet pressure cells
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 1 2
Ans: (c)

Q17. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II
(Important Day) (Date)
A. World Environment Day 1. March 20
B. World Forestry Day 2. June 5
C. World Habitat Day 3. September 16
D. World Ozone Day 4. October 3
5. December 10
Code:
A B C D
(a) 2 1 4 5
(b) 1 2 4 3
(c) 1 2 3 4
(d) 2 1 4 3
Ans: (d)

Q18. Which of the following is/are the characteristic/ characteristics of Indian coal?
1. Uneven distribution
2. Low sulphur content
3. Low ash content
Select the correct answer using the following codes
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2, 3
Ans: (b)

Q19. The average elevation of Tibetan Plateau above sea level is
(a) 2 km
(b) 3 km
(c) 4 km
(d) 5 km
Ans: (c)

Q20. Consider the map given below: The countries marked 1, 2, 3, and 4 in the map respectively represent 1 2 3 4 Libya, Somalia, Nigeria & Namibia

(a) Libya, Somalia, Nigeria & Namibia
(b) Egypt, Somalia, Congo and Namibia
(c) Sudan, Ethiopia, Angola and Botswana
(d) Algeria, Kenya, Ghana and Zambia
Ans: (a)

Q21. The Earth is divided into time zones for the purpose of
(a) maintaining a standard time system
(b) maintaining same time
(c) both are correct
(d) both are incorrect
Ans: (a)

Q22. Match the items of List I with the items of List II.
List I
(Lake) List II
(Region)
A. Manasbal 1. Andhra Pradesh
B. Bhimtal 2. Rajasthan
C. Fatehsagar 3. Kumaon
D. Kolleru 4. Kashmir
(a) A-1, B-2, C-3, D-4
(b) A-4, B-2, C-3, D-1
(c) A-4, B-3, C-2, D-1
(d) A-4, B-3, C-1, D-2
Ans: (c)

Q23. Which one of the following lakes forms an international boundary between Tanzania and Uganda?
(a) Chained (b) Malawi
(c) Victoria (d) Zambezi
Ans: (c)

Q24. Which one among the following has the maximum number of National Parks?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Arunachal Pradesh
(c) Assam
(d) Meghalaya
Ans: (a)

Q25. Which of the following seas are enclosed?
1. Andaman Sea 2. Arab Sea
3. Sea of Azov 4. Bering Sea
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 (b) 3 and 4
(c) 2 and3 (d) 1 and 4
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!