You are here
Home > QB Subjectwise > 058 Geography Previous Year Questions

058 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which one of the following rivers is the Tehri Hydropower Complex located?
(a) Alaknanda
(b) Bhagirathi
(c) Dhauliganga
(d) Mandakini
Ans: (b)

Q2. Consider the following statements :
1. The annual range of temperature is greater in the Pacific Ocean than that in the Atlantic Ocean.
2. The annual range of temperature is greater in the Northern Hemisphere than that in the Southern Hemisphere.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q3. Which of the following are time with regard to fold mountains?
I. They often act as climatic barriers
II. They receive heavy rain or snow, which give rise to rivers
III. They are rich in minerals
IV. They pose no problems to communication as they contain many passes
(a) I and II (b) III and IV
(c) I, II, and III (d) I, II, and IV
Ans: (c)

Q4. Which one of the following does not belong to Himalayan rivers?
(a) Brahmaputra (b) Cauvery
(c) Alaknanda (d) Gandak
Ans: (b)

Q5. Which water body separates Australia from New Zealand?
(a) Cook Straits (b) Megallan
(c) Tasman Sea (d) Great Barrier Reef
Ans: (c)

Q6. Which of the following statements regarding recycling is/ are correct?
1. Recycling is just the collection and separation of the waste materials.
2. Recycling is the collection and separation of the materials from the waste stream and their subsequent processing to produce a marketable product.
3. Recycling leads to reduction of waste disposal cost.
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 1 (b) 1 and 2
(c) 2 and 3 (d) 1 and 3
Ans: (c)

Q7. Tropical black soils have been formed by
(a) deposits by rivers
(b) volcanic activity
(c) decay and decomposition of vegetation
(d) chemical activity
Ans: (b)

Q8. Which one of the following does not border Panama?
(a) Costa Rica (b) Pacific Ocean
(c) Colombia (d) Venezuela
Ans: (d)

Q9. Mumbai receives about 190 cm rainfall during the summer monsoon period while Pune barely 160 km away from Mumbai receives only 50 cm of rainfall. What could be the probable cause for this uneven distribution of rainfall?
1. Pune is away from the coast and the monsoon dries up by the time they reach this place.
2. Mumbai is at the coast while Pune is located in the ‘rain shadow’ area of the Western Ghats.
Code:
(a) Only 1 is true
(b) Only 2 is true
(c) Both 1 and 2 are true
(d) Neither 1 nor 2 is true
Ans: (b)

Q10. The river Chambal flows through
(a) Madhya Pradesh only
(b) Madhya Pradesh and Rajasthan only
(c) Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh only
(d) Madhya Pradesh, Maharashtra and Rajasthan only
Ans: (c)

Q11. Rivers that pass through Himachal Pradesh are
(a) Beas and Chenab only
(b) Beas and Ravi only
(c) Chenab, Ravi and Sutlej only
(d) Beas, Chenab, Ravi, Sutlej and Yamuna
Ans: (d)

Q12. Between India and east Asia, the navigation-time and distance can be greatly reduced by which of the following ?
1. Deepening the Malacca straits between Malaysia and Indonesia.
2. Opening a new canal across the kra isthmus between the gulf of Siam and Andaman sea.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q13. Plate tectonics is a scientific theory that describes the large scale motions of Earth’s lithosphere. Which one among the following statements regarding Plate tectonics is not correct?
(a) Tectonic plates are composed of Oceanic lithosphere and thicker Continental lithosphere
(b) Tectonic plates are able to move because the Earth’s lithosphere has a higher strength than the underlying asthenosphere
(c) The Earth’s lithosphere is broken up into Tectonic Plates
(d) Along divergent plate boundaries, subduction carries plates into the mantle
Ans: (d)

Q14. From north to south, which one of the following is the correct sequence of the given hills?
(a) Kaimur Hills — Mahadeo Hills — Satmala Hills
(b) Mahadeo Hills — Kaimur Hills — Satmala Hills
(c) Kaimur Hills — Satmala Hills — Mahadeo Hills
(d) Mahadeo Hills — Satmala Hills — Kaimur Hills
Ans: (a)

Q15. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
(A) BHEL (1) Atomic
(B) HAL (2) Electronic
(C) SAIL (3) Aeronautics
(D) BPCL (4) Chemicals
(E) NPTC (5) Iron and steel
(a) A – 2 ; B – 3 ; C – 5 ; D – 4 ; E – 1
(b) A – 5 ; B – 4 ; C – 3 ; D – 2 ; E – 1
(c) A – 1 ; B – 2 ; C – 3 ; D – 4 ; E – 5
(d) A – 4 ; B – 2 ; C – 3 ; D – 1 ; E – 5
Ans: (a)

Q16. Which one among the following is responsible for formation of Ozone Holes’ in the stratosphere?
(a) Benzopyrene (b) Hydrocarbons
(c) Chloro Fluoro Carbons (d) UV radiation
Ans: (c)

Q17. Match List I with List II and find out the correct answer using the codes given below:
List I List II
(Feature) (Location)
A. Bromley Plateau 1. South Atlantic Ocean
B. Socotra-Chagos 2. North Indian Ocean Ridge
C. Cape Verde Basin 3. North Atlantic Ocean
D. Emperor 4. North Pacific Ocean Seamounts
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 4 2 1 3
(d) 3 1 2 4
Ans: (a)

Q18. Huangpu River flows through which one of the following cities?
(a) Beijing (b) Ho Chi Minh city
(c) Shanghai (d) Manila
Ans: (c)

Q19. Consider the following statements
1. About 11 per cent of India’s area receives above 200 cm annual rainfall.
2. It pours, it never rains in India.
3. Although caused by monsoons, the rainfall over large parts of India is primarily orographic.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2, and 3
Ans: (d)

Q20. ‘Jhum Cultivation’ is connected with
(a) Tribal people
(b) Delta cultivation
(c) Dry farming
(d) Hilly people
Ans: (d)

Q21. Which one of the following pairs of islands is separated from each other by the ‘Ten Degree Channel’?
(a) Andaman and Nicobar
(b) Nicobar and Sumatra
(c) Maldives and Lakshadweep
(d) Sumatra and Java
Ans: (a)

Q22. The area known as ‘Golan Heights’ sometimes appears in the news in the context of the events related to:
(a) Central Asia
(b) Middle East
(c) South-East Asia
(d) Central Africa
Ans: (b)

Q23. Under Thornthwaite’s classification of climate, almost the entire state of Orissa comes under
(a) Dry sub-humid
(b) Moist sub-humid
(c) Semi-arid
(d) Humid
Ans: (b)

Q24. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :
List I List II
(Phenomenon) (Date)
A. Summer solstice 1. 21st June
B. Winter solstice 2. 22nd December
C. Vernal Equinox 3. 23rd September
D. Autumnal 4. 21st March Equinox
Code :
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 1 2 4 3
(c) 3 2 4 1
(d) 3 4 2 1
Ans: (b)

Q25. Which one of the following rivers flows into the Arabian Sea?
(a) Indravati (b) Godavari
(c) Cauvery (d) Narmada
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!