You are here
Home > QB Subjectwise > 054 History Previous Year Questions

054 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements about the Non- Cooperation Movement
1. The movement was a mixture of nationalism, middle class politics, religion, feudalism, agrarian discontent and working class agitation.
2. The movement was much greater in intensity than any other political agitation which came before it.
3. The movement helped to foster Hindu-Muslim unity.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 3

Ans: (b)

Q2. Which one of the following pairs are correctly matched?
Movement/Satyagraha Person Actively Associated With
1. Champaran Rajendra Prasad
2. Ahmedabad Morarji Desai Mill Workers
3. Kheda Vallabhbhai Patel
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q3. Who among the following has started the Public Works Department in India in AD 1848?
(a) Lord William Bentinck (b) Lord Dalhousie
(c) Lord Wellesley (d) Lord Cornwallis

Ans: (b)

Q4. Which of the following statements about the social base of the Arya Samaj in British India is/are correct?
1. It was located mainly in Punjab and western Uttar Pradesh.
2. It mainly comprised the trading castes.
3. It was much more limited than that of the Brahmo Samaj.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q5. With the arrival of Islam in early medieval India the religious contours changed rapidly. In the context consider the following statements:
1. Strong Shiite activity originated in the Sindh with the establishment of Fatimid caliphate in North Africa and Egypt
2. Multan in southern Punjab came to owe allegiance to the Fatimid Caliph in or around 950
3. Mahmud Ghazni virtually destroyed the Shiite community.
Despite it, the Shiite as well as the Ismaili branch survived into later times
4. Islamic mysticism assumed its classic form by Mahmud Ghazni’s time
Select the code for correct statements
(a) 1 & 2
(b) 2 & 4
(c) 1, 3 & 4
(d) All the above

Ans: (d)

Q6. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the code given below:
List I [Mahajanapada] List II [Capital]
A. Asmaka 1. Hataka
B. Avanti 2. Mahishmati
C. Chedi 3. Potali
D. Kamboja 4. Suktimati Code:
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 2 3 1 4
(c) 1 4 3 2
(d) 1 2 3 4

Ans: (a)

Q7. Which of the following statement(s) regarding the features of Act, 1947 is/ are found to be incorrect?
I. The respective Constituent Assemblies of India and Pakistan would be fully sovereign bodies but with a choice to sever their link from the British Commonwealth of Nations.
II. The Governor General, appointed by the British throne, would become the constitutional head.
III. The Indian States would be free to join either India or Pakistan or to declare themselves as independent nations with the due consent from the British crown.
(a) I, II and III
(b) Only III
(c) Only II
(d) Only I

Ans: (b)

Q8. Arrange the following into sequential order and select the correct answer using the codes given below.
1. Rajaraja Chola I
2. Aditya Chola
3. Rajendra Chola
4. Parantaka Chola I
Codes:
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 4, 1, 3
(c) 1, 2, 4, 3
(d) 2, 1, 3, 4

Ans: (b)

Q9. List-I List-II (Event) (Year)
A. Non-Cooperation 1. 1942 Movement
B. Civil Disobedience 2. 1937 Movement
C. Formation of 3. 1930 Congress Ministries
D. Quit India Movement 4. 1920
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 2 1 4 3
(d) 3 4 1 2

Ans: (b)

Q10. During the colonial period in India, what was the purpose of the Whitley Commission?
(a) To review the fitness of India for further political reforms
(b) To report on the existing conditions of labour and to make recommendations
(c) To draw up a plan for financial reforms for India
(d) To develop a comprehensive scheme for Civil Services in India

Ans: (b)

Q11. Among the following which Mughal Emperor introduced the policy of Sulh-i-kul?
(a) Babar (b) Humayun
(c) Akbar (d) Shahjahan

Ans: (c)

Q12. The followers of Gorakhnath were called :
(a) Jogis
(b) Nath-Panthis
(c) Tantriks
(d) Sanyasis

Ans: (a)

Q13. In the context of music/performing arts, the various texts carrying information are listed below:
1. Vedic literature provides information on musical instruments such as the veena (lute) and nadi (flute)
2. The Mahabharata on seven svaras
3. Natyashastra is the oldest exposition of Indian musical theory.
4. Mahajanaka jataka carries the first mention of the four great sounds of drum, horn, gong, and cymbals.
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q14. Assertion (A): The society during the Rig Vedic period was of pastoral nature.
Reason (R): The way of subsistence was based on pastoralism.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q15. Match List I with List II using the given codes.
List I List II
A. Lakshmi Bai 1. Killed in a battle
B. Tatia Topa 2. Captured and executed
C. Nana Saheb 3. Fled to Nepal
D. Bahadur Shah 4. Deported to Rangoon
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 2 1
(d) 4 2 3 1

Ans: (a)

Q16. Statement I: There was great exodus of Jaina monks under the leadership of Bhadrabahu to the Deccan following severe famine in the Ganga valley towards the end of Chandragupta’s reign.
Statement II: Chandragupta Maurya joined the Jaina order as a monk.M atching Based MCQ
(a) A – 3, B – 4, C – 1, D – 2
(b) A – 2, B – 4, C – 3, D – 1
(c) A – 4, B – 1, C – 2, D – 3
(d) A – 1, B – 3, C – 4, D – 2
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Q17. Consider the following statements in regard to the parallel government emerged during the Quit India Movement.
1. The first such government emerged in Satara.
2. The government which emerged in Tamluk was known as ‘Jatiya Sarkar’.
3. The longest lasting and effective parallel government was in Satara.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q18. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I (Books) List II (Authors)
A. The First Indian 1. Rabindranath Tagore war of Independence
B. Anand Math 2. Sri Aurobindo
C. Life Divine 3. Bankim Chandra Chatterji
D. Sadhana 4. Vinayak Damodar Savarkar
Codes :
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 1 2
(c) 4 3 1 2
(d) 3 4 2 1

Ans: (a)

Q19. With reference to Dhrupad, one of the major traditions of India that has been kept alive for centuries, which of the following statements are correct?
1. Dhrupad originated and developed in the Rajput kingdoms during the Mughal Period.
2. Dhrupad is primarily a devotional and spiritual music.
3. Dhrupad Alap uses Sanskrit syllables from Mantras.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) None of the above is correct

Ans: (b)

Q20. The Dashakumaracharita or Tales of Ten Princes’ was composed by
(a) Bhatti (b) Banabhatta
(c) Bhasa (d) Dandin

Ans: (d)

Q21. With reference to ancient Jainism, which one of the following statement is correct?
(a) Jainism was spread in South India under the leadership of Sthalabahu
(b) The Jain was who remained under the leadership of Bhadrabahu were called Shvetambaras after the Council held at Pataliputra
(c) Jainism enjoyed the patronage of the Kalinga king Kharavela in the first century BC
(d) In the initial stage of Jainism, the Jainas worshipped images unlike Buddhists

Ans: (c)

Q22. Match the following:
List I List II
A. Hymns in the praise of God I. Atharva Veda
B. Sacrificial formulae II. Rig Veda
C. Priests’ chants, music III. Yajur Veda
D. Magical chants, medicines IV. Sama Veda
Codes:
A B C D
(a) II I IV III
(b) I IV II III
(c) II III IV I
(d) I IV III II

Ans: (c)

Q23. Match the correct pairs List I List II
(A) Satyashodhak Samaj 1. Mirza Ghulam Ahmed
(B) Ahmedia Movement 2. Badruddin Tyabji
(C) Indian Social Conference 3. M.S. Olcott
(D) Theosophical Society 4. Mahatma Jyotiba Phule
Codes:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 4 1 3 2
(c) 1 2 3 4
(d) 1 4 2 3

Ans: (a)

Q24. Which of the following was not one of the reasons why the conquest of Kalinga was of strategic and economic importance to the Mauryan empire?
(a) It stood in the way of the southern routes from the Ganges valley
(b) It was also a powerful maritime state and, therefore a convenient source of income
(c) Its rich and fertile land could contribute to the economic prosperity of the empire
(d) It provided congiguity to the Mauryan territories of Andhra and Bengal

Ans: (c)

Q25. Which one among the following statements about Civil Disobedience Movement is correct?
(a) It started with Gandhiji’s march to Champaran
(b) Under Gandhi–lrwin agreement Congress agreed to give up Civil Disobedience Movement
(c) The British Government was quite soft towards the movement from the beginning
(d) There was no violence during the movement

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!