You are here
Home > QB Subjectwise > 055 History Previous Year Questions

055 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List-I (Events)
A. Morley Minto Reforms
B. Simon Commission
C. The Chauri-Chaura incident
D. The Dandi March List-II ( Results)
1. Country wise agitation
2. Withdrawal of a movement
3. Communal Electorates
4. Illegal manufacture of salt
Codes :
A B C D
(a) 3 4 5 2
(b) 4 1 2 3
(c) 2 3 4 5
(d) 3 1 2 5

Ans: (d)

Q2. The Archaeological Survey of India is an attached office of the Department/Ministry of:
(a) Culture
(b) Tourism
(c) Science and Technology
(d) Human Resource Development

Ans: (a)

Q3. Which of the following statements about the social reformer, Raja Rammohun Roy, is false ?
(a) Rammohun Roy belonged to the gentry class whose power had been diminished because of the imposition of the Permanent Settlement.
(b) He studied both Vedantic Monism and Christian Unitarianism.
(c) He translated the Upanishads into Bengali.
(d) His first organization was the Atmiya Sabha, founded in Calcutta in 1815.

Ans: (a)

Q4. Which of the following is true?
1. Our knowledge of the early Vedic period is based only on literary sources
2. The Vedas are essentially compilations of prayers and hymns dedicated to various gods
3. The Avesta is the oldest Iranian text
4. The linguistic similarities between the Rigveda and the Avesta validate the theory of ` Aryan’ migration to the Indian subcontinent.
Choose the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) Only 2

Ans: (b)

Q5. Match the following:
Harappan site State
A. Kalibanagan 1. Punjab
B. Mohenjodaro 2. Rajasthan
C. Harappa 3. Gujarat
D. Surkotada 4. Sind
Codes:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 2 1
(d) 4 2 1 3

Ans: (b)

Q6. Which one of the following statements is correct?
(a) The Permanent Settlement of Bengal, concluded in 1793 by Cornwallis, provided proprietary rights in the soil to a class of aristocratic zamindars.
(b) The zamindars emerged from the permanent settlement operations in a weaker position.
(c) Thomas Munro developed a system of settlement under which the government did not deal directly with the individual peasant cultivator.
(d) The land policy and settlements did not lead to structural changes in control over land and in the relations among classes associated with land cultivation.

Ans: (c)

Q7. Consider the following statements regarding Greek’s influence of Indian Culture.
1. The Indo-Greek king, mahendra was convertd to Buddhism by Buddhist monk and philosopher, nagasena.
2. Indian astrology was influenced by Greek ideas with the term Horastra used for astrology in Sanskrit.
3. Greeks introduced into Indian astronomy the methods of calculating eclipses, the notion of methods of calculating eclipses, the notion of parallax and methods of calculating it.
4. Greeks introduced the use of curtain in Indian theatre.
Which of the above is/are correct ?
(a) 1, 3 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) All of above

Ans: (d)

Q8. The Morley-Minto Reforms which were passed in 1909.
(a) Established a constitution-making body
(b) Enlarged the central and the provincial legislative councils
(c) Made the Executive Council of the Governor- General purely English in composition
(d) Decreased the number of the provincial and central legislative members

Ans: (b)

Q9. Consider the following two statements called Assertion (A) and Reason (R) and answer by using the codes given below the statements.
Assertion (A): The Quit India Movement of 1942 marked the culmination of the Indian Freedom Movement.
Reason (R): After the Quit India Movement it was only a Question of time and determining the actual mechanics of the transfer of power.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not an explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Ans: (b)

Q10. Which one of the following scripts of ancient India was written from right to left?
(a) Brahmi
(b) Nandnagari
(c) Sharada
(d) Kharoshti

Ans: (d)

Q11. The Society of Jesus, whose followers were called Jesuits, was set-up by
(a) Martin Luther (b) Ulrich Zwingli
(c) Erasmus (d) Ignatius Loyola

Ans: (d)

Q12. Mughal rulers expanded their empire gradually:
1. Aurangzeb annexed Berar
2. Shahjahan annexed Bijapur and Golconda
3. Akbar annexed Ahmednagar
4. Jehangir annexed Kangra
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 3 and 4
(d) Only 4

Ans: (d)

Q13. Match List I with List II and select the answer from the codes given below:
list I list II (Chalcolithic Type) (Cultures sites)
I. Banas culture A. Ghaligai
II. Gandhara culture B. Inamgaon
III. Malwa culture C. Gilund
IV. Savalda culture D. Navdatoli
Codes:
I II III IV
(a) A B C D
(b) C A B D
(c) A C D B
(d) C A D B

Ans: (d)

Q14. Arrange the following in chronological order:
A. Ranjit Singh assumes the title of Maharaja of Lahore
B. Ranjit Singh defeats the Afghan forces of Dost Mohammad
C. Ranjit Singh annexes Kangra to this empire
D. Ranjit Singh signs the treaty of Amritsar with the British
(a) A, B, C, D
(b) A, C, D, B
(c) A, D, C, B
(d) A, B, D, C

Ans: (c)

Q15. Which of the following was not one of the reasons for the popularity of Buddhism in China?
(a) There were no rival religions at the time of introduction of Buddhism in China
(b) The writing of such people as Mou-tseu created confidence in the minds of the educated chinese
(c) The life of purity followed by the immigrant Indian Buddhists and their Chinese Disciples attracted the Chinese to Buddhism
(d) The patronage of the reigning dynasties in China (e.g. Wei dynasty) helped the cause of Buddhism

Ans: (a)

Q16. List I List II
A. Treaty of Seringapatam 1. 1792
B. Death of Haider 2. 1782
C. Treaty of Mangalore 3. 1784
D. Death of Tipu 4. 1799
(a) A-1, B-2, C-3, D-4
(b) A-2, B-1, C-4, D-3
(c) A-4, B-3, C-1, D-2
(d) A-3, B-4, C-2, D-1

Ans: (a)

Q17. Which of the following proposals were made by the Cripps Mission?
1. Participation of Indian States in the Constitutionmaking body
2. Forming separate State for the Muslims
3. Election of the Constitution-making body by the members of the lower house of the Provincial Legislature
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q18. The earliest rock-cut caves in western India are those at
(a) Nasik, Ellora and Ajanta
(b) Junnar, Kalyan and Pitalkhora
(c) Ajanta, Bhaja and Kondane
(d) Bhala, Pitalkhora and Kondane

Ans: (c)

Q19. Statement I: The social institutions of caste in India underwent major changes in the colonial period.
Statement II: Caste, in contemporary society is more a product of ancient Indian tradition than of colonialism.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Q20. The most likely reasons for the emergence of untouchability were:
(a) Court laws, practice of eating cow meat, rise of urban menial classes.
(b) Inter varna marriage, king’s directives, non vegetarianism.
(c) Tribal assimilation, pollution taboos, contempt for occupations.
(d) Rise of urban menial classes, court laws and pollution of varnas.

Ans: (c)

Q21. Historically significant events occurred during the reign of different Governor Generals in the colonial period such as:
1. Simla Conference – Wavell
2. The Moplah Revolt – Reading
3. Grant of Communal Award – Willingdon
4. First demand for Pakistan – Linlithgow
Select the code for correct pairs:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q22. Assertion (A): Harappan civilization had extensive trade contacts with other contemporary civilizations.
Reason (R): Bronze Age civilizations were sustained by elaborate exchange networks.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q23. With regard to the position of woman during the Vedic age, which one of the following statements is not true?
(a) Women enjoyed an honourable position
(b) Women took part in religious deliberation during the early Vedic period
(c) The practice of ‘sati’ was unknown during the early Vedic period
(d) The birth of girl was looked down upon during the early vedic period

Ans: (d)

Q24. Which of the following statements about Fourth Anglo- Mysore War are correct?
1. The Madras Council suggested a policy of rigorous and intense attack on Mysore.
2. Lord Wellesley tried to revive the triple alliance.
3. Tipu sent emissaries to Arabia, Versailles, Mauritius and Kabul enlisting support against the English.
4. The war was of a very short duration though decisive.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 2, 3 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 4
(d) 1 and 3

Ans: (a)

Q25. Which of the following represents the integration of Hindus and Muslims for a common cause?
(a) Khilafat Movement
(b) Quit India Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) None of the above

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!