You are here
Home > QB Subjectwise > 052 History Previous Year Questions

052 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which one of the following pairs of kings of ancient and medieval periods of Indian history and the works authored by them is correctly matched?
(a) Krishnadevaraya : Samaranganasutradhara
(b) Mahendravarman : Mattavilasaprahasana
(c) Bhojadeva : Manasollasa
(d) Somesvara : Amuktamalayada

Ans: (b)

Q2. Which one among the following events was not associated with French Revolution?
(a) Calling of the Estates General
(b) Guillotine
(c) Battle of Concord
(d) Tennis Court Oath

Ans: (b)

Q3. Identify the temple(s) where royalty has used portrait sculptures or symbols to refer to itself.
1. Kailasha temple at Kanchipuram
2. Kailashanatha temple at Ellora
3. Dharmaraja ratha at Mamallapuram
4. Shore temple at Mamallapuram
Select the code for correct statements
(a) 1 & 2
(b) 2 & 3
(c) 1, 3, & 4
(d) 4 only

Ans: (c)

Q4. The colonial construction of Indian history transported which of the following into the intellectual makeup of the educated middle-class of the time:
1. James Mill’s periodisation of Indian history
2. Marshman’s description of social customs
3. Henry Beveridge’s account of religious practices
4. Robert Orme’s explanation of the British military success
Select the code for correct statements.
(a) Only 1 is correct
(b) 1 & 2 are correct
(c) 1, 3 & 4 are correct
(d) 1, 2, 3 & 4 are correct

Ans: (a)

Q5. Assertion (A): The concepts of Tauhidi-Ilahi and Sulh-i-kul confirm Emperor Akbar’s pantheistic approach and cosmopolitan outlook.
Reason (R): Through Mahzar, he tried to appropriate spiritual as well as temporal power.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q6. The Rigvedic hymns can be treated as being historically fairly authentic because
(a) They give a chronological account of the historical events
(b) The events described in them are corroborated by Avesthan Gathas.
(c) They are the earliest of the Vedic literature
(d) Their composition was contemporary with the period described

Ans: (c)

Q7. The Viceregal Lodge at Shimla is a well-known ancient monument. Which of the following statements about the monument are correct?
1. The Lodge was built by 17th Viceroy, Earl Dufferin.
2. The present shape of the building was given by Earl of Marquis of Lansdowne.
3. It is famous for holding three meetings before Independence of India including the Cabinet Mission.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1 and 2

Ans: (c)

Q8. Non-Cooperation Movement was called off by Gandhiji because
(a) Of Chauri Chaura incident
(b) Government accepted the demands of Indian leaders
(c) Of repressive measures adopted by the government
(d) None of these

Ans: (a)

Q9. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:
List-I List-II
A. Nagarjuna 1. Founder of Kalmukha Sect
B. Lakulisho 2. Founder of Vira Saivism
C. Sankara 3. Founder of Advaita philosophy
D. Basava 4. Founder of Madhyamika 5. Propagator of Pasupata Sect
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 4 5 3 2
(b) 3 1 5 4
(c) 2 1 4 3
(d) 1 2 4 3

Ans: (a)

Q10. What was Ziyarat in the language of the Sufis?
(a) Pilgrimage to the tombs of Sufi saints for seeking barkat
(spiritual grace)
(b) Reciting divine name
(c) Offering free kitchens run on futuh (unasked for charity)
(d) Setting up of auqaf (charitable trusts)

Ans: (a)

Q11. Examine the following statements:
1. History can be written on the basis of literary sources alone.
2. The Rig Veda contains dana-stutis.
3. Ashokan inscriptions are the earliest inscriptions.
4. The earliest language to be used in ancient Indian inscriptions was Sanskrit.
Select the code for correct Statements:
(a) 1 & 4
(b) 2 only
(c) 2 & 3
(c) 3 only

Ans: (b)

Q12. Some of the organizations that the early nationalists actively associated with:
1. Madan Mohan Malviya with Nationalist Party
2. Surendra Nath Bannerji with Indian National Liberal Federation
3. Gopal Krishan Gokhale with Servants of India Society
4. Kashinath Trimbak Telang with National Social Conference
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q13. Match the following:
List I List II Emperors Tombs
A. Babur 1. Delhi
B. Humayun 2. Kabul
C. Jahangir 3. Lahore
D. Bahadur Shah 4. Rangoon
Codes:
(a) A-2, B-1, C-3, D-4
(b) A-4, B-3, C-2, D-1
(c) A-2, B-3, C-1, D-4
(d) A-1, B-4, C-3, D-2

Ans: (a)

Q14. Pick out the incorrect statement about Town planning in Indus Civilization?
(a) There was systematic town planning on the lines of grid system.
(b) There was a fortified citadel on the western site and a lower town on the eastern side.
(c) The windows of the houses opened onto the main streets.
(d) There was remarkable and well developed underground drainage system.

Ans: (c)

Q15. List-I List-II (Foreign Travellers) (Year of Visit)
A. Hawkins 1. 1615
B. Thomas Roe 2. 1608
C. Manucci 3. 1585
D. Ralph Fitch 4. 1658
Codes:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 4 3
(c) 2 1 3 2
(d) 1 2 3 4

Ans: (a)

Q16. Consider the following statement :
1. Narasimha Saluva ended the Sangama dynasty and seized the throne for himself and started the Saluva dynasty.
2. Vira Narasimha deposed the last Saluva ruler and seized the throne for himself.
3. Vira Narasimha was succeeded by his younger brother, Krishnadeva Raya.
4. Krishnadeva Raya was succeeded by his halfbrother, Achyuta Raya.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q17. Mahabalipuram temples were built by
(a) Pallavas
(b) Cheras
(c) Cholas
(d) Pandyas

Ans: (a)

Q18. The Dhamma propagated by Ashoka was
(a) the tenets of Buddhism
(b) a mixture of the philosophies of Ajivikas and Charvakas
(c) a system of morals consistent with the tenets of most of the sects of the time
(d) the religious policy of the state

Ans: (c)

Q19. Which of the following statement describes the role of women in Telengana movement of 1946?
(a) They were mainly in supporting role.
(b) They assumed leadership role.
(c) Imparted training
(d) They were involved in underground activities.

Ans: (a)

Q20. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. Firoz Shah Tughlaq is credited with issuing two new versions of coins, halfd and jital.
II. IbnBatuta, an African traveller visited India in 1333 AD during the reign of the Tughlaqs, was appointed as Chief Qazi of Delhi by the sultan and subsequently as his ambassador to China in 1342.
III. Timur, a Turk invaded India in 1398 during the reign of Nasir-uddin Tughlaq.
(a) I, II and III
(b) All are correct
(c) I and II
(d) I and III

Ans: (b)

Q21. Consider the following statements: Al-Beruni’s Kitab-ul-Hind is
1. A sympathic study of Indian civilization.
2. Mainly a political history of India.
3. Critical of Mahmud Ghaznavi’ s plundering raids of India.
4. Mainly a study of India’s cultural, social and intellectual history.
Which of the above statement(s) is/are correct?
(a) 1, 3 and 4
(b) 1 and 4
(c) 2 and 4
(d) Alone

Ans: (a)

Q22. Which of the following were the main features of the imperial Mughal land revenue system?
1. It varied according to the crop grown.
2. It varied from region to region.
3. It varied according to farming bids received.
4. It varied according to individual contracts with village headmen.
Select the correct answer by using the codes given below:
(a) 2, 3 and 4
(b) 1 and 4
(c) 1 and 2
(d) 1 and 3

Ans: (c)

Q23. With reference to Congress Socialist Party, consider the following statements:
1. It advocated the boycott of British goods and evasion of taxes.
2. It wanted to establish the dictatorship of proletariat.
3. It advocated separate electorate for minorities and oppressed classes.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

Ans: (d)

Q24. Which of the statements given below about the Champaran Satyagraha is/are correct?
1. It was related to Indigo plantations.
2. It started because the European planters oppressed the Zamindars.
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q25. The ritual art in India is an essential aspect of celebrations in the family, and is invariably practiced by women. It takes the form of drawings on the floor or on the walls of the house. These purely abstract drawings are known by different names in different parts of the country.
1. Mandana at Rajasthan
2. Sathya at Saurashtra
3. Jhunti at Orissa
4. Muggu at Andhra Pradesh
Select the code for correct statements:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) Only 2 and 3
(c) Only 3 and 4
(d) Only 1 and 4

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!