You are here
Home > QB Subjectwise > 052 Geography Previous Year Questions

052 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Point out the correct sequence of mountain ranges from north to south.
(a) Great Himalaya, Middle Himalaya, Outer Himalaya, Trans Himalaya
(b) Trans Himalaya, Great Himalaya, Middle Himalaya, Outer Himalaya
(c) Middle Himalaya, Great Himalaya, Trans Himalaya, Outer Himalaya
(d) Outer Himalaya, Middle Himalaya, Great Himalaya, Trans Himalaya
Ans: (b)

Q2. Which of the following is not connected with ship building industry?
(a) Kochi (b) Chennai
(c) Vishakhapatnam (d) Kolkata
Ans: (b)

Q3. In the vicinity of Mumbai, a number of specialised towns have been developed. Match the lists of specialisation with towns and select the correct answer using the codes given below lists:
List I (Towns) : List II (Specialisation)
A. Alibag : 1. Fishing Centre
B. Balapur : 2. Holiday Resort
C. Nhava Sheva : 3. Petro-Chemical Complex
D. Ratnagiri : 4. Port
Codes :
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 2 1
(d) 2 1 4 3
Ans: (a)

Q4. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List I List II
(Volcanic Mountain) (Country)
A. Mt. Rainer : 1. Itlay
B. Etna : 2. Mexico
C. Paricutin : 3. Philippines
D. Taal : 4. U.S.A.
Codes :
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 1 2 3
(c) 2 1 4 3
(d) 4 3 2 1
Ans: (b)

Q5. The densest of all the atmosphere layers is
(a) Troposphere (b) Stratosphere
(c) Mesosphere (d) Ionosphere
Ans: (a)

Q6. The Victoria Falls in Africa is located on which river?
(a) Zaire (b) Orange
(c) Zambezi (d) Niger
Ans: (c)

Q7. Consider the following crops:
1. Cotton 2. Groundnut
3. Rice 4. Wheat
Which of these are Kharif crops?
(a) 1 and 4 (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q8. Match the following
A. Chinook 1 North African desert
B. Foehn 2 Rocky mountain slopes of the USA
C. Sirocco 3 Northern slopes of Alps
D. Mistral 4 Sourthern slopes of Alps List I
(Local wind) List II
(Area of Prevalence)
Codes A B C D A B C D
(a) 2 3 1 4 (b) 2 1 3 4
(c) 4 1 3 2 (d) 4 3 1 2
Ans: (a)

Q9. Consider the following pairs:
List I List II
A. Dead Sea 1. Saline lake
B. Lake Superior 2. Glacial Lake
C. Lake Vane 3. Aeolian Lake
D. Lake Kivu 4. Lake due to outpouring of lava
Which of the above pairs are correctly matched?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 4 only (d) 1, 3 and 4 only
Ans: (c)

Q10. Match list I with list II and find out the correct answer using code given below.
List I List II
(Air mass) (Property)
A. Maritime Polar 1. Cool dry
B. Continent Polar 2. Cool moist
C. Maritime Tropical 3. Warm moist
D. Continental Tropical 4. Warm dry
Code:
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 2 1 3 4
(c) 3 4 2 1
(d) 1 2 4 3
Ans: (b)

Q11. If there were no Himalayan ranges, what would have been the most likely geographical impact on India?
1. Much of the country would experience the cold wave from Siberia.
2. Indo-Gangetic plain would be devoid of such extensive alluvial rocks.
. 3. The pattern of monsoons would be different from what it is at present.
Correct statements
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q12. The proposed Trans-Asian railway will link which of the following pairs of places.
(a) Istanbul with Singapore
(b) Kabul with Bangkok
(c) Teheran with Yangon
(d) Baghdad with Kuala Lumpur
Ans: (a)

Q13. With reference to India, which one the following statements is incorrect?
(a) About one-third of the area of the country records more than 750 millimeters of annual rainfall
(b) The dominant source of irrigation in the country is wells
(c) Alluvial soil is the predominant type of soil in the northern plans of the country
(d) The mountain areas accounts for about thirty percent of the surface area of the country
Ans: (b)

Q14. The high density of population in Nile Valley and Island of Java is primarily due to
(a) intensive agriculture
(b) industrialization
(c) urbanization
(d) topographic constraints
Ans: (a)

Q15. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). In the context of these two statements which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.
(c) A is true R is false.
(d) R is true but A is false.
Assertion (A): There is no change in season in the regions near the equator.
Reason (R): The equator is an imaginary line at the centre of the hemisphere.
Ans: (d)

Q16. The main centres of ship building industry in Japan are
(a) Nagasaki and Yawata
(b) Yakohama and Wakohama
(c) Osaka and Kyoto
(d) Nagita and Issikari
Ans: (a)

Q17. With reference to ‘Initiative for Nutritional Security through Intensive Millets Promotion’, which of the following statements is/are correct?
1. This initiative aims to demonstrate the improved production and post-harvest technologies, and to demonstrate value addition techniques, in an integrated manner, with cluster approach.
2. Poor, small, marginal and tribal farmers have larger stake in this scheme.
3. An important objective of the scheme is to encourage farmers of commercial crops to shift to millet cultivation by offering them free kits of critical inputs of nutrients and micro irrigation equipment.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 2 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q18. The imaginary line on the Earth’s surface that closely follows the 180° Meridian is
(a) Prime Meridian (b) Equator
(c) International Date Line (d) Tropic of Cancer
Ans: (c)

Q19. Match the following Delta River
A. Arcuate 1. Tiber
B. Birdfoot 2. Mississippi
C. Estuarine 3. Niger
D. Cupsate 4. Seine
Code:
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 2 3 1 4
(c) 4 3 2 1
(d) 1 4 3 2
Ans: (a)

Q20. Consider the following statements:
1. Koppen believed that vegetation of an area is the best expression of totality of a climate.
2. Koppen’s classification is based on the precipitation.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q21. The river Narmada flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east.
Why?
1. It occupies a linear rift valley.
2. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
3. The land slopes to the west from central India.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) None
Ans: (c)

Q22. Consider the following statements:
1. The population of Uttar Pradesh is larger than that of Brazil the fifth most populous country of the world.
2. West Bengal has more population than the population of Germany.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q23. Which one of the following states border Uttar Pradesh?
1. Punjab 2. Rajasthan 3. Chhattisgarh
4. Jharkhand
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 1 and 3
Ans: (b)

Q24. Assertion (A): The thickness of the atmosphere is maximum over the Equator.
Reason (R): High insolation and strong convection currents occur over the Equator.

Ans: (c)

Q25. In the transition zone, divine undergoes a phase transition to
(a) pyroxene
(b) spinel
(c) perovskite
(d) does not change
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!