You are here
Home > QB Subjectwise > 055 Geography Previous Year Questions

055 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements :
1. Alamatti dam is on the Cauvery river.
2. Mettur dam in on the Krishna river.
3. Gandhi Sagar Reservoir is on the Chambal river.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 1 and 3 (d) 3 only
Ans: (d)

Q2. The city of Nasik is situated on the bank of which one of the following rivers?
(a) Krishna (b) Mandovi
(c) Godavari (d) Tapti
Ans: (c)

Q3. This item consists of two statements, Statement I and Statement II. Statement I : The Kuroshio is a warm north-flowing ocean current on the west side of the North Pacific Ocean.
Statement II : Presence of a number of volcanoes at the bottom of the Sea of Japan is responsible for the Kuroshio becoming warm.
Examine these two statements carefully and select the answer to the item using the code given below.
Code:
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true but Statement II is false
(d) Statement I is false but Statement II is true
Ans: (c)

Q4. The correct sequence of atmospheric gases as expressed in percentage by volume is
(a) Oxygen, carbon dioxide, nitrogen, hydrogen
(b) Carbon dioxide, oxygen, nitrogen, hydrogen
(c) Hydrogen, nitrogen, carbon dioxide, oxygen
(d) Nitrogen, oxygen, carbon dioxide, hydrogen
Ans: (d)

Q5. Match List I with List II and find out the correct answer by using the code given below:
List I List II
(Type of forests) (Geographical conditions)
A. Tropical Rainforest 1. Rainfall 150 to 200 cm
B. Tropical broad 2. Rainfall leaved deciduous exceeding 200cm forests
C. Mediterranean forests 3. Cool temperate climate
D. Coniferous forests 4. Wet winter and dry summers
Code:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 3 4 1 2
(c) 1 3 2 4
(d) 4 2 3 1
Ans: (a)

Q6. Assertion (A): A Rainfall is scanty on the east of Western Ghats.
Reason (R): The east of Western Ghats is on the lee side.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (d)

Q7. Seasonal migration of men and animals from lower to higher altitudes during the summer is known as

(a) Nomadism
(b) Migration
(c) Transhumance
(d) Pastoralism Directions : The following question, are based on the map given below. Study this map to answer these questions.
Ans: (c)

Q8. Formation of a rift valley is due to
(a) the formation of fold mountains
(b) the forces of tension on the Earth’s crust
(c) the subsidence of the floor of a river valley
(d) the over-deepening of a valley by ice action
Ans: (b)

Q9. There is an urgent need for setting up more atomic power stations in India, mainly because
(a) enough uranium and thorium deposits are available
(b) large areas of the country do not have coal
(c) petroleum are not enough
(d) none of these
Ans: (b)

Q10. The weight of water vapor per unit weight of air is
(a) Specific Humidity (b) Relative humidity
(c) Absolute Humidity (d) None of the above
Ans: (a)

Q11. Which one of the following does not belong to the tributaries of the Son river?
(a) Kanhar (b) Mayangadi
(c) Johilla (d) Rihand
Ans: (b)

Q12. Match the following List I
(Pass) List II
(State)
A. Zoji La Pass 1. Sikkim
B. Bara Lacha Pass 2. Uttarakhand
C. Jelep La Pass 3. Himachal Preadesh
D. Niti Pass 4. Jammu and Kashmir
Codes A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 2 3 1 4
(c) 4 3 1 2
(d) 2 1 3 4
Ans: (c)

Q13. Consider the following statements:
I. Insulation is the heat energy and temperature is the measure of heat intensity.
II. Insulation is measured in calories whereas temperature is expressed in degrees (ºC or ºF).
III. Insolation is the effect and temperature is the cause.
Find out the correct statements using the following code.
Code:
(a) 1 only (b) 1 and II only
(c) I, II and III (d) II and III only
Ans: (b)

Q14. Match the following List I List II
(City) (Industry)
A. Detroit 1. Iron and Steel
B. Chicago 2. Automobile
C. Los Angeles 3. Film
D. Vienna 4. Glass
Code:
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 2 1 3 4
(c) 1 3 2 4
(d) 4 2 1 3
Ans: (b)

Q15. Select the correct sequence in descending order of number of livestock in India.
(a) Cattle, buffaloes, sheep, goats
(b) Cattle, buffaloes, goats, sheep
(c) Cattle, goats, buffaloes, sheep
(d) Cattle, sheep, buffaloes, goats
Ans: (c)

Q16. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List I : List II
A. Fissure eruption : 1. Alluvial soils
B. Anticlinorium belt : 2. Black soils
C. Sea of Tethys : 3. Himalayan mountain chain
D. Tsangpo : 4. Brahmaputra : 5. Ganga
Select the correct answer using the codes given below:
A B C D
(a) 2 1 5 4
(b) 2 1 4 3
(c) 2 1 3 4
(d) 3 2 4 1
Ans: (c)

Q17. Density of population refers to
(a) The number of persons living per sq km of land area
(b) The number of persons living per km of land area
(c) The number of persons living per village
(d) None of the above
Ans: (a)

Q18. Which of the following as an example pair is correct?
(a) marble—metamorphic rocks
(b) basalt—intrusive igneous rocks
(c) slate—extrusive igneous rocks
(d) none of these
Ans: (a)

Q19. Mist is a result of which one of the following
(a) Condensation
(b) Evaporation
(c) Sublimation
(d) Saturation
Ans: (a)

Q20. On the basis of the process of their formation, which of the following soils is formed differently from the other three?
(a) Khadar (b) Bangar
(c) Bhabar (d) Regur
Ans: (d)

Q21. Which one of the following tribal groups is dominantly found in the ‘Blue Mountains’?
(a) Lambadas (b) Gonds
(c) Jarawas (d) Todas
Ans: (d)

Q22. Arrange the following in a sequential order according to their size and select the correct answer.
(a) Cobbles, pebbles, sand, granule, mud
(b) Cobbles, pebbles granule, sand, mud
(c) Pebbles, granule, cobbles, mud, sand
(d) Sand, mud, pebbles, granules, cobbles
Ans: (b)

Q23. The combined effect of pressure gradient force and Coriolis Force on the air current is known as
(a) Frictional force (b) Geostrophic force
(c) Deflection force (d) Centripetal force
Ans: (b)

Q24. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below List I List II
(Regional Blocks) (Headquarters)
A. ASEAN (Association 1. Jakarta of South East Asian Nations)
B. CIS (Commonwealth 2. Brussels of Independent states)
C. EU (European Union) 3. Minsk
D. OPEC (Organization 4. Vienna of Petroleum Exporting countries)
Code:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 4 3 1 2
(c) 1 3 2 4
(d) 2 1 4 3
Ans: (c)

Q25. Consider the following statements:
1. Gondwana coal fields account for 98% of the total reserves and 99% of the total coal production of India.
2. Tertiary coal fields are primarily confined to peninsular India.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!