You are here
Home > QB Subjectwise > 057 History Previous Year Questions

057 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Choose the set of correct chronological order of the following events:
A. Non-Cooperation Movement
B. Lucknow Pact
C. Montague Reforms
D. World War I
(a) C, B, D, A
(b) D, A, B, C
(c) D, B, C, A
(d) D, C, B, A.

Ans: (c)

Q2. List I List II
A. Sadra-us-Sudur 1. Foreign department
B. Diwan-i-Amir Kohi 2. Religious department
C. Diwan-i-Rasalat 3. Department of secret service
D. Barid-e-Mumaliq 4. Agriculture department
(a) A – 4, B – 2, C – 1, D – 3
(b) A – 2, B – 4, C – 1, D – 3
(c) A – 1, B – 3, C – 4, D – 2
(d) A – 2, B – 1, C – 3, D – 4

Ans: (b)

Q3. Consider the following statements:
1. The last Mauryan ruler, Brihadratha was assassinated by his commander-in-chief, Pushyamitra Sunga.
2. The last Sunga king, Devabhuti was assassinated by his Brahmana minister Vasudeva Kanva who usurped the throne
3. The last ruler of the Kanva dynasty was deposed by the Andhras.
Which of these statements is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q4. With reference to Union Government, consider the following statements :
1. The number of Ministries at the Centre on 15th August 1947 was 18.
2. The number of Ministries at the Centre at present is 36.
Which of the statements given above is are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q5. Which of the following was/were the main feature (s) of the Government of India Act, 1919?
1. Introduction of separate electorates for Muslims.
2. Devolution of legislative authority by the centre to the provinces.
3. Expansion and reconstitution of central and provincial legislatures.
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 2 (b) 1 and 3
(c) Only 3 (d) 2 and 3

Ans: (d)

Q6. The social reformers and their regions are given:
1. Sister Subbalakshmi in Madras
2. Sayyid Ahmad Khan in Aligarh
3. Jyotiba Phule in Calcutta
4. Henry Derozio in Maharashtra
Select the code for correct statement
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 1 and 2
(d) 3 and 4

Ans: (c)

Q7. Assertion (A): The Kushanas carried on sea trade through the Perisan Gulf and the Red Sea.
Reason (R): They maintained a well organised navy.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q8. Which of the following political parties is/are national political parties?
A. Muslim League
B. Revolutionary Socialist Party
C. All India Forward Bloc
D. Peasants and Workers Party of India
(a) C only
(b) B and D
(c) A, B and C
(d) None.

Ans: (d)

Q9. Why did Mohammad-bin Tughlaq shift his capital from Delhi to Deogiri?
(a) Because he was fed up with Delhi.
(b) As a punishment for the people of Delhi.
(c) Because he wanted to extend his empire to the south.
(d) Because the new capital occupied a central and strategic location.

Ans: (d)

Q10. Assertion (A): The form of government in Rig vedic period was monarchy Reason (R): Priest enjoyed both social and political status and influenced administration
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Ans: (b)

Q11. Who among the following started the newspaper Shome Prakash?
(a) Dayanand Saraswati
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Raja Rammohan Roy
(d) Surendranath Banerjee

Ans: (b)

Q12. Sheikh Moin-ud-din, Bakhtiyar Kaki and Farid-ud-din Ganji-
Shakar were
(a) prominent military leaders of the Sultanate period
(b) prominent painters from the Sultanate period
(c) prominent chisti saints
(d) prominent poets from the courts of the Sultanate period

Ans: (c)

Q13. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Harappan Site) (Modern Name)
A. Dholavira 1. Saurashtra
B. Rakhigarhi 2. Hisar
C. Bhirrana 3. Kadir Island
D. Bhogavo 4. Haryana Code :
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 1 2 4 3
(c) 3 2 4 1
(d) 3 4 2 1

Ans: (c)

Q14. Some the terms and their significance in the medieval Indian polity are given here:
1. Mufti – A Muslim jurist who issued public decisions on legal matters
2. Mujahid – An interpreter of the holy law of Islam
3. Murid – Disciple who has shown devotion to a sufi master or to the Mughal emperor
4. Muhtasib – Islamic official appointed to enforce the Sharia and to regulate markets and commerce
Select the code for correct ones:
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 1 and 2
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (a)

Q15. Which of the following statement(s) is/are found to be correct regarding the origin of the Mauryas?
I. Brahmanical sources describe Mauryas as Shudras.
II. Jain sources link Chandragupta to Moriya tribe of peacock tamers.
III. In Greek sources, Marcus Junianus Justinus mentions that Sandrokottas (Chandragupta) was born in a Kshatriya clan.
(a) I and II
(b) I, II and III
(c) II and III
(d) I and III

Ans: (a)

Q16. Assertion (A): The Wahabi movement turned into a militant political movement.
Reason (R): They wanted to get rid of the evils which had crept into the Muslim society.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q17. List-I List-II
A. Vikramaditya II 1. 633 – 34 A.D.
B. Pulakesin II 2. 606 – 647 A.D.
C. Harshavardhana 3. 335 A.D.
D. Samudragupta 4. 733 – 744 A.D
(a) A – 4 ; B – 1 ; C – 3 ; D – 2
(b) A – 2 ; B – 1 ; C – 4 ; D – 3
(c) A – 4 ; B – 1 ; C – 2 ; D – 3
(d) A – 3 ; B – 4 ; C – 1 ; D – 2

Ans: (c)

Q18. Statement I : Bal Gangadhar Tilak sought to diffuse the spirit of nationalism among the masses.
Statement II : Tilak organised a corps of volunteers to help the famine stricken people in the Deccan.
Codes :
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Satement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Q19. Which one of the following places did Kunwar Singh, a prominent leader of the Revolt of 1857 belongs to?
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh

Ans: (a)

Q20. The Buddha delivered his first sermon, known as ‘Turning of the wheel of law’ at
(a) Sanchi (b) Sarnath
(c) Sravasti (d) Bodh Gaya

Ans: (b)

Q21. Who among the following is the author of the book, A Comparison between Women and Men?
(a) Pandita Ramabai (b) Sarojini Naidu
(c) Tarabai Shinde (d) Rameshwari Nehru

Ans: (c)

Q22. The exponents of some of the Indian Schools of thought are mentioned here:
1. Pakshilasvamin Vatsyayana – Nyaya
2. Prashastrapada – Vaisheshika
3. Vyasa – yoga
4. Shankaracharya – Vedanta
Which of the above are correctly paired, select the code:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q23. Arrange the following into the correct order of sequence using the given codes.
1. Empire 2. Mahajanapada
3. Janapada 4. Jana
Codes:
(a) 2 3 1 4
(b) 3 4 2 1
(c) 4 1 2 3
(d) 4 3 2 1

Ans: (d)

Q24. Match List I with List II, using the given codes.
List I List II
A. Chaman Athaguntha (Oriya, 1921) 1. Birinchi Kumar
B. Jivanara Batat (Assamese, 1945) 2. Sivaram Karanth
C. Morali Mannige (Kannada, 1942) 3. Visram Bedekar
D. Ranangan (Marathi, 1939) 4. Fakir Mohan Senapati
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 2 4 1 3
(b) 4 2 1 3
(c) 2 4 3 1
(d) 4 2 3 1.

Ans: (d)

Q25. Consider the following statements about the temples built by cholas –
1. The earliest chola temple dating from 10th century is the one at Dadapuram in South Arcot.
2. The huge chola temples of Tanjore and Gangaikonda – Cholapuram are marked by their lofty towers.
3. The later chola temples have mighty gopurans or gateways
Which of the above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) None

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!