You are here
Home > QB Subjectwise > 051 History Previous Year Questions

051 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. In this instance we could not play off the Mohammedans against the Hindus”. To which one of the following events did this remark of Aitchison relate?
(a) Revolt of 1857
(b) Champaran Satyagraha (1917)
(c) Khilafat and Non-Cooperation Movement (1919- 22)
(d) August Movement of 1942

Ans: (c)

Q2. How do you distinguish between Kuchipudi and Bharatnatyam dances?
1. Dancers occasionally speaking dialogues is found in Kuchipudi dance but not in Bharatnatyam.
2 . Dancing on the brass plate by keeping the feet on its edges is a feature of Bharatnatyam but Kuchipudi does not have such a form of movements.
Which of the following statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q3. Which one of the following is the common element between the kailasanatha Temple at Ellora and the Shore Temple at Mamallapuram?
(a) Both are examples of Nagara architecture
(b) Both are carved out from solid rocks
(c) Both are Gupta period temples
(d) Both were built under the patronage of Pallava Kings

Ans: (b)

Q4. Which of the following kingdoms mentioned below was not one of the four that surrounded the kingdom of Magadha?
1. Anga in the east
2. Vajji confederacy to the north
3. Kasi to its immediate west
4. Kosala to its north
5. Avanti to its immediate south
(a) Only 4
(b) 1 and 2
(c) Only 5
(d) Only 3

Ans: (c)

Q5. Match the following:
A. Rig Veda I. Gopatha Brahmana
B. Yajur Veda II. Aitareya Brahmana
C. Sama Veda III. Satapata Brahmana
D. Atharva IV. Chandogya Veda Veda Brahmana
Codes:
A B C D
(a) I II III IV
(b) III IV II I
(c) II III IV I
(d) IV I III II

Ans: (c)

Q6. Which pair is correctly matched?
List I List II (a) Asiatic Society Sir William Jones (b) Young Benga Henry Louis Movement Vivian Derozio
(a) Only A
(b) Only B
(c) Both A and B
(d) None of them

Ans: (c)

Q7. Which of the following statements about the Mauryan relations with Sri Lanka is not correct?
(a) The coming of Mahendra and Sanghmitra to Sri Lanka was the First official contact between the two countries
(b) The king of Sri Lanka, Tissa, adopted the title of Devanampirya and appears to have modelled himself on Ashoka
(c) There were frequent exchanges of gifts and envoys
(d) Tisas, the Sinhalese king, accepted Buddhism and appears to have made it the state religion

Ans: (a)

Q8. Which among the following was the reason of the resignations of the Indian Ministers in all the provinces in the year 1939?
(a) The Governors refused to act as constitutional heads
(b) The Centre did not provide the required financial help to provinces
(c) The Governor-General converted Indian administration from federal to unitary one because of the beginning of the World War II
(d) India was declared a party to the World War II without the consent of the provincial government

Ans: (d)

Q9. “A graduate at 18, professor and associated editor of the Sudharak at 20, Secretary of the Sarvajanik Sabha and of the Provincial Conference at 25, Secretary of the National Congress at 29, leading witness before an important Royal Commission at 31, Provincial legislator at 34, Imperial legislator at 36, President of the Indian National Congress at 39 a patriot whom Mahatma Gandhi himself regarded as his master.” This is how a biographer describes
(a) Pandit Madan Mohan Malaviya
(b) Mahadev Govind Ranade
(c) Gopal Krishna Gokhale
(d) Bal Gangadhar Tilak

Ans: (c)

Q10. Consider the following statements:
1. The Islamic Calendar is twelve days shorter than the Gregorian Calendar.
2. The Islamic Calendar began in AD 632.
3. The Gregorian Calendar is a solar calendar.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 3 only

Ans: (c)

Q11. Which of the following was/were connected primarily to the communist ideology ?
1. Kirti Kisan Party
2. Labour Swaraj Party
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q12. With regard to the primary scriptures of Hinduism, the Vedas, which of the following is not true:
(a) They are revered as apaurisheya, meaning not of human origin
(b) They are referred to as Shruti, because the rishis heard the Vedas
(c) The Vedas enshrine the knowledge believed to have been revealed to certain rishis by Brahma
(d) They are infallible

Ans: (d)

Q13. Assertion (A): Harappan civilization had extensive trade contacts with other contemporary civilizations.
Reason (R): Bronze Age civilizations were sustained by elaborate exchange networks.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q14. British rule introduced a new system of education in India, chiefly because they wanted to
(a) provide a class of office workers for the company.
(b) promote the work of Christian missionaries.
(c) create an awareness of scientific and technical developments.
(d) generate the capacity for self-government.

Ans: (b)

Q15. Consider the following statements
1. The Buddhists in Deccan excavated rock-cut Chaityas and the Vaishnavas, Shaivas and Jainas imitated these in later centuries.
2. The Vaishnavas, Shaivas and Jainas excavated temples at sites far distant from rock-cut Chaityas.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q16. What was the charge against Bal Gangadhar Tilak for which he was sentenced to six years’ transportation in July 1908?
(a) For being the chief exponent of the cult of extremism
(b) For inciting violence during the Surat session of the INC.
(c) For seditious writings in his paper Kesari
(d) For being instrumental in the murder of the British Plague Commissioner in Poona

Ans: (c)

Q17. Which one of the following is the most significant contribution of Sardar Vallabhbhai Patel to modern India?
(a) His participation in the Quit India Movement
(b) His role in the Non-Cooperation Movement
(c) His achievement of the integration of princely states
(d) His Presidentship of the Indian National Congress

Ans: (c)

Q18. The famous dialogue between, Nachiketa and Yama is mentioned in the
(a) Channdogyapanishad
(b) Mundkapanishad
(c) Kathopanishad
(d) Kenopanishad

Ans: (c)

Q19. Which of the statements given below about the Mughal rule in India is false ?
(a) Peasant communities were a united and homogeneous group
(b) There was an abundance of food grain
(c) The State encouraged these crops that brought in more revenue
(d) Most regions produced two crops in a year

Ans: (a)

Q20. Some of the important battles that the Mughals fought were:
1. Battle of Chausa led by Humayun
2. Battle of Khanwa led by Babar
3. Second battle of Panipat by Akbar
4. Against Amar Singh of Mewar led by Jehangir
Which of the above are correct statements:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q21. Assertion (A): In South India, agriculture was the principal occupation of the Megalithic people.
Reason (R): They introduced tank irrigation.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q22. Arrange the following acts of Shivaji in chronological order:
A. Attack on and murder of Afzal Khan
B. Plunder of Surat
C. Capture of Javali
D. Attack on Sayista Khan
(a) A, B, C, D
(b) C, A, B, D
(c) C, A, D, B
(d) B, D, A, C

Ans: (b)

Q23. Which of the following statements correctly describe the difference between a Chaitya and a Stupa?
(a) Chaitya is a r eligious ter m, while S tupa is an architectural term for a mound containing a relic of the Buddha and later on of leading Buddhist Saints
(b) Chaitya is a place of prayers/worship while Stupa is a funeral monument
(c) Chaitya were constructed by the monasteries while Stupas were constructed by the kings and the rich merchants
(d) Chaityas represent Mahayanism and Stupas Hinayanism

Ans: (a)

Q24. List I List II
A. Permanent Settlement 1. Parts of Madras and Bombay Presidencies
B. Ryotwari Settlement 2. Gangetic Valley, North- West Provinces, Punjab.
C. Mahalwari Settlement 3. Bengal and Bihar
(a) A-3, B-1, C-2
(b) A-1, B-2, C-3
(c) A-3, B-2, C-1
(d) A-2, B-1, C-3

Ans: (a)

Q25. Match the columns :
A. Rajendra Prasad 1. “A Nation in the Making”
B. Dilip Mukherjee 2. “India Divided”
C. S. N. Bannerjee 3. “My Experiments with Truth”
D. Mahatma Gandhi 4. “The Terrorists”
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 4 2 3 1
(d) 2 4 3 1

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!