You are here
Home > QB Subjectwise > 059 History Previous Year Questions

059 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. The Congress Ministries resigned in November 1939 because
(a) The Provincial Autonomy proved to be a farce
(b) The Governors interfered too much in the dayto- day administration of the provinces
(c) India was dragged into the Second World War without the consent of her people
(d) The British followed the policy of divide and rule

Ans: (c)

Q2. Which one of the following dances involves solo performance?
(a) Bharatanatyam
(b) Kuchipudi
(c) Mohiniattam
(d) Odissi

Ans: (a)

Q3. Who among the following was not associated with the activities of the Theosophical Society?
(a) Madame H P Blavatsky
(b) Mr A O Hume
(c) Col H S Olcott
(d) Mrs Annie Besant

Ans: (b)

Q4. Mughals found it hard to subdue the Deccani kingdoms, which were governed by different dynasties:
1. Ahmednagar by Qutb Shahi
2. Bijapur by Nizam Shahi
3. Golconda by Adil Shah
4. Berar by Immad Shahi
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 3 and 4
(d) Only 4

Ans: (d)

Q5. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the code given below:
list I [Mesolithic site] list II [location]
I. Birbhanpur A. Bihar
II. Loteshwar B. Gujarat
III. Paisra C. Uttar Pradesh
IV. Sarai Nahar Rai
D. West Bengal Code:
I II III IV
(a) B A D C
(b) D B C A
(c) A B C D
(d) D 2 A C

Ans: (d)

Q6. Which one of the following statements is not correct regarding the state of commerce in the Vijayanagara kingdom?
(a) The Chetties used to go to Malaya Archipelago for trade.
(b) The Malabari merchants dealt in slave trade also and carried shiploads of slaves from Vijayanagara kingdom.
(c) Overseas trade was largely in the hands of foreigners.
(d) The Muslim merchants were to pay higher taxes.

Ans: (d)

Q7. Nagarjuna is known as the Einstein of India because:
(a) Like Einstein he had a rare insight into the nature of the universe
(b) He was one of the greatest physicists of all time
(c) He propounded the theory of shunyavada similar to Einstein’s theory of relativity
(d) He was a great dialectician

Ans: (c)

Q8. List I
A. Hector Munro
B. Siraj-ud-daula
C. Robert Clive
D. Shaja-ud-din List II
1. The first Nawab of Bengal, Bihar and Orissa.
2. Battle of Plassey
3. Battle of Buxar
4. The last Nawab of Bengal, Bihar and Orissa.

Ans: (c)

Q9. Which of the following statements is true about Annie Besant?
1. She was the President of Indian National Congress
2. She was the founder of the Asiatic Society
3. She was the founder of the Theosophical Society
Codes :
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 1 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q10. The Chishti saint, in whose honour ‘Urs’ is held in Ajmer every year, was
(a) Nizamuddin Auliya
(b) Moin-ud-din
(c) Nasiruddin Chiragh-i-Delhi
(d) Hamidud-Din Nagori

Ans: (b)

Q11. Statement I: The Russian Revolution of 1917 inspired the Indian Working Class Movement.
Statement II: The Non-Cooperation Movement (1921-22) saw the involvement of the Indian Working Class.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Q12. The most likely reasons for the emergence of untouchability were:
(a) Court laws, practice of eating cow meat, rise of urban menial classes.
(b) Inter varna marriage, king’s directives, non vegetarianism.
(c) Tribal assimilation, pollution taboos, contempt for occupations.
(d) Rise of urban menial classes, court laws and pollution of varnas.

Ans: (c)

Q13. In different corners of India in the colonial period some popular revolts that took place were as follows:
1. Tomma Dora : Koya Rebellion
2. Birsa Munda : Ulgulan
3. Shambhu Nath Pal : Pabna Uprising
Select the code for correct pairs:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q14. Assertion (A): The direct result of Shah Alam’s farman (1765) was the establishment of the Dual government in Bengal.
Reason (R): The famine of 1770 was the result of misrule by the East India company through Shitab Rai and Raza Khan.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q15. List-I List-II
A. Harappa 1. Daya Ram Sahni
B. Mohenjodaro 2. Rakhaldas Banerji
C. Lothal 3. Amalanand Ghosh
D. Kalibangan 4. S.R. Rao
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 1 2 4 3
(d) 4 2 1 3

Ans: (c)

Q16. Arrange the following in correct chronological order
1. Third Carnatic War
2. First Burmese War
3. First Mysore War
4. Second Afghan War
Codes :
(a) 1, 4, 3, 2
(b) 1, 3, 2, 4
(c) 2, 4, 1, 3
(d) 3, 1, 2, 4

Ans: (b)

Q17. Why did Gandhiji stop the Non- Cooperation Movement?
(a) Because of Gandhi-lrwin Pact
(b) Because the mob turned violent
(c) Because he was ordered to do so by the Britishers
(d) Because he did not like to continue the movement

Ans: (b)

Q18. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:
List I (Books) : List II (Authors)
A. India Today : 1. Valentine Chirol
B. India Unrest : 2. B.G. Tilak
C. Geeta Rahasya : 3. Jawaharlal Nehru
D. A Bunch of Old Letters : 4. Rajni Palme Dutt : 5. Mahatma Gandhi
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 5 4 2 3
(c) 3 4 5 1
(d) 4 1 3 5

Ans: (a)

Q19. Who among the following was not associated with the foundation of the All India Trade Union Congress?
(a) NM Joshi (b) Lajpat Rai
(c) VVGiri (d) Joseph Baptista

Ans: (c)

Q20. Examine the statements with regards to the Harappan civilization:
1. The 400-500 basic signs of the Harappan script indicate its logo-syllabic character.
2. Harappan religion can best be described as Shamanistic.
3. The two rivers whose change of course may have affected the Harappan decline are Sutlej and Yamuna
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q21. Examine the statements with regard to the low caste movements.
1. Jyotirao Phule. established the Justice Party
2. Chhatrapati Shahu Maharaj started the Self Respect Movement
3. EVR Naicker started the Satyashodhak Movement
4. TN Nair, RT Chetti, CN Mudaliar started the Satya Shodhak Samaj
Select the code for correct statement/s:
1. 2 and 3 2. 1, 3 and 4
3. 1 and 4 4. None of the above

Ans: (d)

Q22. Which of these was the cause of the disintegration of the Mughal Empire?
(a) War of succession among the sons of Aurangzeb
(b) Attacks of Nadir Shah and Ahmad Shah Abdali
(c) Revolts of various communities like Sikhs, Jats, Rajputs.
(d) All the above

Ans: (c)

Q23. Which of the following was not the likely purpose of the Great Bath in the citadel at Mohenjodar?
(a) Community bathing
(b) Swimming exercises and water sports
(c) Some elaborate ritual of vital importance, including a corporate social life
(d) Storage of water to be used during drought or emergency

Ans: (d)

Q24. List-I (Event) List-II (Date)
A. Battle of Haldighati 1. 1611
B. Marriage of Jahangir 2. 1576 with Nurjahan
C. The capture of Qandhar 3. 1680 by Safavids
D. Death of Shivaji 4. 1622
Codes:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 3 2 4
(c) 2 1 3 4
(d) 4 1 3 2

Ans: (a)

Q25. Assertion (A): Emperor Akbar marched towards Afghanistan in 1581 with a huge army.
Reason (R): He was on his way to reclaim his ancestral country of Ferghana in Central Asia.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Top
error: Content is protected !!