You are here
Home > QB Subjectwise > 059 Geography Previous Year Questions

059 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Match the following Lis t I Lis t II
(Centre of Economic Activity) (Country)
A. Edmonton 1. A ustralia
B. Kimberley 2. South A frica
3. Cardiff 3. United Kingdom
4. Cairns 4. Canada
Codes A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 1 3 2 4
(d) 4 2 3 1
Ans: (d)

Q2. The vegetation type characterised by (i) a large expanse of grassland with scattered trees and shrubs, (ii) lying between tropical rain forest and tropical steppes and deserts and (iii) flat-topped trees, is called
(a) mid-latitude broad-leaf mixed forest
(b) temperate rain forest
(c) tropical savanna
(d) mid-latitude grassland
Ans: (c)

Q3. Consider the following
1. The annual range of temperature is greater in the Pacific Ocean than that in the Atlantic Ocean.
2. The annual range of temperature is greater in the Northern Hemisphere than that in the Southern Hemisphere.
Correct statements
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q4. Consider the following statements:
1. Migration does not affect the overall population of a region.
2. Push and Pull factors work simultaneously to encourage migration.
3. Adults are more likely to migrate than any other age group.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q5. Match the following List I List II
(Vegetation) (Tree)
A. Tropical Thorn 1. Ebony
B. Moist Deciduous 2. Babul
C. Tropical Evergreen 3. Teak
D. Alpine 4. Silver Fur
Code:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 1 2 4 3
(c) 2 3 1 4
(d) 3 4 2 1
Ans: (c)

Q6. Which of the following is not correct?
(a) Doldrums —Equatorial low pressure zone
(b) Hurricane —A wind having a mean velocity of less than 100 km per hour
(c) New Moore Island —India
(d) Alluvium —Rann of Kutch
Ans: (b)

Q7. Which of the following statements is correct?
(a) Fossil I is heavier than fossil II
(b) Fossil II is heavier than fossil I
(c) Fossil I is older than fossil II
(d) Fossil II is older than fossil I
Ans: (d)

Q8. The line passing through places which have the same height above sea level is known as
(a) Contour (b) Isolyet
(c) Parallel (d) Isobars
Ans: (a)

Q9. Consider the followings statements:
The south-west monsoon originates in India primarily because of the
1. Low pressure in the Punjab plain
2. High pressure in the areas south of 80° N latitude
3. Equatorial low being filled up by the descending currents
4. The Himalayas.
Of these statements,
(a) 1 and 4 are correct
(b) 1 and 2 are correct
(c) 1, 2 and 3 are correct
(d) 3 and 4 are correct
Ans: (a)

Q10. The horizontal distribution of temperature of ocean water is largely affected by
1. Depth of water in the ocean
2. Ocean current
3. Prevailing winds
4. Latitudes
Which of the following is correct?
(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 2 and 4
(c) 2, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q11. Indian Standard Time refers to the local time of which one of the following places in India?
(a) Allahabad (b) Bhopal
(c) Delhi (d) Lucknow
Ans: (a)

Q12. Which of the following divides India into northern and Southern parts?
(a) Equator (b) Tropic of cancer
(c) Tropic of capricorn (d) Arctic circle
Ans: (b)

Q13. Consider the following statements:
1. Mediterranean agriculture is dominated by horticulture.
2. Truck farming is normally practiced around by industrial and urban areas.
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 and 2 is correct
Ans: (c)

Q14. Match List (rivers) with List II (water disputing states) and select the correct answer by using the code given below:
List I List II
A. Cauvery 1. Tamil Nadu, Karnataka, Kerala
B. Narmada 2. Gujarat, Maharashtra, Madhya Pradesh
C. Mahi 3. Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh
D. Tungabhadra 4. Telangana, Andhra Pradesh, Karnataka
Code:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 1 2 3 4
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (b)

Q15. ‘Lushai’ is the name given to tribal population living in
(a) Nagaland
(b) Manipur
(c) Tripura
(d) Meghalaya
Ans: (c)

Q16. Which of the following statements is correct?
(a) Northern Ireland is included in U.K. and Southern Ireland is sovereign independent, democratic republic
(b) Southern Ireland is included in U.K. and Northern Ireland is a sovereign independent, democratic republic
(c) Both are sovereign, independent, democratic republics
(d) Both are included in U.K.
Ans: (a)

Q17. The Kharif season begins
(a) with the onset of the south-west monsoon
(b) at the end of the south-west monsoon
(c) in December
(d) in March
Ans: (a)

Q18. Atmosphere with excess of carbon dioxide as a result of pollution could result in a) fall in temperature
(b) rise in temperature (c) no change of temperature
(d) excess of ultraviolet rays reaching the earth
Ans: (b)

Q19. Identify from the following states of India through which the Tropic of Cancer passes and arrange them from East to West.
1. Gujarat 2. West Bengal
3. Uttar Pradesh 4. Jharkhand
5. Madhya Pradesh 6. Bihar
7. Chhattisgarh
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 2-5-7-4-1 (b) 2-4-7-5-1
(c) 3-2-6-7-5 (d) 3-7-4-6-2
Ans: (b)

Q20. For which one of the following is planimeter used?
(a) To know the surface area on a map
(b) To know the distance on a map
(c) To know the direction on a map
(d) To know the height of places on a map
Ans: (a)

Q21. Which statement is not completely true about the axis of the earth?
(a) It is an imaginary line passing through the centre of the earth
(b) It is an imaginary line joining north and south poles
(c) It is inclined at an angle of 66½º to the plane of the elliptic.
(d) It is inclined at an angle of 23½º from the line perpendicular to the plane of elliptic.
Ans: (a)

Q22. If a tropical rainforest is removed, it does not regenerate quickly as compared to a tropical deciduous forest. This is because
(a) The soil of rainforests in deficient in nutrients.
(b) Propagates of the trees in a rainforest have poor viability.
(c) The rain forest species are slow growing.
(d) Exotic species invade the fertile soil of rain forest.
Ans: (a)

Q23. Match the following List I List II
(Crop) (Annual Rainfall)
A. Wheat 1. 100-150 cm
B. Rice 2. 50-75 cm
C. Cotton 3. 40-50 cm
D. Ragi 4. 50-100 cm
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (b)

Q24. The climate of India is of which of the following types?
(a) Monsoonal
(b) Mediterranean
(c) Tropical
(d) Savanna
Ans: (a)

Q25. The location of ‘X’ in the map represents the port of
(a) Bangkok
(b) Hong Kong
(c) Singapore
(d) Jakarta
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!