You are here
Home > QB Subjectwise > 056 History Previous Year Questions

056 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:
List-I (Place) List-II (Importance)
A. Bhubaneshwar : 1. Vijayanagara architecture
B. Konark : 2. Rajarani temple
C. Lepakshi : 3. Vijayanagara paintings
D. Halebid : 4. Hoysala monument : 5. Sun temple
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 3 2 4 5
(b) 2 5 4 3
(c) 5 4 2 3
(d) 2 5 3 4

Ans: (d)

Q2. Several nationalist leaders in India wrote commentaries on the Bhagvad Geeta to argue the case for an ethical foundation to Indian nationalism, who among the following is an exception to it?
(a) Sri Aurobindo (b) Mahatma Gandhi
(c) Bal Gangadhar Tilak (d) Ram Manohar Lohia

Ans: (d)

Q3. Place these samskaras in the order they are to be performed on an individual assuming that the first, the jatakarman, is performed at the time of his birth:
1. Upanayana 2. Jatakarman
3. Annaprashana 4. Antyeshti
5. Vivaha
(a) 2, 3, 1, 5, 4
(b) 2, 1, 5, 3, 4
(c) 2, 5, 3, 4, 1
(d) 2, 3, 4, 5, 1

Ans: (a)

Q4. Some of the well known nationalists and the organizations that they associated with were as follows:
1. Bal Gangadhar Tilak : Bombay Association
2. Mary Carpenter : National Indian Association
3. Surendranath Bannerji : Indian National Conference
4. Anand Mohan Bose : Indian Society
Choose the code for correct statements:
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (a)

Q5. Match List I (Authors) with List II (Works) and select the correct answer using the codes given:
List I List II
A. Abul Fazl 1. Muntakhab-ul- Tawarikh
B. Bahauni 2. Tuzuki-i-Jahangiri
C. Nizam-ud-din 3. Ain-i-Akbari
D. Jahangir 4. Tabakat-i- Akbari
Codes:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 2 1 4 3
(c) 3 1 4 2
(d) 2 4 1 3

Ans: (c)

Q6. Almost all Harappan towns had large granaries because
(a) Taxes were paid in kind, and therefore, granaries acted as a sort of public treasuries
(b) Surplus produce of the countryside was stored in the towns
(c) Food-grains were stored for the purpose of trade
(d) All of the above

Ans: (d)

Q7. List-I (Monuments) List-II (Features)
A. Taj Mahal 1. Extensive use of trabeate forms
B. Fatehpur Palace 2. Largest dome build in pre modern India complex
C. Gole Gumbad 3. Surrounded by water
D. Sher Shah’s tomb 4. Bulbous dome
Codes:
A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 4 1 3 2
(c) 1 4 2 3
(d) 4 1 2 3

Ans: (d)

Q8. Assertion (A): Saluva Narasimha put an end to the old dynasty and assumed the royal title.
Reason (R): He wanted to save the kingdom from further degeneration and disintegration.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q9. Bhagvad Gita was originally written in which language?
(a) Pali
(b) Sanskrit
(c) Hindi
(d) Prakrit

Ans: (b)

Q10. Which one among the following statements is correct?
(a) The Revolt of 1857 was not supported by the Nizam of Hyderabad
(b) Dinabandhu Mitra was the author of the book, Unhappy India
(c) The Sindhias of Gwalior gave shelter to the Rani of Jhansi
(d) Mangal Pandey led the Sepoys March to Delhi

Ans: (a)

Q11. Point out the various social groups that participated in the Civil Disobedience Movement, and choose the correct code:
1. The rich peasant communities in the countryside
2. The poorer peasantry keen on no-rent campaign
3. Indian merchants and industrialist—the business class
4. The industrial working class
5. The untouchables/dalits
(a) 2, 4 and 5
(b) 1 and 3
(c) 2 and 4
(d) all the above

Ans: (b)

Q12. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?
I. Ghazi Khan, who killed Khusrau Khan the last king of the Khilji dynasty, ascended the throne assuming the title of Ghiyas-ud-din Tughlaq.
II. After the death of Ghiyas-uddin Tughlaq in an accident, his son Ulugh Khan succeeded him, who took the title of Muhammad- bin-Tughlaq.
III. During the reign of Ghiyas-ud-din Tughlaq, the capital was shifted from Delhi to Devangiri in the south and renamed Daulatabad.
(a) I, II and III
(b) II and III
(c) I and II
(d) I and III

Ans: (d)

Q13. Mrichchhakatikam, written by Shudraka deals with
1. The love affair of a rich merchant with the daughter of a courtesan.
2. The military expedition of Samudragupta.
Which of the above is correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q14. Consider the following statements:
In 1560’s Akbar began to patronise the formation of the Mughal school of painting with the illustration of Dastani- Amir Hamaza, because
1. Akbar inherited Humayun’s taste for painting.
2. Akbar was especially interested in book illustration.
3. Akbar was persuaded to take interest in painting by Abdul Fazl.
Of these statements:
(a) 1, 2 and 3 are correct
(b) 2 and 3 are correct
(c) 1 and 2 are correct
(d) 1 and 3 are correct

Ans: (c)

Q15. With reference to Rowlatt Satyagraha, which of the following statements is/are correct?
1. The Rowlatt Act was based on the recommendations of the ‘Sedition Committee’
2. In Rowlatt Satyagraha Gandhiji tried to use the Home Rule League
3. Demonstrations against the Simon Commission coincided with the Rowlatt Satyagraha
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q16. Statement I Annie Besant worked together with the Congress and the Muslim League during the Home Rule Movement.
Statement II Annie Besant felt that this was necessary to get the support of the masses for the Home Rule Movement.
Codes :
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statment I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement II is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Q17. In the course of India’s struggle against the British some of the important movements that emerged among the Muslims were:
1. Arhar Movement: Muhammad Ali Hakim Ajmal Khan, Maulana Zafar Ali and Hasan Imam
2. Ahmadiya Movement: Mirza Gulam Ahmed
3. Deoband Movement: Muhammed Qasim, Wana-tavi and Ahmed Gangoli
4. Wahabi Movement : Shah Walliulah, Ahmed Barelvi
Which of the above are correctly paired, select the code:
(a) Only 1
(b) 2 and 4
(c) 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q18. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A): The Pallava king Mahendravarman I, also known as Vichitra-Chitta, was a man of unstable mind.
Reason (R): He professed Jainism for a time, but discared it in favour of Saivism.
In the context of the above two statements which of the following is correct?
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (d)

Q19. Assertion (A): There was an upsurge of peasants in Telangana in the erstwhile state of Hyderabad in 1942.
Reason (R): It was an extension of the Quit India Movement of 1942.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q20. Which one of the following statements about the teaching of Kabir is not correct ?
(a) He was not against pilgrimage and idol worship
(b) He believed in universal love
(c) He emphasized on one God and the spread of devotionalism
(d) He did not consider it necessary to abandon the normal life of a householder

Ans: (a)

Q21. Which of the following statements is correct for Guru Nanak?
(a) He preached punishment for wicked
(b) He preached against Muslims
(c) He preached a war society
(d) He preached that “God is one”

Ans: (d)

Q22. Consider the following statements :
The most effective contribution made by Dadabhai Naoroji to the cause of Indian National Movement was that he
1. Exposed the economic exploitation of India by the British
2. Interpreted the ancient Indian texts stored
3. Stressed the need for eradication of all the social evils before anything else.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3

Ans: (a)

Q23. Which one among the following was part of Gandhi-lrwin Agreement of 1931?
(a) Stern action against policemen guilty of brutal assault on Satyagrahis
(b) Nehru to represent Congress at the Round Table Conference of 1931
(c) Deletion of communal question from the agenda of the conference
(d) Release of political prisoners excepting those guilty of arson and violence

Ans: (d)

Q24. Which of the following statements is wrong?
(a) The French India Company was formed in 1664
(b) The French Company established their first factory at Masulipatam in 1669
(c) Francois Martin founded Pondicherry in 1674, which was to become the future capital of the French in India.
(d) Fortunes of the French East India Company dwindled in the first decade of the 18th Century.

Ans: (b)

Q25. What is the correct chronological order of the given Vaisnative concepts?
1. Chaturvyuha
2. Dashavatara
3. Pancharisnivira The correct chronological sequence of these concepts is
(a) 1, 3, 2
(b) 1 2, 3
(c) 3, 1, 2
(d) 2, 1, 3

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!