You are here
Home > QB Subjectwise > 051 Geography Previous Year Questions

051 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Chinook is a
(a) cold wind in Europe
(b) tropical desert storm in West Asia
(c) warm wind in North-America
(d) depression to South Africa
Ans: (c)

Q2. In India, in which one of the following areas are the tropical evergreen forests found ?
(a) The Western Ghats (b) The Eastern Ghats
(c) The Western Himalaya (d) The Central Himalaya
Ans: (a)

Q3. Radio waves are reflected back to Earth from the
(a) Troposphere (b) Exosphere
(c) Stratosphere (d) Ionosphere
Ans: (d)

Q4. Which of the following statements is not correct with respect to sedimentary rocks?
(a) They have layered formations
(b) They are always formed in horizontal strata
(c) They may be consolidated or unconsolidated
(d) They are usually formed in shallow seas.
Ans: (b)

Q5. Which of the following statements is/are issues regarding the equatorial low pressure belt?
1. There is very little flow of air
2. The air continuously descends
3. The Inter-tropical convergence Zone (ITZ) formed by the converging winds maintains its position at the equator throughout the year.
4. The converging air is dry.
Code:
(a) 1 and 4 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 2 only (d) 3 and 4 only
Ans: (a)

Q6. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below:
List I List II
(Agency) (Headquarters)
A. United Nations 1. Nairobi Development Programme
(U N D P)
B. United Nations 2. Vienna Environment Programme
(U N E P)
C. United Nations 3. Berne Industrial Development Organisation
D. Universal Postal 4. New York Union (U P U)
Code:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 4 1 2 3
(c) 2 1 4 3
(d) 4 3 2 1
Ans: (b)

Q7. Which of the following is the correct sequence of coal in descending order of quality?
(a) Bituminous, Anthracite, Lignite, Peat
(b) Anthracite, Bituminous, Lignite, Peat
(c) Anthracite, Lignite, Peat, Bituminous
(d) Anthracite, Peat, Bituminous, Lignite
Ans: (b)

Q8. Which one of the following types of erosion is responsible for the formation of Chambal Ravines?
(a) Splash
(b) Sheet
(c) Rill
(d) Gully
Ans: (d)

Q9. The interior regions of Eurasia have a large number of inland seas or lakes. Which one of the following touches the boundary of Iran?
(a) Aral Sea
(b) Lake Balkash
(c) Lake Baikal
(d) Caspian Sea
Ans: (d)

Q10. The axis at which the earth rotates is an imaginary line that runs from
(a) south to north
(b) north to south
(c) east to west
(d) west to east
Ans: (b)

Q11. Match the items of List I with the items of List II.
List I
(Soil) List II
(Known as)
A. Saline and Alkaline 1. Regur
B. Black 2. Khadar
C. Alluvial 3. Usar
(a) A-3, B-1, C-2 (b) A-1, B-3, C-3
(c) A-2, B-3, C-3 (d) A-1, B-2, C-3
Ans: (a)

Q12. Bolivar is the monetary unit of
(a) Venezuela (b) Brazil
(c) Bolivia (d) Belarus
Ans: (a)

Q13. Extrusive volcanoes are not found in which one of the following mountains?
(a) Alaska (b) Rocky
(c) Andes (d) Himalayas
Ans: (d)

Q14. Consider the following statements:
1. The world distributional pattern of volcanoes is zonal in character i.e they are confined to a few belts only
2. Most of the volcanoes are associated with weaker zones of the earth’s crust
3. The weaker zones are closely associated with seismic events.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q15. Which of the following is not the characteristic feature of the monsoon winds?
(a) There is complete reversal of direction of wind flow according to season.
(b) Affects most parts of south-east Asia
(c) Rainfall is seasonal
(d) Not affected by El-Nino
Ans: (d)

Q16. Which of the following pair is/are correctly matched?
Nuclear power plant State
1. Narora : Uttar Pradesh
2. Kakrapara : Maharashtra
3. Kalpakkam : Andhra Pradesh
Code:
(a) Only 1 (b) Only 1 and 2
(c) 1, 2 and 3 (d) None
Ans: (a)

Q17. Match List I (Ores) with List II (States where they are mines) and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List I List II
A. Manganese : 1. Madhya Pradesh
B. Nickel : 2. Orissa
C. Lead-zinc : 3. Rajasthan
D. Asbestos : 4. Andhra Pradesh
Codes :
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 4 3 2 1
(c) 1 2 3 4
(d) 4 2 3 1
Ans: (c)

Q18. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists.
List I
A. European transcontinental railway
B. Trans-Andean railway
C. Trans-Siberian railway
D. Orient Express List II
1. Paris to Istanbul Warsaw
2. Leningard to Vladivostok
3. Leningard to Volgograd
4. Buenos Aires to Valparaiso
5. Paris to Solothurn
Codes :
A B C D
(a) 5 4 2 1
(b) 1 4 3 2
(c) 5 1 2 3
(d) 1 2 3 4
Ans: (a)

Q19. Major natural regions of the world are delineated primarily on the basis of
(a) latitude
(b) temperature, rainfall, and vegetation
(c) altitude
(d) distance from the equator
Ans: (b)

Q20. Jowar and Bajra crops are the examples of which of the following crop season?
(a) Zaid (b) Kharif
(c) Rabi (d) Summer
Ans: (b)

Q21. Savanna natural region is characterized by which one of the following?
(a) A distinct wet and dry season with annual range of temperature between 3°C – 8°C
(b) Broad-leaf evergreen forests and grasses
(c) Uniformly high temperature throughout the year
(d) No spatial variation in mean annual rainfall
Ans: (c)

Q22. Which of the following are the rivers at the delta mouths of which mangroves occur in abundance?
1. Narmada 2. Subarnarekha
3. Krishna 4. Ganga
Select the correct answer:
(a) 1 and 3 (b) 3 and 4
(c) 2 and 4 (d) 1, 3 and 4
Ans: (b)

Q23. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Kuroshio : Warm ocean current
(b) Labrador : Warm ocean current
(c) Benguela : Cold ocean current
(d) Oyashio : Cold ocean current
Ans: (b)

Q24. Consider the following statements
(a) Diastrophism is a slow process under which forces act from within the earth and cause folding and faulting
(b) Epeirogenetic forces are vertical forces and cause uplift and subsidence.
(c) Epeirogenesis forces act on a small area
(d) Orogenetic forces act in a horizontal direction
Which of the above statement is wrong?
Ans: (c)

Q25. Consider the following statements:
1. Absolute humidity is expressed in terms of grams of moisture per kilogram of air.
2. Specific humidity is expressed as grams of moisture per cubic metric of air.
3. Relative humidity has no unit and is expressed in terms of percentages.
Code:
(a) Only 1 is correct (b) Only 2 is correct
(c) Only 3 is correct (d) 1, 2 and 3 are correct
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!