You are here
Home > QB Subjectwise > 053 History Previous Year Questions

053 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A): Bhandarkar equates the Virashaiva with the Lingayat sect and traces its origin to a split in the Aradhya school of the Saivas.
Reason (R): Acceptance of Brahamanical rituals and caste ascendency constitutes the core of the Lingayat movement.
In the context of the above two statements which of the following is correct?
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (c)

Q2. Assertion (A): In 1946, the Council of the Muslim League accepted the Cabinet Mission Plan.
Reason (R): The Muslim League joined the Interim Government formed in 1946.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q3. The historical reason for Sufi saints isolating themselves from society was that:
(a) Their mystical doctrine of union with God through love was regarded as heretical and attacked by orthodox Islam.
(b) They preached escapism and worldly detachment.
(c) They found a congenial atmosphere for naurturing their ideas in India, away from social surroundings.
(d) Their views were unacceptable to the general masses.

Ans: (a)

Q4. The following are the rulers of the slave dynasty
1. Ghiyas-ud-din Balban
2. Iltutmish
3. Qutb-ud-din Aibak
4. Nasir-ud-din Mahmud The correct order in which these sultans ruled over India is
(a) 2 3 1 4
(b) 1 4 2 3
(c) 4 1 2 3
(d) 3 2 4 1

Ans: (d)

Q5. Which of the following statements is/ are correct regarding Brahmo Samaj?
1. It opposed idolatry.
2. It denied the need for a priestly class for interpreting the religious texts.
3. It popularized the doctrine that the Vedas are infallible
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1,2 and 3

Ans: (b)

Q6. Industrial Revolution in Europe mainly emerged due to
1. locating the production process in the countryside.
2. declining of the guilds because of non-farming production coming under a single roof (the factory).
3. growing role of merchant capitalists in the production process.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) Only 2

Ans: (b)

Q7. Examine The following statements pertaining to early British administration in India:
1. The Supreme Court was set up in Calcutta in 1774
2. The Fort William College was established in 1800
3. The East-India Company introduced the rule of law in India in 1793
4. The Company’s officials were paid by means of percentage on the revenue till 1784
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q8. Match List I with List II using the given codes.
List I List II
(A) Gita Govinda (i) Bilhana
(B) Parishishtaparvam (ii) Jayadeva
(C) Kathasaritsagara (iii) Hemachandra
(D) Vikramankadevacharita (iv) Somadeva
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) (i) (ii) (iii) (iv)
(b) (iv) (iii) (ii) (i)
(c) (iii) (iv) (ii) (i)
(d) (ii) (iii) (iv) (ii)

Ans: (d)

Q9. Assertion (A): The Indian Industrial Commission was appointed in 1916.
Reason (R): This turned into a benefit because the Tata Iron and Steel Works rendered much service to the British in the war of 1914.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q10. List I List II
A. Quwatul Islam 1. Alauddin Khilji Mosque
B. Arhai Din ka Jhopra 2. Mohammad Tughlaq
C. Alai Darwaza 3. Qutubuddin Aibak
D. Vijay Mandal 4. Iltutmish
(a) A – 4, B – 3, C – 1, D – 2
(b) A – 2, B – 4, C – 1, D – 3
(c) A – 3, B – 4, C – 1, D – 2
(d) A – 1, B – 2, C – 3, D – 4

Ans: (c)

Q11. Consider the following statements:
1. The Chinese pilgrim Fa-Hien attended the fourth Great Buddhist Council held by Kanishka.
2. The Chinese pilgrim Hiuen-Tsang met Harsha and found him to be antagonistic to Buddhism.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

Q12. In collaboration with David Hare and Alexander Duff, who of the following established Hindu College at Calcutta?
(a) Henry Louis Vivian Derozio
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Keshab Chandra Sen
(d) Raja Rammohan Roy

Ans: (d)

Q13. Consider the following statements relating to Indigo Revolt
1. The Indigo Revolt is particularly memorable for the role played by the intelligentsia to uphold the cause of the movement.
2. After the revolt, the colonial authorities set-up the Indigo Commission to enquire into the grievances of the Indigo cultivators.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q14. The various founders and their socially significant institutions/initiatives are mentioned here. Select the correct statement:
(a) Raja Ram Mohan Roy founded Sriniketan
(b) Pandita Ramabai founded Hindu College
(c) Rabindranath Tagore founded Sharda Sadan
(d) Alexander Duff founded General Assembly Institution

Ans: (d)

Q15. Assertion (A): Pushyamitra had signaled his success by performing the Asvamedha.
Reason (R): Vasumitra had inflicted a defeat on the Yavanas.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q16. Assertion (A): Annie Besant worked together with the Congress and the Muslim League during the Home Rule Movement.
Reason (R): She felt that this was necessary to get the support of the masses for the Home Rule Movement.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q17. Which one of the following statements cannot be attributed to Firoz Tughlaq?
(a) He restored the rent free lands (inam, Idrar) granted to theologians
(b) He abolished all taxes not sanctioned by Shara
(c) He raised the grants of teachers and stipends for students
(d) He forced Khuts, Muqaddams and Chaudharis to pay grazing tax and house tax

Ans: (d)

Q18. Consider the following statements regarding Kautilya’s Arthshastra :
1. It places morality higher than political expediency.
2. It argues the case for a fully-centralised government for the empire
3. It deals with problems of administration as well as laws of property and crime.
4. It includes section on government of the State and diplomatic relations with other States.
Of these statements
(a) 1, 2 and 3 are correct
(b) 2 and 3 are correct
(c) 3 and 4 are correct
(d) 1,2 and 4 are correct

Ans: (b)

Q19. The ruler of which one of the following States was removed from power by the British on the pretext of misgovernance?
(a) Awadh
(b) Jhansi
(c) Nagpur
(d) Satara

Ans: (a)

Q20. Consider the following statements about Swami Vivekananda
1. He said that Vedanta was the religion of all.
2. He believed in reviving all the best traditions of Hinduism.
3. He was impressed by the status of women in the West.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 2 and 3 (d) 1 and 3

Ans: (a)

Q21. Which of the following was/were founded by Raja Ram Mohan Roy?
1. Atmiya Sabha 2. Brahmo Samaj
3. Prarthana Samaj 4. Arya Samaj
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 only
(c) 1 and 2 only (d) 1, 3 and 4

Ans: (c)

Q22. Some terms pertinent to medieval Indian polity and economy are given below:
1. Istawa – A step-wise increasing revenue settlement commonly used during recovery from natural disasters or devastation
2. Nazar – Formal gift to a superior, often in return for the grant of rights, to revenue
3. Tacavi – Government loans at low rates for building or rebuilding local infrastructure
4. Rasad – The advance paid by a kamavisdar to the Maratha
Select the code for correct statements:
(a) Only 2
(b) 1 and 4
(c) 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q23. In which of the following scripts were the Ashokan inscriptions discovered?
1. Kharoshthi 2. Aramaic
3. Greek 4. Brahmi
(a) 3 and 4
(b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) All of the above

Ans: (d)

Q24. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. Lala Hardayal, in 1907, came under the influence of the revolutionaries working in Oxford and started a weekly paper called Gadar.
II. Lala Hardayal’s subsequent associations with more leaders culminated into the formation of the Ghadar Party.
III. The Ghadar Movement planned to temper the loyalty of the Indian troops and to form secret societies and propagate seditious literature.
(a) I, II and III
(b) I and II
(c) Only III
(d) None of these

Ans: (d)

Q25. Kings Queens
1. Chandragupta-I Kumaradevi
2. Samudragupta Dattadevi
3. Chandragupta-II Dhruvadevi
4. Kumargupta-I Kuberanaga
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 2 and 4

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!