You are here
Home > QB Subjectwise > 050 Geography Previous Year Questions

050 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the following pairs
1. Nokrek Biosphere Reserve : Garo Hills
2. Logtak (Laktak) Lake : Barail Range
3. Namdapha National Park : Dafla Hills
Which of the above pairs is /are correctly matched?
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 (d) None
Ans: (a)

Q2. Match the columns:
A. West Bengal : 1. Alpana
B. Maharashtra : 2. Rangoli
C. Tamil Nadu : 3. Pahari
D. Rajasthan : 4. Kolam
Select the correct answer using the codes given below:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 1 2 4 3
(d) 2 1 4 3
Ans: (c)

Q3. Which of the following pairs is correct?
City — River
(a) Baghdad — Tigris
(b) Bonn — Danube
(c) Rome — Seine
(d) Paris — Tiber
Ans: (a)

Q4. Doon valley is able to grow rice because
(a) it has warm summers and snowmelt waters for irrigation
(b) people in the valley are rice eaters
(c) other crops cannot be grown
(d) there is a huge export demand
Ans: (a)

Q5. Although hot deserts have a very low annual rainfall, occasional heavy rain storms do occur and these sometimes produce steep-sided, flat-floored valleys called
(a) gorges (b) wadi
(c) canyons (d) barchan
Ans: (b)

Q6. Consider the following statements:
1. Ranjit Sagar Dam is on the river Beas.
2. Hirakund Dam is on the river Damodar.
3. The reservoir Gandhi Sagar is on the river Chambal.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 (b) 3 only
(c) 2 and 3 (d) 1 and 3
Ans: (d)

Q7. Contribution of the manufacturing sector to environmental degradation primarily occurs during
1. procurement and use of natural resources
2. industrial processes and activities
3. product use and disposal
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 2 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q8. The standard time of the following countries is ahead or behind Greenwich Mean Time (GMT) depending on whether they are East or West of the longitude passing through Greenwich
1. Cuba 2. Greece
3. Iraq 4. Costa Rica
5. Japan Which one of the sequential orders gives the correct arrangement of the countries according to their standard time from ahead to behind GMT?
(a) 5, 3, 2, 1, 4 (b) 2, 4, 1, 3, 5
(c) 4, 1, 3, 2, 5 (d) 3, 5, 4, 1, 2
Ans: (a)

Q9. Which of the following straits is nearest to the International Date Line?
(a) Malacca Strait (b) Strait of Florida
(c) Bering Strait (d) Strait of Gibraltar
Ans: (c)

Q10. Which of the following agricultural products is eco-friendly?
(a) Organic farming
(b) Shifting agriculture
(c) Cultivation of high yielding varieties
(d) Growing plants in glass houses.
Ans: (a)

Q11. Match the following :
A. Jharia : 1. Copper
B. Ankleshwar : 2. Iron
C. Bailadilla : 3. Coal
D. Mulkigunj : 4. Oil
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 3 5 2 1
(b) 1 2 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 1 3 4 2
Ans: (a)

Q12. Of the total water on the earth, fresh water reserves constitute approximately
(a) 1.2 %
(b) 2.7 %
(c) 4.5 %
(d) 5.8%
Ans: (b)

Q13. Equator is
(a) an imaginary line of latitude that circles the globe in an east–west direction
(b) lies exactly midway between the North and South poles
(c) forms a plane that runs perpendicular to the Earth’s axis
(d) all of these
Ans: (d)

Q14. In terms of total energy generation in India, the correct sequence in the descending order of the concerned zones is
(a) Southern, Western, Eastern, Northern
(b) Western, Southern, Northern, Eastern
(c) Western, Northern, Southern, Eastern
(d) Southern, Eastern, Western, Northern
Ans: (c)

Q15. Winter rains in North and North-West India are generally associated with the phenomenon of :
(a) retreating monsoon
(b) temperate cyclones
(c) local thunderstorms
(d) shift in jet stream movement
Ans: (b)

Q16. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :
List I List II
(Himalayan Peak) (State)
A. K2 1. Uttarakhand
B. Nanda Devi 2. Jammu & Kashmir
C. Tara Pahar 3. Sikkim
D. Kanchenjunga 4. Himachal Pradesh
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 2 1 4 3
(c) 3 1 4 2
(d) 3 4 1 2
Ans: (b)

Q17. Which one of the following oil fields of India is the oldest and still producing oil?
(a) Bombay High (b) Digboi
(c) Ankleshwar (d) Naharkatiya
Ans: (b)

Q18. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List I List II
(Ocean current) (Country)
A. Agulhas Current 1. Peru
B. Humboldt Current 2. South Africa
C. Labrador Current 3. Argentina
D. Falkland Current 4. Canada
(a) of variable refractive index alkland Current Canada
Code :
(a) A B C D 3 4 1 2
(b) A B C D 2 1 4 3
(c) A B C D 3 1 4 2
(d) A B C D 2 4 1 3
Ans: (b)

Q19. Consider the following statements:
I. Balance of heat received and emitted by the earth is called its heat budget.
II. Less than half of the solar insulation received at the top of the atmosphere reaches the earth’s surface.
Code:
(a) I is correct
(b) II is correct
(c) Both I and II are correct
(d) Neither I nor II is correct
Ans: (a)

Q20. The location of aluminum industry is influenced most by the availability of
(a) Bauxite (b) Labour
(c) Electricity (d) Capital
Ans: (c)

Q21. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below.
List I List II
(Cattle breed) (Concerned area)
A. Sahiwal 1. Punjab, Haryana
B. Malvi 2. Madhya Pradesh
C. Deoni 3. Telangana, Andhra Pradesh
D. Khillari 4. Maharashtra
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 1 2
Ans: (a)

Q22. Angora wool is obtained from a breed of
(a) Rabbit
(b) Sheep
(c) Goat
(d) Fox
Ans: (a)

Q23. Terrace cultivation is practiced mostly
(a) In urban areas
(b) On slopes of mountains
(c) On tops of hills
(d) In undulating tracts
Ans: (b)

Q24. The time difference between each side of the International Date line is
(a) 12 h
(b) 24 h
(c) 36 h
(d) 48 h
Ans: (b)

Q25. The thickest coal seam is India providing good quality cooking coal is found in
(a) Jharia coal field
(b) Raniganj coal field
(c) Bokaro coal field
(d) Singrauli coal field
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!