You are here
Home > QB Subjectwise > 053 Geography Previous Year Questions

053 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. The correct sequence of the erosion processes is
(a) detachment, entrainment, transportation
(b) detachment, entrainment, transportation, deposition
(c) entrainment, detachment, transportation
(d) entrainment, detachment, deposition, transportation
Ans: (a)

Q2. Consider the following statements
(1) Baffin Island is a type of continental glacier.
(2) Cape Breton Island is known for its coal fields.
(3) Florida Keys are small islands of Coral origin.
Which of the above are true?
(a) 1, 2 (b) 2, 3
(c) 1, 2 and 3 (d) None of the above.
Ans: (c)

Q3. The Nuclear Power Station Rawatbhata is in which State?
(a) Maharashtra (b) Uttar Pradesh
(c) Rajasthan (d) Tamil Nadu
Ans: (c)

Q4. Sargasso sea is characterised by
(a) very cold water (b) very warm water
(c) highly saline water (d) typical marine vegetation
Ans: (d)

Q5. A horn is associated with
(a) Erosional work of a river
(b) Depositional work of a river
(c) Depositional work of a glacier
(d) Erosional work of a glacier
Ans: (d)

Q6. Which of the following sequence of rivers is correct considering the descending order of their length?
(a) Ural, Yangtze, Ganga, Amur
(b) Yangtze, Ganga, Ural, Amur
(c) Amur, Ural, Ganga, Yangtze
(d) Yangtze, Amur, Ural, Ganga
Ans: (d)

Q7. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below List I List II
(River) (Nearby town)
A. Satluj 1. Ludhiana
B. Gomati 2. Lucknow
C. Hindon 3. Ghaziabad
D. Vaigai 4. Ramnathpuram
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 2 3 4 1
(d) 3 4 1 2
Ans: (a)

Q8. Consider the following statements:
1. The movement of the Indian plate towards the Eurasian plate is the major cause of frequent earthquakes in northern India.
2. The peninsular India is free from earthquakes except a few reservoir induced earthquakes.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q9. Which of the following minerals are found in a natural way in the State of Chhattisgarh?
1. Bauxite 2. Dolomite
3. Iron ore 4. Tin
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 ,3 and 4 only
(b) 3 only
(c) 2 only
(d) 1 only
Ans: (a)

Q10. Huangpu River flows through which one of the following cities?
(a) Beijing
(b) Ho Chi Minh City
(c) Shanghai
(d) Manila Directions : The following question consist of two statements, one labeled as the Assertion (A) and the other as Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the code given below : (a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A. (b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A. (c) A is True but R is false (d) A is false but R is true
Ans: (c)

Q11. Which is the group of trace elements, in order of abundance, in the Earth’s crust?
(a) C, Mn, S, Ba, Cl, Cr, F, Zr, Ni, V
(b) O, C, Al, Mn, Fe, Si
(c) Si, Fe, Al, O
(d) Al, Si, O, Ca, Na, K, Mg, Fe
Ans: (a)

Q12. Magma that is more granitic tends to be very explosive because
(a) of relatively higher water content
(b) of relatively higher gases content
(c) of relatively lower water content
(d) of relatively lower gases content
Ans: (a)

Q13. The tributary of Indus which does not flow through Pakistan is
(a) Ravi (b) Beas
(c) Sutlej (d) Chenab
Ans: (b)

Q14. Which of the following sequences of the oil refineries of India as they occur from South to North is correct?
(a) Kochi-Mangalore-Mumbai-Koyali
(b) Koyali-Mumbai-Mangalore-Kochi
(c) Kochi-Mumbai-Mangalore-Koyali
(d) Mangalore-Kochi-Mumbai-Koyali
Ans: (a)

Q15. Nearly 30% of the solar radiations return back to the space without contributing anything to the Earth’s surface temperature.
This amount of radiation is known as
(a) Black body (b) tropopause
(c) Earth’s albedo (d) mesopause
Ans: (c)

Q16. A loamy soil usually contains
(a) more sand and less clay and silt.
(b) more clay and less sand and silt.
(c) more silt and less sand and clay.
(d) equal amount of sand, silt and clay.
Ans: (d)

Q17. Latvia does not share its border with which one of the following countries?
(a) Russia (b) Estonia
(c) Lithuania (d) Poland
Ans: (d)

Q18. Monsoons are active for about six months in Kerala and for less than three months in Rajasthan because
(a) Rajasthan is away from sea
(b) Late arrival and early retreat of the summer monsoons
(c) Mountain barriers
(d) Desert conditions in Rajasthan
Ans: (b)

Q19. Which of the following types of soil erosion leads to the destruction of thin fertile film of soil from a large area?
(a) Sheet erosion (b) Gully erosion
(c) Rill erosion (d) Slip erosion
Ans: (a)

Q20. Westerlies in Southern Hemisphere are stronger and persistent than in Northern Hemisphere. Why ?
1. Southern hemisphere has less landmass as compared to northern hemisphere.
2. Coriolis force is higher in southern hemisphere as compared to northern hemisphere.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only.
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q21. In terms of different sources of irrigation (canals, wells, tanks namely and others), which of the following states strikes a balance between all?
(a) Uttar Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Karnataka
Ans: (c)

Q22. Which one of the following pairs is not correctly matched?
River Tributary
(a) Yamuna : Betwa
(b) Ganga : Sone
(c) Mahanadi : Wardha
(d) Godavari : Manjra
Ans: (c)

Q23. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II Atomic power stations States
(A) Kakrapara (1) Rajasthan
(B) Narora (2) Gujarat
(C) Kalpakkam (3) Tamil Nadu
(D) Tarapur (4) Maharashtra
(E) Kota (5) Uttar Pradesh
(a) A – 1 ; B – 2 ; C – 3 ; D – 4 ; E – 5
(b) A – 5 ; B – 4 ; C – 3 ; D – 2 ; E – 1
(c) A – 2 ; B – 5 ; C – 3 ; D – 4 ; E – 1
(d) A – 1 ; B – 4 ; C – 2 ; D – 3 ; E – 5
Ans: (c)

Q24. Match the following 1.
.
2 3.
4.
List I List II
(Hydroelectric power station) (Location in map)
A. Nagarjuna Sagar
B. Mettur
C. Hirakund
D. Sileru
Codes :
A B C D A B C D
(a) 3 4 1 2 (b) 3 1 4 2
(c) 2 1 4 3 (d) 2 4 1 3
Ans: (b)

Q25. The northern and the southern parts of the Mid Atlantic Ridge are respectively known as:
(a) Dolphin Ridge and Challenger Ridge
(b) Challenger Ridge and Walvis Ridge
(c) Dolphin Ridge and Wyville Thomson ridge
(d) Walvis Ridge and Wyville Thomson Ridge
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!