You are here
Home > QB Subjectwise > 051 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

051 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Who among the following can establish additional courts for better administration of any existing law with respect to a matter contained in the Union List?
(a) Chief Justice of India
(
b) High Court of the concerned State
(
c) Parliament
(
d) Concerned State Legislature
Ans: (c)

Q2. Statement I:The Chief Minister of a State can exercise control over other branches of Government through a coterie of advisors.
Statement II:The Chief Minister and his Cabinet function on the basis of collective responsibility.
Codes:
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(
b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(
c) Statement I is true but Statement II is false
(
d) Statement I is false but Statement II is true
Ans: (d)

Q3. The Constitution (74th Amendment) Act, 1992 provides for which of the following?
1. Municipal Committees
2. Ward Committees
3. Committee for District Planning
4. Committee for Metropolitan Planning
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 3
(
b) 2 and 4
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q4. Assertion (A) :The salary and conditions of service of the Comptroller and Auditor General of India cannot be varied to his disadvantage after he is appointed.
Reason (R) :The office of the Comptroller and Auditor-General of India is a constitutional office.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q5. Which part of the Constitution of India deals with the rights and liabilities of the Government?
(a) Part XII
(
b) Part XI
(
c) Part IX
(
d) Part XIII
Ans: (a)

Q6. Who among the following was the fourth President of India?
(a) Zakir Hussain
(
b) Zail Singh
(
c) V.V. Giri
(
d) Neelam Sanjiva Reddy
Ans: (c)

Q7. The Legislative Council of a state can be abolished or created by the:
(a) President of India on the recommendation of the Parliament
(
b) Legislative Assembly of the state concerned
(
c) Parliament on the recommendation of the Governor of the State concerned
(
d) Parliament on the recommendation of the Legislative Assembly of the state concerned
Ans: (d)

Q8. Which of the following statements are true with regard to the Fundamental Rights of the minorities in educational matters?
1. The minority has only the right to administer the educational institutions.
2. The minority has the right to establish and administer educational institutions.
3. The right is absolute and not subject to any restriction.
4. Reasonable restrictions may be imposed to promote efficiency and prevent maladministration.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 2 and 4
(
c) 2, 3 and 4
(
d) 1 and 3
Ans: (b)

Q9. Under a cabinet form of Government, the cabinet generally remains in office:
(a) For a fixed term
(
b) So long as it enjoys the confidence of the popular chamber of legislature
(
c) So long as it enjoys the confidence of the head of state
(
d) So long as it enjoys the confidence of the electorate
Ans: (b)

Q10. Assertion (A) :The Constitution vests the executive powers of the Union in the President of India.
Reason (R) :President of India is the Constitutional head of the State.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q11. The Consolidated Fund of India is made up of:
(a) The excise duty and the income tax
(
b) The income tax and the corporate tax
(
c) The money raised from all loans
(
d) All revenue receipts of the Government of India
Ans: (d)

Q12. Which one of the following states does not have Vidhan Parishad?
(a) Bihar
(
b) Maharashtra
(
c) Rajasthan
(
d) Uttar Pradesh
Ans: (c)

Q13. Which one of the following is not correct for the Local Government?
(a) A constitutional obligation for the Village Panchayats to function as units of self-government
(
b) The Constitution places the subject of local self-government as a responsibility of the states
(
c) A constitutional obligation for the states to constitute Finance Commission to ensure financial viability of Municipalities
(
d) A constitutional obligation for the Municipalities to carry out schemes related to public distribution system
Ans: (d)

Q14. The remuneration of the Advocate General of a State is determined by:
(a) President of India
(
b) State Legislature
(
c) State Governor
(
d) Parliament of India
Ans: (c)

Q15. Consider the following statements:
1. The party system and the elections in India are based on single member constituencies, first-past-the-post system and a bicameral legislature.
2. The first general elections (Parliamentary Elections) were held in India in the year 1950 following the ratification of the Constitution.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q16. Which of the following statements regarding the advisory jurisdiction of the Supreme Court are correct?
1. The opinion of the Supreme Court may be sought by the President on any question of law or fact.
2. In case the opinion of the Supreme Court is sought, it is bound to give it.
3. The advice given by the Supreme Court on a matter referred to it is binding on the President since the 42nd amendment.
4. Advisory jurisdiction of the Supreme Court can also be exercised over disputes arising out of references made over pre-constitutional treaties.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 3
(
b) 2 and 3
(
c) 1 and 4
(
d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q17. For which one of the following judgements of the Supreme Court, the Kesavananda Bharati case is considered a landmark?
(a) The religion cannot be mobilized for political ends
(
b) Abolishing untouchability from the country
(
c) The basic structure of the Constitution cannot be changed
(
d) Right to life and liberty cannot be suspended under any circumstance
Ans: (c)

Q18. In accordance with the text of the Constitution, a reasonable restriction in the interest of ‘sovereignty and integrity’ of India can be imposed on the right to:
(a) Freedom of speech and expression
(
b) Move freely throughout the territory of India
(
c) Reside and settle in any part of the territory
(
d) Carry on any occupation, trade or business of India
Ans: (a)

Q19. Which Schedule of the Constitution of India contains the three lists that divide powers between the Union and the sates ?
(a) Fifth Schedule
(
b) Sixth Schedule
(
c) Seventh Schedule
(
d) Eighth Schedule
Ans: (c)

Q20. Which one of the following is correct in terms of the Constitution of India?
(a) The Prime Minister decides the allocation of portfolios among the ministers.
(
b) When the Prime Minister resigns, the Council of Ministers gets dissolved.
(
c) All the principal policy announcements of the government are made by the Prime Minister.
(
d) It shall be the duty of Prime Minister to communicate to the President all decisions of the Council of Ministers relating to the administration of the affairs of the union.
Ans: (d)

Q21. The report of Public Accounts Committee is presented to the:
(a) Prime Minister
(
b) Finance Minister
(
c) President
(
d) Lok Sabha : List-I List-II
(
Parliamentary Committees) (Functions) A. Rules Committee
Ans: (d)

Q22. Who among the following appoints the District judge in a State?
(a) The Governor of the State
(
b) The President of India
(
c) The Chief Minister of the State
(
d) Chief Justice of the High Court of the State
Ans: (a)

Q23. Which schedule of the Constitution of India deals with the administration and control of scheduled areas and scheduled tribes?
(a) Fourth Schedule
(
b) Fifth Schedule
(
c) Sixth Schedule
(
d) Seventh Schedule
Ans: (b)

Q24. The salaries, allowances and other service conditions of the members of the National Human Rights Commission are determined by the:
(a) President of India
(
b) Parliament of India
(
c) Chairman, NHRC
(
d) Central Government
Ans: (d)

Q25. Assertion (A) :Pressure groups involve themselves in politics and policy-making process in India through direct and indirect means.
Reason (R) :They aspire to come to power to achieve their goals.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A.
(
c) A is true but R is false.
(
d) A is false but R is true.
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!