You are here
Home > QB Subjectwise > 058 History Previous Year Questions

058 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. List-I List-II (Act) (Largely based on)
A. Indian Council 1. Mountbatten Plan Act 1909
B. Government of 2. Simon Commission India Act 1919 Report and joint select committee recommendation
C. Government of 3. Montague- India Act Chelmsford 1935 Reforms
D. Independence 4. Morley-Minto Act 1947 Reform
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 1 2 3

Ans: (b)

Q2. Who headed the Interim Cabinet formed in the year 1946?
(a) Rajendra Prasad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) Rajagopalachari

Ans: (b)

Q3. At one of the places in India, if you stand on the seashore and watch the sea, you will find that the sea water recedes from the shore line a few kilometres and comes back to the shore, twice a day, and you can actually walk on the sea floor when the water recedes.
This unique phenomenon is seen at
(a) Bhavnagar
(b) Bheemunipatnam
(c) Chandipur
(d) Nagapattinam

Ans: (c)

Q4. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Power Plant) (State)
A. Satpura 1. Maharashtra
B. Dhuvaran 2. Uttarakhand
C. Tanakpur 3. Gujarat
D. Dabhol 4. Madhya Pradesh Code :
(a) A B C D 4 3 2 1
(b) A B C D 1 3 2 4
(c) A B C D 1 2 3 4
(d) A B C D 4 2 3 1

Ans: (a)

Q5. With reference to Ancient Indian art, architecture and literature examine the following statements:
1. Rupasiddhi is the oldest text on Pali grammar
2. Dhammapada is a Theravad Buddhist scripture
3. Shilapadikaram is an early specimen of Tamil song
4. Sariputra Parakrama is an early specimen of Buddhist play
Choose the code for correct statements:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 3 and 4

Ans: (a)

Q6. Assertion (A): The Indo-Aryans arrived India from Central Asia, possibly from the south Urals and east of the Caspian Sea.
Reason (R): They had been pushed out of their region of origin by their Indo- European neighbours.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q7. Match List I (British Generals) with List II (Place of 1875 revolt) using the given codes.
List I List II
A. John Nicholson 1. Delhi
B. Colin Campbell 2. Kanpur
C. Havelock 3. Lucknow
D. Hugh Rose 4. Jhansi
Codes:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 1 2 3 4
(c) 3 2 1 4
(d) 1 4 3 2

Ans: (b)

Q8. With reference to the history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements:
1. The caves at Badami are the oldest surviving rockcut caves in India.
2. The Barabar rock-cut caves were originally made for Ajivikas by Emperor Chandragupta Maurya.
3. At Ellora, caves were made for different faiths.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q9. Consider the following statements regarding the revolt of the Royal Indian Navy in 1946:
1. The revolt was launched to protest against racial discrimination and unpalatable food.
2. Lord Wavell the concurrent viceroy of India condemned the response of the Indian Army towards the revolt.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q10. There was no independent development of industries in India during British rule because of the
(a) absence of heavy industries
(b) scarcity of foreign capital
(c) scarcity of natural resources
(d) preference of the rich to invest in land

Ans: (a)

Q11. The Nagara, the Dravida and the Vesara are the
(a) Three main racial groups of the Indian subcontinent.
(b) Three main linguistic divisions in to which the languages of India can be classified
(c) Three main styles of Indian temple architecture
(d) Three main musical Gharanas prevalent in India

Ans: (c)

Q12. Which of the following statements about the Hastings Plan of 1772 is/ are correct?
1. Each district was to have a civil and a criminal Court.
2. The Judges were helped by native assessors who were skilled in Hindu and Islamic laws.
3. The Sadar Diwani Adalat was mainly meant to settle mercantile cases exceeding ` 10,000 in value.
4. These Courts did not put into place any procedural improvements.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 (b) 3 and 4
(c) 2 and 4 (d) 2 only

Ans: (a)

Q13. Why did Buddhism start declining in India in the early medieval times?
1. Buddha was by that time considered as one of the incarnations of Vishnu and thus became a part of Vaishnavism.
2. The invading tribes from Central Asia till the time of last Gupta king adopted Hinduism and persecuted Buddhists.
3. The Kings of Gupta dynasty were strongly opposed to Buddhism.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Q14. Match List I and the List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I List II (Vedic Term) (Meaning)
A. Muni 1. Guardian of marriage
B. Udagatri 2. Holy man who is silent
C. Purusha 3. One who knows Sama Veda
D. Aryaman 4. The primeval man
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 1 4 3 2
(d) 2 1 3 4

Ans: (b)

Q15. Match the correct pairs out of two columns List I List II
(A) Arya Samaj 1. Sir Syed Ahmed Khan
(B) India Association 2. Swami Dayanand Saraswati
(C) Mohammadan Literary Society 3. S.N. Banerjee
(D) Aligarh Movement 4. Nawab Abdul Latif
Codes:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 1 2 4
(d) 2 1 3 4

Ans: (b)

Q16. Which of the following supposed causes of decline and disintegration of the Mauryan Empire is the least likely?
(a) Succession of weak kings after Ashoka and the partition of the empire after Ashoka
(b) Military inactivity on account of Ashoka’s pacifist policies
(c) Brahmanical revolt against the pro-Buddhist policy of Ashoka
(d) Absence of national consciousness and representatitive institutions

Ans: (d)

Q17. Which one among the following was the primary reason behind the failure of the Young Bengal Movement in Bengal?
(a) It did not appeal to educated people
(b) Its economic programme was not popular
(c) It was too radical
(d) It did not have good leaders

Ans: (c)

Q18. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List-I
A. Butler Committee
B. Hartog Committee
C. Hunter Inquiry Committee Report
D. Muddiman Committee Report List-II
1. Jallianwala Bagh Massacre
2. Relationship between the Indian States and Paramount Power
3. Working of Dyarchy as laid down in the Montague-Chelmsford Reforms
4. The growth of education in British India & potentialities of its further progress
Codes :
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 1 4 2 3
(c) 2 1 3 4
(d) 2 4 1 3

Ans: (d)

Q19. Which one of the following statements if NOT correct?
(a) The National Song Vande Mataram was composed by Bankimchandra Chatterji originally in Bengali
(b) The National Calendar of India based on Saka era has its 1st Chaitra on 22nd March normally and 21st March in a leap year
(c) The design of the National Flag of India was adopted by the Constituent Assembly on 22nd July, 1947
(d) The song ‘Jana-gana-mana’, composed originally in Bengali by Rabindranath Tagore was adopted in its Hindi version by the Constituent Assembly on 24th January, 1950 as the national Anthem of India

Ans: (a)

Q20. Which of the following characteristics about the state of Travancore in 18th century Kerala is/are correct ?
1. Travancore was ruled by Marthanda Varma from 1729 to 1758.
2. Travancore built a strong army and defeated the Dutch in 1741.
3. Travancore was an important centre of learning.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 1 only

Ans: (c)

Q21. In the later Vedic pantheon, the order of gods in accordance with their importance was–
1. Indra 2. Vishnu
3. Prajapati 4. Rudra
(a) 3, 4, 2, 1
(b) 3, 2, 4, 1
(c) 2, 3, 4, 1
(d) 2, 1, 3, 4

Ans: (a)

Q22. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List I List II
I. Kalibangan (1953) A. D. Sharma
II. Ropar (1953) B. R.S. Bist
III. Lothal (1954) C. A. Ghosh
IV. Surkotada (1964) D. S.R. Rao
V. Banawali (1973) E. Jagapati Joshi
Codes:
I II III IV V
(a) A C D B E
(b) C A D E B
(c) B D C A E
(d) D B E C A

Ans: (b)

Q23. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): The decline of the traditional handicraft cottage industries was the result of British commercial policy.
Reason (R): The imperialist conquests had given immerse resources to the British.
In the context of the above two statements which of the following is correct ?
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (b)

Q24. Consider the following Bhakti Saints:
1. Dadu Dayal
2. Guru Nanak
3. Tyagaraja Who among the above was/were preaching when the Lodi dynasty fell and Babur took over?
(a) 1 and 3
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2

Ans: (b)

Q25. Why did the Europeans in India start a vigorous movement for the repeal of the Ilbert Bill?
(a) For excluding Indians form Viceroy’s council.
(b) They wanted to be exempted from the jurisdiction of Indian Judges and magistrates.
(c) For monopolizing the higher judicial posts for Europeans.
(d) All of the above.

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!