You are here
Home > QB Subjectwise > 056 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

056 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Under which of the following regimes was the Inter-State Council (ISC) set-up?
(a) Congress Government in 1975
(
b) Janata Government in 1978
(
c) Janata Dal-led Government in 1990
(
d) United Front Government in 1996
Ans: (c)

Q2. Assertion (A) :After a Money Bill is passed by the Lok Sabha and transmitted to the Rajya Sabha, the recommendations of the Rajya Sabha have to be accepted by the Lok Sabha within 14 days from receipt of the recommendations and then get them incorporated in the Bill.
Reason (R) :A Money Bill cannot be introduced in the Rajya Sabha.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A.
(
c) A is true but R is false.
(
d) A is false but R is true.
Ans: (d)

Q3. What age is prescribed for a person to qualify for appointment as a Judge of the Supreme Court of India?
(a) Not below 30 years on the date of appointment
(
b) Not below 35 years on the date of appointment
(
c) Not below 40 years on the date of appointment
(
d) No age is prescribed
Ans: (d)

Q4. Assertion (A) :Reservation of seats for women in Panchayati Raj bodies will pave the way for their political empowerment.
Reason (R) :Empowerment of women is essential for the achievement of democracy and development.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q5. Which one of the following statements about the Finance Commission is not correct?
(a) The Commission comprises a Chairman and four other members.
(
b) The Parliament is authorised to determine by law the qualifications of the members of the Commission.
(
c) All the appointments are made by the President of India.
(
d) All the members have to be from Indian Economic Service or Indian Statistical Service.
Ans: (d)

Q6. Assertion (A) :Lokayuktas have been appointed in all the States of India.
Reason (R) :An independent institution is required to redress the grievances of the people against the actions of civil servants.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A.
(
c) A is true but R is false.
(
d) A is false but R is true.
Ans: (d)

Q7. Who among the following ranks lowest in the Warrant of Precedence?
(a) Attorney-General of India
(
b) Members of the Planning Commission
(
c) Chairperson of the UPSC
(
d) Leader of Opposition in the Lok Sabha
Ans: (a)

Q8. Which among the following are listed in the Eleventh Schedule?
1. Minor irrigation
2. Animal husbandry
3. Women and child development
4. Fire services
5. Cattle ponds, prevention of cruelty to animals
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1, 4 and 5
(
c) 2, 3 and 4
(
d) 3, 4 and 5
Ans: (a)

Q9. Consider the following statements:
1. There are 24 High Courts at present in India.
2. Calcutta, Bombay and Madras High Courts were established in the year 1862. Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q10. Assertion (A) :Not contented with merely laying down the fundamental principles of governance, the framers of the Indian Constitution followed the Government of India Act, 1919 in providing matters of administrative details.
Reason (R) :The framers of the Indian Constitution had the apprehension that in the prevailing conditions of the country at that time, the Constitution might be subverted unless the form of administration was also included.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (d)

Q11. Consider the following statements:
Directive Principles of State Policy are:
1. Not amendable
2. Not enforceable by any court
3. Fundamental in the governance of the country Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2
(
b) 1 and 3
(
c) 2 and 3
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q12. 21. Consider the following statements:
Parliament may make law on a subject enumerated in State List only if the:
1. President deems it proper that such law is necessary for all the States.
2. Proclamation of Emergency under Article 352 is in operation.
3. Lok Sabha passes a resolution by 2/3rd majority of its total membership.
4. Governor of the State requests the President for such legislation.
Of these statements:
(a) 1 and 4 are correct
(
b) 2 alone is correct
(
c) 3 alone is correct
(
d) 3 and 4 are correct
Ans: (b)

Q13. Vote on account means:
(a) The expenditure charged on the Consolidated Fund of India is not submitted to the vote of Parliament.
(
b) A proposal submitted by Finance Minister before presenting the budget.
(
c) To bring a proposal related to the speech of the President before the joint session of the Parliament.
(
d) If the budget is not passed before 1st April, the Parliament is authorised to sanction any grant in advance to meet the expenses.
Ans: (d)

Q14. Which one of the following statements is not correct?
(a) The Council of Ministers is collectively responsible to the Governor.
(
b) Under Article 167 of the Constitution of India, the Chief Minister has to communicate to the Governor all decisions of the Council of Ministers relating to the administration of the affairs of the State and proposals for legislation.
(
c) Once the Governor reserves a Bill for the consideration of the President, the subsequent enactment of the Bill is in the hands of the President and the Governor shall have no further part in its career.
(
d) The executive power of the State is vested in the Governor and all executive actions of the State have to be taken in the name of the Governor.
Ans: (a)

Q15. Consider the following statements with respect to the 73rd Constitutional Amendment:
1. For 27% reservation to the Other Backward Classes.
2. That the chairperson of the panchayat at intermediate/district level shall be elected by, and from amongst the elected members thereof.
3. For reservation for SCs/STs.
4. For uniform five-year term for local bodies.
Which of these is/are correct?
(a) Only 1
(
b) 1 and 2
(
c) 2, 3 and 4
(
d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q16. The conditions of service of the members of the National Commission for SCs are determined by the:
(a) Parliament of India
(
b) President of India
(
c) Union Cabinet
(
d) Constitution of India
Ans: (b)

Q17. According to the Constitution of India, a new All India Service can be instituted with the initiative taken by
(a) More than two-thirds of the States
(
b) The Inter-State Council
(
c) The Lok Sabha
(
d) The Rajya Sabha
Ans: (d)

Q18. Select the correct sequence of the following constitutional amendments:
1. Voting age reduced from 21 years to 18 years
2. Right to property deleted from the list of Fundamental Rights
3. Sikkim became a State of the Indian Union
4. Hindi version of the Constitution was accepted officially
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 3-1-4-2
(
b) 4-2-3-1
(
c) 3-2-4-1
(
d) 4-1-3-2
Ans: (c)

Q19. The tenure of every Panchayat shall be for five years from the date of:
(a) Its first meeting
(
b) Issue of notification for the conduct of elections to the Panchayat
(
c) Declaration of the election results
(
d) Taking oath of office by the elected members
Ans: (a)

Q20. Consider the following statements with reference to the linguistic reorganisation of states in independent India:
1. The separate state of Andhra for the Telugu people came into existence in 1953.
2. Jawaharlal Nehru was particularly in favour of the movement for linguistic reorganisation of states that came in the wake of the success of the Andhra movement.
Which one of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q21. On receipt of a Constitutional Amendment Bill, after passing by each House of Parliament, the President:
(a) Shall give his assent
(
b) May give his assent
(
c) May withhold his assent
(
d) May return the Bill for reconsideration
Ans: (a)

Q22. As per provisions of the Constitution of India, who makes rules for more convenient transaction of the business of the Government of India, and for allocation among Ministers of the said business?
(a) The President
(
b) The Union Law Minister
(
c) The Attorney-General of India
(
d) The Cabinet Secretariat
Ans: (a)

Q23. Rajya Sabha has equal powers with Lok Sabha:
(a) In the matter of creating new All-India Services
(
b) In amending the Constitution
(
c) In the removal of the Government
(
d) In making cut motions
Ans: (b)

Q24. In which of the following bodies, does the Chief Minister of a State hold membership?
1. National Integration Council
2. National Development Council
3. Inter-State Council
4. Zonal Council Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 3 and 4
(
b) 2 and 3
(
c) 1, 2, 3 and 4
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q25. Which of the following is correct in respect of financial powers of local governments in India?
(a) Local Governments have constitutionally earmarked taxation powers.
(
b) Local Governments are empowered to levy such taxes as are permitted under the law.
(
c) Local Governments are empowered to levy charges on all items within their sphere of activities.
(
d) Local Governments are empowered to levy taxes with the permission of the department concerned.
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!