You are here
Home > QB Subjectwise > 050 History Previous Year Questions

050 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:
List I (Works) : List II (Authors)
A. Dayabhaga : 1. Harsha
B. Mitakshara : 2. Jimutavahana
C. Nagananda : 3. Krittivasa
D. Ramayana : 4. Vijnanesvara
Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 2 4 1 3
(c) 4 2 3 1
(d) 4 1 2 3

Ans: (b)

Q2. Who among the following Europeans were the last to come to pre independence India as traders?
(a) Dutch
(b) English
(c) French
(d) Portuguese

Ans: (c)

Q3. Which one of the following statement about Brihadeswara temple at Tanjavur, is not correct?
(a) The temple is a splendid example of Chola architecture
(b) It was built by emperor Rajaraja
(c) The temple is constructed of granite
(d) The temple is a monument dedicated to Lord Vishnu

Ans: (d)

Q4. Consider the following statement : “So much is wrung from the peasants, that even dry bread is scarcely left to fill their stomachs.” Who among the following European travellers had made the above statement about the condition of peasantry in the Mughal Empire?
(a) Francisco Pelsaert
(b) Francois Bernier
(c) Jean-Baptiste Tavernier
(d) Niccolao Manucci

Ans: (a)

Q5. Some terms pertinent to the medieval Indian polity and economy are given below:
1. Deshasta – A group of persons or a person indigenous to the Desh of Maharashtra
2. Dehezada – Detailed register of the villages and land-holdings in a pargana
3. Babti – A portion of the government revenue from a district; the actual fraction varied from 16% to 22%
4. Upari – A landless labourer, often seeking refuge due to some disturbance in his home village
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q6. Iin which of the following countries did Ashoka propagate Buddhism?
A. Burma B. Nepal
C. Sri Lanka D. China
(a) A, B and C
(b) A, C and D
(c) B, C and D
(d) A, B and D

Ans: (a)

Q7. What is the correct chronological order of the following events?
(i) Kakori case (ii) Bomb blast in Muzaffarpur (iii) Lahore conspiracy case (iv) Chittagong armoury raid case
Codes:
(a) (ii), (iii), (i), (iv)
(b) (iv), (ii), (iii), (i)
(c) (i), (iv), (ii), (iii)
(d) (iii), (i), (ii), (iv).

Ans: (a)

Q8. List-I List-II (Dynasty) (State)
A. Kadamba 1. Odisha
B. Kharvela 2. Karnataka
C. Chalukya 3. Bengal
D. Pala 4. Gujarat
Codes:
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 3 4
(d) 2 1 4 3

Ans: (d)

Q9. Consider the following statements about Dr Ram Manohar Lohia
1. He believed the Satyagraha without constructive work is like a sentence without a verb.
2. He wrote his PhD thesis paper on the topic of Salt Satyagraha, focusing on Mahatma Gandhi’s socioeconomic theory.
3. He recognised that caste, more than class, was the huge stumbling block to India’s progress.
Which of the statements give above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) All of these

Ans: (d)

Q10. Who among the following was not associated with the formation of U.P. Kisan Sabha in February 1918?
(a) Indra Narain Dwivedi
(b) Gauri Shankar Misra
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Madan Mohan Malviya

Ans: (c)

Q11. Who among the following was thrice elected President of the Indian National Congress?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Surendranath Banerjee
(c) Gopal Krishna Gokhl
(d) Shankaran Nair

Ans: (a)

Q12. The Ryotwari experiment in land revenue was started by
(a) Henry Dundas
(b) Alexander Reed
(c) David Ricardo
(d) Mountstuart Elphinstone

Ans: (b)

Q13. The sixth to Fourth century BC was a period when intense philosophical speculation. It has left an indelible mark on Indian history. Some of the characteristic strands have been cited here:
1. Ucchedvada – Annihilationism
2. Sashvat Vada – Eternalism
3. Ajivikas – Fatalism
4. Charavakas – Materialism
Select the code for correct ones:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q14. Tick the incorrect statement(s) out of the following:
I. Mahavira died due to self starvation at Pavapuri, near Rajagriha.
II. The second Jain council was held at Valabhi under the chairmanship of Devardhi Kshamasramana.
III. Swethambars believe in rigid penance which can be attained by punishment to self and body.
(a) I and II
(b) Only II
(c) Only III
(d) I, II and III

Ans: (c)

Q15. Match List I with List II, using the given codes.
List I List II
A. Sardul Singh Kaveeshar 1. Indian National Congress
B. Yusuf Meherally 2. Congress Socialist Party
C. T. Prakasam 3. Muslim League
D. Choudhary Khaliquzaman 4. Forward Block
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 2 4 1 3
(b) 4 2 1 3
(c) 2 4 3 1
(d) 4 2 3 1

Ans: (b)

Q16. Given below are the two statements one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) : Advanced farming during the Sangam Age remained absolutely confined to small pockets of wet-land in the valleys of Kaveri, Vaigai, Tamraparni and periyar without any remarkable progress till the 7th-8th centuries.
Reason (R) : Setting fire to standing crops and destination of settlements (ceri) was common during the Sangam Age :
In the context of the above two statements which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true but R is the correct explanation of A
(b) both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is false but R is true
(d) A is true but R is false (c) 3, 4, 2M, 1a tching (Bd)a s4e, d3, M1, 2CQ

Ans: (a)

Q17. List-I List-II
A. Lady Catherine 1. Freedom at Mayo Midnight
B. Larry Collins and 2. Mother India Dominique Lapierre
C. Ram Manohar 3. Discovery of Lohia India
D. Jawaharlal Nehru 4. Guilty Men of India’s Partition
Codes:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 1 2 4 3
(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

Q18. The aim of education as stated by the Wood’s dispatch of 1854 was:
(a) the creation of employment opportunities for native Indians
(b) the spread of western culture in India
(c) the promotion of literacy among the people using English medium of language
(d) the introduction of scientific research and rationalism in the traditional Indian education

Q19. With which one of the following did the Civil Disobedience Movement in India commerce?
(a) The Dandi March
(b) No Tax campaign by Sardar Patel
(c) The unfurling of the National flag by Nehru
(d) Mahatma Gandhi’s going on fast

Ans: (a)

Q20. Which of the following statements about the Deccan Riots of 1875 is/are true?
1. The Deccan Riots resulted in protection for peasants through the Deccan Agriculturalists Relief Act of 1879.
2. The riots did not spread to the whole of Maharashtra because of prompt suppression by the British.
3. The British were unable to contain the riots and they spread throughout Maharashtra.
4. The cotton boom in the Deccan that had been caused by the artificial demand generated by the American Civil War caused the impoverishment of the peasants.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only (b) 1 and 3
(c) 2 and 4 only (d) 1, 2 and 4

Ans: (d)

Q21. Which of the following are the principles of Bhakti Movement of the 16th century?
1. True devotion is the means to attaining God
2. Man’s equality before God
3. Pilgrimage
4. Respect for mankind
5. Meaningful rituals
Select the correct code:
(a) 1, 2 and 5
(b) 1, 3 and 5
(c) 1, 2 and 3
(d) All of them

Ans: (c)

Q22. Assertion (A): The system of Varna was in existence even during the Rig Vedic period.
Reason (R): There is a mention of Chaturvarna in the tenth mandala of the Rig Veda.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

Q23. Match List I (personalities participating in 1857 uprising) with List II (places) using the given codes.
List I List II
A. Kanwar Singh 1. Delhi
B. Maulavi Ahmadullah 2. Faizabad
C. Mangal Pandey 3. Bihar
D. Zeenat Mahal 4. Barrackpore
Codes:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 3 2 1 4
(c) 2 3 4 1
(d) 3 2 4 1

Ans: (d)

Q24. List-I List-II (Ashoka’s (Countries where contemporary rulers) they ruled)
A. Antiyoka 1. Cyrena
B. Autkina 2. Egypt
C. Maka 3. Macedonia
D. Turmaya 4. Syria
Codes:
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 2 1 3 4
(c) 3 2 4 1
(d) 4 3 1 2

Ans: (d)

Q25. Consider the following statements:
1. The Gandhi-Irwin Pact 1931, placed the Indian National Congress on an equal footing with the British Indian Government.
2. The participation of Muslims in the Civil Disobedience Movement was less than that of the Non-Cooperation Movement.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!