You are here
Home > QB Subjectwise > 056 Geography Previous Year Questions

056 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the map of India given below :
The map, read with the index provided, refers to the distribution of
Description: D:MCQS TableimagesIAS Prelim General Studies 1979 - Think Tank of Kiran Prakashan_Page_269_Image_0001.jpg
(a) winter rains
(b) pressure
(c) annual rainy days
(d) mean temperature
Ans: (c)

Q2. The only land-locked country in South-east Asia is
(a) Laos
(b) Thailand
(c) Malaysia
(d) Kampuchea
Ans: (a)

Q3. The imaginary axis at which the Earth rotates remains inclined at an angle of to the plane of the Earth’s orbit.
(a) 44 1/2° (b) 55 1/2°
(c) 66 1/2° (d) 0°
Ans: (c)

Q4. Match the items of List I with the items of List II.
List I
(Season) List II
(Time)
A. Summer 1. December–February
B. Advancing Monsoon
(South-west)
2. March–May
C. Retreating Monsoon
(North-east)
3. June–September
D. Winter 4. October–November
(a) A-3, B-2, C-4, D-1
(b) A-2, B-3, C-4, D-1
(c) A-3, B-2, C-1, D-4
(d) A-2, B-3, C-1, D-4
Ans: (b)

Q5. Other than India and China, which one of the following groups of countries border Myanmar?
(a) Bangladesh, Thailand and Vietnam
(b) Cambodia, Laos and Malaysia
(c) Thailand, Vietnam and Malaysia
(d) Thailand, Laos and Bangladesh
Ans: (d)

Q6. Which one of the following is not essentially a species of the Himalayan vegetation?
(a) Juniper (b) Mahogany
(c) Islver fir (d) Spruce
Ans: (b)

Q7. Match the following Listl List II
(Sphere of the Earth)
(Main Constituent of the Sphere)
A. Lithosphere 1 Living objects
B. Hydrosphere 2 Mixture of gases
C. Atmosphere 3 Water
D. Biosphere 4 Soil
Codes A B C D A B C D
(a) 1 2 3 4 (b) 4 2 3 1
(c) 1 3 2 4 (d) 4 3 2 1
Ans: (d)

Q8. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Cloud) (Characteristic)
A. Cirrus 1. Rain-giving
B. Stratus 2. Feathery appearance
C. Nimbus 3. Vertically growing
D. Cumulus 4. Horizontally spreading
Code :
A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 2 1 4 3
(c) 2 4 1 3
(d) 3 4 1 2
Ans: (c)

Q9. Consider the following statements:
1. The Circum-Pacific belt is known as the zone of convergent continental plate margins
2. The mid-continental belt is known as the convergent oceanic plate margins
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Neither 1 nor 2 (d) Both 1 and 2
Ans: (c)

Q10. La Nina is suspected to have caused recent floods in Australia. How is La Nina different from El Nino?
1. La Nina is characterized by unusually cold ocean temperature in equatorial Indian Ocean whereas El Nino is characterized by unusually warm ocean temperature in the equatorial Pacific Ocean.
2. El Nino has adverse effect on monsoon climate
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q11. Which of the following states is not crossed by central Meridian of 82º30 east longitude?
(a) Madhya Pradesh (b) Uttar Pradesh
(c) Andhra Pradesh (d) Bihar
Ans: (d)

Q12. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I : List II
A. Deccan Traps : 1. Late Cenozoic
B. Western Ghats : 2. Pre-cambrian
C. Aravalli : 3. Cretaceous Eocene
D. Narmada-Tapi : 4. Pleistocene alluvial deposits
Codes :
A B C D
(a) 3 5 1 4
(b) 3 1 2 5
(c) 2 1 3 4
(d) 1 4 2 5
Ans: (b)

Q13. A rough outline map of northern Sri Lanka is shown in the figure. Jaffna is located at the point marked A B C D

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans: (d)

Q14. Regions lying on the western margins of the continents between 30° and 40° N have
(a) dry summers and wet winters
(b) rainfall all the year
(c) dry climate all the year
(d) wet summers and warm winters
Ans: (c)

Q15. Which forests lie in the Amazon Basin in South America?
(a) Montane forests
(b) Tropical rain forests
(c) Wet deciduous forests
(d) Subtropical mixed forests
Ans: (b)

Q16. What are the major causes of droughts in India?
1. Most of the rainfall occurs within a few months.
2. The absence of forests results in rapid run-off and thus droughts.
3. Rainfall is highly variable.
4. The amount of rainfall is inadequate.
(a) 1, 3 and 4 (b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3 (d) 1, 2 and 4
Ans: (c)

Q17. Which one among the following is the idealised global pattern of surface wind from the Equator to Pole?
(a) Doldrum-Westerlies-Trade Wind-Easterlies
(b) Easterlies-Westerlies-Trade Wind-Easterlies
(c) Doldrum-Trade wind-Westerlies-Easterlies
(d) Westerlies Trade Wind-Doldrum-Easterlies
Ans: (c)

Q18. Study the following pairs and find out the correct pairs using the following codes:
1. Orogenetic forces : Tension
2. Compressional forces : Warping
3. Exogenetic forces : Action of wind
4. Sudden forces : Action of water
Code:
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 1, 3 and 4
Ans: (a)

Q19. Consider the following statements
1. Absolute humidity is the total weight of moisture contained per volume of air at a defined temperature.
2. Specific humidity is the mass of water vapour in grams contained in one kg of air.
3. Relative humidity is the ratio of water vapour actually present in the air having definite volume and temperature to the maximum amount the air can hold.
4. Humidity capacity is the moisture content of air measure in gm/cc.
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q20. Which shipyard is the major centre for manufacturing barges, coasters and dredgers?
(a) Kochi Shipyard
(b) Hindustan Shipyard, Vishakhapatnam
(c) Mazagoan Shipyard, Mumbai
(d) Garden Reach Shipyard
Ans: (d)

Q21. If it is 10.00 a.m. I.S.T., then what would be the local time at Shillong on 92°E longitude?
(a) 9.38 a.m.
(b) 10.38 a.m.
(c) 10.22 a.m.
(d) 9.22 a.m.
Ans: (b)

Q22. At which one of the following positions shown in the diagram will the height of the ocean tide be maximum?
S M4 M1 M2 M3 E Ear t h ’s Or bi t Moon ’s or bit

(a) M1
(b) M2
(c) M3
(d) M4
Ans: (d)

Q23. The density of air is normally at higher attitude.
(a) increases
(b) decreases
(c) remains constant
(d) varies from place to place
Ans: (b)

Q24. Which of the following rivers flows from east to west?
(a) Mahanadi (b) Krishna
(c) Tapti (d) Godavari
Ans: (c)

Q25. Consider the following statements. Identify the right ones.
I. Irrigation has two roles to play: one is for protective purpose and another one for making the land useful for second crop.
II. In India, there are three basic sources of irrigation:
wells, canals and tanks.
(a) I only (b) II only
(c) Both (d) None of these
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!