You are here
Home > QB Subjectwise > 052 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

052 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. The Legislative Council in a State can be created or abolished by the:
(a) President on the recommendation of the Governor of the State
(
b) Parliament on the recommendation of the Chief Minister of the State
(
c) Parliament after the State Assembly passes a resolution to that effect
(
d) Governor of the State on the recommendation of the Council of Ministers
Ans: (c)

Q2. At the time of becoming the Prime Minister of our country one:
(a) Must be a member of one of the Houses of the Parliament. If not, must become a member of one of the Houses within six months.
(
b) Need not necessarily be a member of one of the Houses of Parliament but must get elected as a member of Lok Sabha within six months
(
c) Must be a member of one of the Houses of Parliament prior to appointment
(
d) Must be a member of Rajya Sabha
Ans: (a)

Q3. For which of the following can special provisions be made under Article 15 of the Constitution of India?
1. Women and children
2. Scheduled Tribes
3. Economically backward classes
4. Socially backward classes
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 4
(
b) 1 and 3
(
c) 2, 3 and 4
(
d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (a)

Q4. Verdicts of the Supreme Court of India in which of the following cases have a direct bearing on Centre-State relations?
1. S.R. Bommai Case
2. Kesavananda Bharati Case
3. Menaka Case
4. Indra Sawhney Case
Select the correct answer using the codes given below:
(a) Only 1
(
b) 1 and 2
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (a)

Q5. Which of the following provides for the establishment of the Cabinet Committees ?
(a) Constitution of India
(
b) Parliamentary Statutes
(
c) Rules of Business
(
d) Presidential Orders
Ans: (c)

Q6. Assertion (A) :The Supreme Court is a Court of Record.
Reason (R) :Once a Court is made a Court of Record, its power to punish for its contempt necessarily follows from that position.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (b)

Q7. Consider the following statements:
1. Courts have no jurisdiction to examine the validity of a law relating to delimitation of constituencies or allotment of seats in respect of Panchayats.
2. An election to a Panchayat can be called in question only by an election petition, which should be presented to such authority and in such manner as may be prescribed by the State Election Commission.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q8. Which one of the following statements about a member of the Union Public Service Commission on his ceasing to hold office is incorrect?
(a) He is eligible to be appointed as Chairman of the U.P.S.C.
(
b) He is ineligible to be appointed as Chairman of any State PSC.
(
c) He is ineligible for employment under the Government of India.
(
d) He is ineligible for employment under the State Governments.
Ans: (b)

Q9. The State Information Commission submits its annual report to the:
(a) Governor of the State
(
b) High Court of the State
(
c) State Legislature
(
d) State Government
Ans: (d)

Q10. Which of the following Articles of the Constitution of India deals with the promotion of international peace and security?
(a) Article 51
(
b) Article 39
(
c) Article 44
(
d) Article 265
Ans: (a)

Q11. Consider the following statements:
1. The President of India may be removed from his office before expiry of his term for violation of the Constitution.
2. The impeachment charge against the President may be preferred by either House of the Parliament.
3. For the resolution of impeachment, votes of two-thirds of the Members of the House present and voting are required.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(
b) 1 and 3
(
c) 2 and 3
(
d) only 1
Ans: (a)

Q12. Consider the following statements:
1. The minimum prescribed age for any person to be a member of Panchayat is 25 years.
2. A Panchayat reconstituted after premature dissolution continues only for the remainder period.
3. The 73rd and 74th amendments to the Constitution of India do not apply to Sikkim, Arunachal Pradesh, Jammu and Kashmir, and Delhi.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 2
(
b) Only 2 and 3
(
c) Only 1 and 3
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q13. Which one of the following Acts laid the foundation of the British Administration in India ?
(a) Regulating Act, 1773
(
b) Pitt’s India Act, 1784
(
c) Indian Councils Act, 1861
(
d) Indian Councils Act, 1892
Ans: (a)

Q14. Consider the following statements:
Directive Principles of State Policy are:
1. Directives in the nature of ideals of the state
2. Directives influencing and shaping the policy of State
3. Non-justiciable rights of the citizens Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1
(
b) 2 and 3
(
c) Only 3
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q15. Assertion (A) :Article 301 of the Constitution declares trade, commerce and intercourse throughout the territory of India free.
Reason (R) :The State can impose taxes which do not directly affect the freedom of trade.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (b)

Q16. How much is the quorum of a House of Parliament of India?
(a) One-half of the membership of the House
(
b) One-third of the membership of the House
(
c) Two-third of the membership of the House
(
d) One-tenth of the membership of the House
Ans: (d)

Q17. The jurisdiction of the Supreme Court of India may be enlarged by:
(a) Parliament by law
(
b) Parliament by resolution
(
c) The President
(
d) The President in consultation with the Chief Justice of India
Ans: (a)

Q18. Which one of the following Articles of the Indian Constitution lays down that the State shall take steps to organise Village Panchayats?
(a) Article 40
(
b) Article 26
(
c) Article 39
(
d) Article 38
Ans: (a)

Q19. Consider the following statements with regard to the Finance Commission:
1. The recommendations of the Finance Commission cover a period of five years.
2. The Report of the Finance Commission is submitted to the Prime Minister.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q20. Which of the following are major features of the institutions of Lokpal and Lokayukta as recommended by the Administrative Reforms Commission?
1. They should be demonstrably independent and impartial.
2. They should compare with the highest judicial functionary in the country.
3. They should be directly accountable to Parliament.
4. Their appointments should as far as possible be non-political.
Select the correct answer by using the codes given below:
(a) 1 and 4
(
b) 1, 2 and 4
(
c) 1, 2, 3 and 4
(
d) 2 and 3
Ans: (b)

Q21. What is the correct sequence of the following functionaries in the Order of Precedence?
1. Judges of Supreme Court
2. Comptroller and Auditor General of India
3. Governors of States within their respective states
4. Former Prime Ministers
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 4, 1, 3, 2
(
b) 3, 4, 1, 2
(
c) 4, 3, 2, 1
(
d) 3, 1, 2, 4
Ans: (b)

Q22. Which one among the following is a function of the Pro-Tem Speaker of the Lok Sabha?
(a) Conduct of the proceedings of the House in the absence of the Speaker
(
b) To check if the election certificates of the members of the House are in order
(
c) Swear-in the members of the House and hold the charge till a regular Speaker is elected
(
d) Give his assent to the Bills passed by the House
Ans: (c)

Q23. Which of the following ensure functional autonomy of the UPSC?
1. The Chairman and Members can be removed only on the grounds given in the Constitution.
2. The expenditure of the Commission is a charge on the Consolidated Fund of India.
3. The Members and Chairman are allowed to accept jobs after retirement.
4. The Chairman and Members being civil servants function in a neutral manner.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2
(
b) 2 and 3
(
c) 1, 3 and 4
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (a)

Q24. Consider the following statements with reference to Secularism in India:
1. Secularism means that the State has no recognised religion of State.
2. Secularism means that the State treats all the religions equally.
3. Secularism means that the State regulates the relation of man with God.
Which of these statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1 and 2
(
c) 2 and 3
(
d) 1 and 3
Ans: (b)

Q25. Assertion (A) :It is the legal and Constitutional duty of the State to provide legal aid to the poor.
Reason (R) :No one shall be denied justice by reason of his poverty.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!