You are here
Home > QB Subjectwise > 057 Geography Previous Year Questions

057 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements about black soil of India
1. Black soil becomes sticky when it is wet.
2. Black soil contains adequate nitrogen as well as phosphorus required for the growth of plants.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q2. Match the following List I List II
A. Breaking the rocks 1. Talus into fragments by mechanical weathering
B. Splitting the rocks 2. Exfoliation into big blocks by mechanical weathering
C. Peeling of outer layer 3. Block of rock by mechanical disintegration weathering
D. Accumulation of 4. Granular weathered rock disintegration material down the slope
Code:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 1 2 3 4
(c) 2 3 1 4
(d) 3 2 4 1
Ans: (a)

Q3. Consider the following statements
1. Sloping boundary surface between contrasting air masses is called a front.
2. A warm front pushes the cold front above and the cold front loses contact with the ground.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q4. When you travel in the Himalayas, you will see the following
1. Deep gorges
2. U-turn river courses
3. Parallel mountain ranges
4. Steep gradients causing land- sliding
Which of the above can be said to be the evidences for the Himalayas being young?
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 4 only
(c) 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4 only
Ans: (d)

Q5. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below:
List I List II
(Railway product) (Producing centre)
A. Electric locomotives 1. Varanasi
B. Diesel locomotives 2. Chittaranjan
C. Rail coaches 3. Durgapur
D. Wheel axle 4. Kapurthala
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 4 1 2 3
(d) 3 4 1 2
Ans: (b)

Q6. The average annual temperature of a meteorological station is 26°C, its average annual rainfall is 63 cm and the annual range of temperature is 9°C. The station in
(a) Allahabad
(b) Chennai
(c) Cherrapunji
(d) Kolkata
Ans: (a)

Q7. Quartzite is metamorphosed from
(a) Limestone
(b) Obsidian
(c) Sandstone
(d) Shale
Ans: (c)

Q8. The firm limit or snow line is
(a) the line of separation between zone of accumulation and zone of abla-tion
(b) upper limit of zone of accumulation
(c) upper limit of zone of ablation
(d) lower limit of zone of ablation
Ans: (a)

Q9. The density of sea water increases as
(a) depth and salinity decrease
(b) depth decreases and salinity increases
(c) depth increases and salinity decreases
(d) depth and salinity increase
Ans: (d)

Q10. Why does the Government of India promote the use of Neem-coated Urea’ in agriculture?
(a) Release of Neem oil in the soil increases nitrogen fixation by the soil microorganisms
(b) Neem coating slows down the rate of dissolution of urea in the soil
(c) Nitrous oxide, which is a greenhouse gas, is not at all released into atmosphere by crop fields
(d) It is a combination of a weedicide and a fertilizer for particular crops
Ans: (b)

Q11. Which one among the following is not a landlocked country in Africa?
(a) Botswana (b) Zambia
(c) Lesotho (d) Nigeria
Ans: (d)

Q12. Consider the following statements:
1. Most of the large rivers of the world keep on growing their deltas towards the sea.
2. Huang He river has abandoned delta.
3. Brahmaputra has long stretch of braided stream in Assam.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q13. Which one of the following set of capital letters was used by Koppen in his classification of world climates?
(a) A, B, C, D, E, F
(b) A, B, C, E, H
(c) A, B, C, E, H, W, T
(d) A, B, C, D, E, H, S, W, T
Ans: (d)

Q14. Which of the following peninsular rivers receives rainfall both from the south-west monsoon and north-east monsoon and has more regular flow of water throughout the year than the remaining rivers?
(a) Mahanadi (b) Godavari
(c) Krishna (d) Kaveri
Ans: (d)

Q15. Arrange the following specific stages of demographic transition associated with economic development.
1. Low birth rate with low death rate.
2. High birth rate with high death rate.
3. High birth rate with low death rate.
Code:
(a) 1, 2, 3 (b) 2, 1, 3
(c) 2, 3, 1 (d) 3, 2, 1
Ans: (c)

Q16. Which one of the following statements is not correct?
(a) There is no definition of the Scheduled Tribe in the Constitution of India.
(b) North-East India accounts for a little over half of the country’s tribal population.
(c) The people known as Todas live in the Nilgiri area.
(d) Lotha is a language spoken in Nagaland.
Ans: (b)

Q17. Consider the following geological phenomena:
1. Development of a fault
2. Movement along a fault
3. Impact produced by a volcanic eruption
4. Folding of rocks
Which of the above cause earthquakes?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q18. Which is the only uniform region of the Earth’s interior?
(a) crust
(b) outer core
(c) lower mantle
(d) inner core
Ans: (c)

Q19. The discontinuous series goes as
(a) Olivine → Pyroxene → Amphibole → Biotite
(b) Olivine → Biotite → Pyroxene → Amphibole
(c) Biotite→ Amphibole → Pyroxene → Olivine
(d) Biotite→ Pyroxene → Olivine → Amphibole
Ans: (a)

Q20. Consider the following statements I) Great Salt Lake is the reservoir of Hoover and Boulder dam of Colorado River.
II) Lake Mead is Remnant of Fresh Lake called Bonneville.
Which of the above statements are true?
(a) I only (b) II only
(c) Both I and II (d) None of the above
Ans: (d)

Q21. Ozone holes are more pronounced at the
(a) Equator (b) Tropic of Cancer
(c) Tropic of Capricorn (d) Poles
Ans: (d)

Q22. Tarn lakes are likely to the found in
(a) Hot and humid climate
(b) Hot and dry climate
(c) Monsoon climate
(d) Cold climate
Ans: (d)

Q23. Which of the following sequence of lakes is correct considering the descending order of their area?
(a) Lake Superior, Lake Victoria, Lake Baikal, Lake Malawi
(b) Lake Victoria, Lake Baikal, Lake Malawi, Lake Superior
(c) Lake Baikal, Lake Malawi, Lake Superior, Lake Victoria
(d) Lake Malawi, Lake Superior, Lake Victoria, Lake Baikal
Ans: (a)

Q24. Consider the following statements
1. Narmada is said to be flowing in old rift valley
2. Most parts of the Brahmaputra river in the Assam plain is an example of braided stream.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q25. Consider the following statements
1. The western Himalayas rise gradually in a series of ranges whereas the Eastern Himalayas rise abruptly from the plains.
2. The Himalayas have attained its isostatic equilibrium.
3. The rivers originating in or crossing the Himalayas are still in their youthful stage.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 1and 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!