You are here
Home > QB Subjectwise > 054 Geography Previous Year Questions

054 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. The great Asian river Mekong does not run through
(a) China (b) Malaysia
(c) Cambodia (d) Laos
Ans: (b)

Q2. Which one of the following statements is not correct?
(a) The 20ºC isotherm of January runs in the east-west direction through the central part of India.
(b) June 1 is the normal date of arrival of the monsoon winds at Mumbai.
(c) The western coastal plain receives the maximum rainfall in the peninsular India.
(d) In the Bay of Bengal the maximum of tropical cyclones originate in the month of October.
Ans: (b)

Q3. Gondwana hills are located in
(a) Punjab
(b) Jammu and Kashmir
(c) Madhya Pradesh
(d) Nagaland
Ans: (c)

Q4. Consider the following rivers :
1. Barak
2. Lohit
3. Subansiri
Which of the above flows / flow through Arunachal Pradesh?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q5. What explains the eastward flow of the equatorial counter-current?
(a) The Earth’s rotation on its axis
(b) Convergence of the two equatorial currents
(c) Difference in salinity of water
(d) Occurrence of the belt of calm near equator
Ans: (b)

Q6. The tree species most commonly used in social forestry is
(a) Gulmohar
(b) Mango
(c) Pipal
(d) Eucalyptus
Ans: (d)

Q7. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.List-I (Volcano) List-II (Country)
(A) Semeru (1) Indonesia
(B) Cotopaxi (2) Equador
(C) Etna (3) Italy
(D) Kilimanjaro (4) Kenya
(5) India
(a) A – 1; B – 2; C – 3; D – 4
(b) A – 3; B – 4; C – 5; D – 2
(c) A – 1; B – 4; C – 3; D – 2
(d) A – 3; B – 2; C – 5; D – 4
Ans: (a)

Q8. 28.38° N and 77.12° E are the respective latitude and longitude of which one of the following places?
(a) Jaipur (b) Delhi
(c) Lucknow (d) Allahabad
Ans: (b)

Q9. Which of the following straits is not in Asia?
(a) Malacca Strait (b) Bass Strait
(c) Formosa Strait (d) Molucca Strait
Ans: (b)

Q10. Which of the following statements relating to Earthquakes is/are correct?
1. The point of origin of Earthquake is called epicenter.
2. The lines joining the places which were affected Earthquake at the same point of time are called homoseismal lines.
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q11. Consider the following statements:
1. Saline water freezes slowly as compared to fresh water.
2. There is a positive correlation between salinity and density of sea water.
3. Boiling point of water decreases with increase in salinity
4. Salinity of sea water is inversely proportional to evaporation.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 1 and 4
Ans: (a)

Q12. With reference to soil conservation, consider the following matches:
1. Afforestation
2. Contour ploughing
3. Crop rotation
4. Terracing
Which of the above are considered appropriate methods for soil conservation in India?
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q13. The country scene is one of desolation, with dry, deep and narrow gullies. There is little vegetation and that too thorny shrub variety. Human settlements are scarce. The scene may belong to
(a) West Rajasthan
(b) Bundelkhand region
(c) Malwa region
(d) Chambal valley
Ans: (a)

Q14. Pampas are the vast grassy plains of
(a) South America
(b) North America
(c) Africa
(d) Eurasia
Ans: (a)

Q15. The latitude ‘AA’ on the map represents the
(a) Tropic of Cancer
(b) Tropic of Capricorn
(c) Equator
(d) none of these
Ans: (c)

Q16. Consider the following statements associated with the Deccan Traps:
1. From the Cretaceous to the Eocene, intense volcanic activity took place in Peninsular India.
2. The Volcanic lava spread out in horizontal sheets, filling the irregularities of the pre-existing topography.
3. The trap country is characterised by conical hills and extensive flat surfaces.
Of these statements,
(a) 1 and 2 are correct
(b) 1, 2 and 3 are correct
(c) 2 and 3 are correct
(d) 1 and 3 are correct
Ans: (a)

Q17. Read the following statements and select the correct answer from the codes given below:
1. Corals are mainly found in the tropical oceans.
2. Corals need clean sediment free water.
3. Corals are mainly found in deeper parts of the ocean.
4. Rain water promotes the growth of corals.
Codes:
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 2 and 4
Ans: (a)

Q18. Consider the following statements with regard to cold waves in winter season in northern India:
1. There is lack of maritime influence.
2. Northern India is nearer to the Himalayan region.
3. Air mass comes from polar regions to northern India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 1 and 2
Ans: (d)

Q19. Consider the following statements:
1. Commercial plantations in the tropical lands are the result of efforts made by the local people.
2. Most of world’s commercial grain farming is practiced in south-east Asia.
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct
Ans: (d)

Q20. Which of the following statements is not correct?
(a) Boundaries of national park are fixed by legislation.
(b) Tourism is not permissible in a national park.
(c) In a biosphere reserve no biotic interference is allowed except in the buffer zone.
(d) Tourism is permissible in a sanctuary
Ans: (b)

Q21. The type of vegetation found in shaded region of map is of India’s :

(a) Tropical wet evergreen forests
(b) Deciduous forests
(c) Wet temperate forests
(d) Mangrove forests
Ans: (a)

Q22. Trade winds are caused by the
(a) Revolution of the earth
(b) Rotation of the earth
(c) In flowing movement of air along the earth’s surface towards the equator
(d) None of the above
Ans: (c)

Q23. What causes the four seasons on Earth?
(a) The annual motion of the Earth
(b) Earth’s inclined axis is fixed
(c) Earth’s axis at 66 1/2° to the plane of its orbit
(d) all of these
Ans: (d)

Q24. Rubber is a product of
(a) plantation agriculture
(b) mixed agriculture
(c) Mediterranean agriculture
(d) special horticulture
Ans: (a)

Q25. Winter temperature ranging from –29°C to –40°C, summer temperature about 10°C, total annual precipitation about 25 cm, and low humidity. These characterise the …..
climate.
(a) Taiga (b) Tundra
(c) Mountain (d) West European
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!