You are here
Home > QB Subjectwise > 058 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

058 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Assertion (A) :Parliament or a State Legislature should keep within the domain assigned to it and one should not trespass into the domain reserved for the other.
Reason (R) :Legislation will be invalid if it encroaches on matters which have been assigned to another legislature.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q2. Which one of the following Cabinet Committees is described as a “Super-Cabinet” ?
(a) Economic Affairs Committee
(
b) Parliamentary Affairs Committee
(
c) Political Affairs Committee
(
d) Appointments Committee
Ans: (c)

Q3. Which one of the following statements regarding the exercise of judicial review is not correct?
(a) A case must be brought before the Supreme Court regarding the validity of a law.
(
b) Unanimous opinion of all the judges is necessary for declaring a law null and void.
(
c) Legislative enactments and executive orders may be struck down by the Supreme Court.
(
d) The power is implicit in the provisions of Article 13 of the Constitution.
Ans: (b)

Q4. Consider the following statements:
1. According to Article 243D, one-third of the seats are reserved for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes in every Panchayat.
2. Not less than one-third of the total number of seats reserved for the SCs and STs in every Panchayat are reserved for women belonging to the Scheduled Castes, or as the case may be, the Scheduled Tribes.
3. Not less than one-third of the total number of offices of chairpersons in Panchayats at each level are reserved for women.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(
b) 2 and 3 only
(
c) 1 and 3 only
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q5. The annual report of the UPSC is submitted to the:
(a) Ministry of Personnel
(
b) Parliament
(
c) Prime Minister
(
d) President
Ans: (d)

Q6. Who of the following is not a part of the committee that recommends the appointment of the State Chief Information Commissioner and the State Information Commissioners?
(a) A Judge of the State High Court
(
b) The Chief Minister
(
c) A State Cabinet Minister nominated by the Chief Minister
(
d) The Leader of Opposition in the State Legislative Assembly
Ans: (a)

Q7. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Provisions) (Articles)
A. Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex, place of birth – 1. Article 22
B. Prohibition of employment of children in factories – 2. Article 15
C. Protection against arrest and detention in certain cases – 3. Article 24
D. Abolition of untouchability – 4. Article 17
Codes:

A B C D
(a) 1 4 2 3
(
b) 2 3 1 4
(
c) 2 4 1 3
(
d) 1 3 2 4
Ans: (b)

Q8. Which of the following statements with respect to the judiciary in India is/are correct?
1. Unlike in the United States, India has not provided for a double system of courts.
2. Under the Constitution of India, there is a single integrated system of courts for the Union as well as the States.
3. The organisation of the subordinate judiciary varies slightly from State to State.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) Only 1
(
b) 1 and 2
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 2 and 3
Ans: (c)

Q9. What does the 86th Constitutional Amendment Act deal with?
(a) Inclusion of Bodo, Dogri, Maithili and Santhali languages in the Eighth Schedule
(
b) Inclusion of service tax levied by Union and collected and appropriated by the Union and the states in the Seventh Schedule
(
c) Free and compulsory education for all children between the age of 6 and 14 years
(
d) No reservation in Panchayats need to be made in favour of Scheduled Castes in Arunachal Pradesh
Ans: (c)

Q10. Who among the following was the first Law Minister of India ?
(a) Jawahar Lal Nehru
(
b) Maulana Abul Kalam Azad
(
c) Dr. BR Ambedkar
(
d) T Krishnamachari
Ans: (c)

Q11. Which one of the following is the real guiding factor for the State to meet social needs and for the establishment of new social order?
(a) Fundamental Rights
(
b) Preamble of the Constitution
(
c) Directive Principles of State Policy
(
d) Distribution of Powers
Ans: (c)

Q12. Inter-State water disputes can be resolved by which one of the following?
(a) Supreme Court only
(
b) Union Government only
(
c) Tribunals established by the Parliament by law
(
d) Special courts established by the President of India
Ans: (c)

Q13. Consider the following statements:
A Bill is deemed to be a Money Bill if it contains only provisions dealing with the:
1. Alteration or regulation of any tax
2. Regulation of the borrowing of money by the government
3. Appropriation of moneys out of the Consolidated Fund of India
4. Custody of the Contingency Fund of India Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(
b) 2, 3 and 4 only
(
c) 1 and 4 only
(
d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q14. Assertion (A) :The Supreme Court of India is bound by its own judgements.
Reason (R) :The highest court binds all subordinate courts by its own judgements.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (d)

Q15. Consider the following features:
1. Panchayats have now been brought under the direct supervision of the Governor.
2. Finance Commission of the State now determines the distribution of taxes and duties between the State and Panchayats.
3. Panchayats are now entitled to receive grants-in-aid directly from the Central Government.
4. 1/3 of the seats in the Panchayats are now reserved for women.
According to the 73rd Amendment of the Constitution, which of these are correct features of Panchayats?
(a) 1 and 3
(
b) 2 and 3
(
c) 3 and 4
(
d) 2 and 4
Ans: (d)

Q16. Assertion (A) :The Finance Commission prescribes the framework for the working of the Planning Commission.
Reason (R) :The jurisdiction and functions of the Finance Commission are outlined in the Constitution of India.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (d)

Q17. The Lokayukta and Uplokayuktas Act was first passed in:
(a) Maharashtra
(
b) West Bengal
(
c) Karnataka
(
d) Odisha
Ans: (d)

Q18. In which of the following years, the present notification on the Warrant of Precedence (Order of Precedence) was issued by the government?
(a) 1963
(
b) 1976
(
c) 1979
(
d) 1967
Ans: (c)

Q19. Which of the following provisions of the Constitution of India need the ratification by the legislatures of not less than one-half of the States to effect amendment?
1. The manner of election of the President of India
2. Extent of the executive power of the Union and the States
3. The Supreme Court and High Courts
4. Any of the Lists in the 7th Schedule
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(
b) 1, 2 and 3
(
c) 3 and 4
(
d) 1 and 2
Ans: (a)

Q20. Which of the following statements is/are correct?
Article 26 of the Constitution of India states that subject to public order, morality and health, every religious denomination or any section thereof shall have the right:
1. to establish and maintain institutions for religious and charitable purposes.
2. to manage its own affairs in matters of religion.
3. to own and acquire movable and immovable property.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) Only 1
(
b) 1 and 3
(
c) 2 and 3
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q21. Which one of the following statements correctly describes the Seventh Schedule of the Constitution of India?
(a) It contains the languages recognised in the Constitution.
(
b) It contains the provisions regarding the administration of tribal areas.
(
c) It lists distribution of powers between the Union and the States.
(
d) It deals with the salaries and emoluments of the constitutional functionaries.
Ans: (c)

Q22. The ‘Instrument of Instructions’ contained in the Government of India Act, 1935, has been incorporated in the Constitution of India in the year 1950 as:
(a) Fundamental Rights
(
b) Directive Principles of State Policy
(
c) Fundamental Duties
(
d) Emergency provisions
Ans: (b)

Q23. The judgement in the S.R. Bommai vs. Union of India case pertained broadly to which Article of the Constitution of India?
(a) Article 29
(
b) Article 32
(
c) Article 353
(
d) Article 356
Ans: (d)

Q24. The Railway Budget was separated from the Central Budget in the year
(a) 1920
(
b) 1921
(
c) 1922
(
d) 1923
Ans: (b)

Q25. In which one of the following states, it is not constitutionally obligatory for the Governor to appoint a minister in-charge of tribal affairs?
(a) Bihar
(
b) Madhya Pradesh
(
c) Odisha
(
d) Jharkhand
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!