You are here
Home > QB Subjectwise > 049 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

049 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Grants) (Explanation)
A. Vote on account – 1. To make any grant in advance in respect of estimated expenditure for a part of financial year pending the completion of the procedure prescribed in Article 113
B. Excess grant – 2. To make a grant for meeting an unexpected demand upon resources of India
C. Exceptional grant – 3. To take approval for money spent during a financial year in excess of amount granted for the service
D. Supplementary grant – 4. To take approval if the amount authorized by law for the current year is found insufficient
Codes:

A B C D
(a) 1 3 2 4
(
b) 2 4 1 3
(
c) 1 4 2 3
(
d) 2 3 1 4
Ans: (a)

Q2. Who among the following was the Finance Minister of India in the Interim Government during 1946-1947?
(a) R.K. Shanmukham Chetty
(
b) John Mathai
(
c) Liaquat Ali Khan
(
d) Chintamanrao Deshmukh
Ans: (c)

Q3. Directive Principles of State Policy direct the State for which of the following?
1. To secure a social order for the promotion of welfare of the people
2. To separate judiciary from executive
3. To improve public health
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2
(
b) 2 and 3
(
c) 1 and 3
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q4. The Chairman of Zonal Council is:
(a) The Chief Minister and is nominated by the Prime Minister of India
(
b) The Union Minister and is nominated by the President of India
(
c) The Home Minister and is ex-officio
(
d) The Vice-President of India
Ans: (c)

Q5. Which one of the following events is not considered to be an indication of loss of confidence of the lower House of the Parliament?
(a) Adjournment motion is carried
(
b) Vote of thanks on the President’s address is not carried
(
c) Cut on Money Bill is passed
(
d) Censure motion is passed
Ans: (a)

Q6. What is the correct chronological sequence of the following advisory opinions given by the Supreme Court under Article 143 of the Constitution of India?
1. Delhi Laws Act
2. Berubari Union
3. Sea Customs Act
4. Special Courts Bill
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3, 4
(
b) 2, 1, 3, 4
(
c) 2, 3, 4, 1
(
d) 2, 4, 3, 1
Ans: (a)

Q7. Constitution (Seventy-third Amendment) Act that provided for the establishment of Panchayats also made which of the following provisions?
1. Addition of a new Schedule (XI) to the Constitution listing 29 subjects which are to be handled by the Panchayats.
2. Addition of a new Schedule (XI) to the Constitution listing 18 subjects which are to be handled by the Panchayats.
3. Bar on the courts to question the validity of laws relating to delimitation of constituencies.
4. Reservation of not less than one-third of the total number of seats in Panchayats for women (excluding the number of seats reserved for women belonging to the Scheduled Castes and Scheduled Tribes) .
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 3 and 4
(
b) 1 and 3
(
c) 2 and 4
(
d) 1 only
Ans: (b)

Q8. On which of the following matters, does the Finance Commission make recommendations to the President of India?
1. The distribution between Union and States of net proceeds of taxes and allocation between the States of their respective shares of such proceeds.
2. The principles which should govern the grants-in-aid of the revenues of the States out of the Consolidated Fund of India.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q9. At present, institutions for the redressal of citizen’s grievances in India include:
(a) Supreme Court and the Lokpal
(
b) Lokpal and the Lokayukta
(
c) Lokayukta and the Supreme Court
(
d) Administrative Tribunals and the Lokpal
Ans: (c)

Q10. Consider the following statements:
1. The Table of Precedence is related to the rank and order of the officials of the Union and State Governments.
2. The order in the Table of Precedence is meant for state and ceremonial occasions and has no application in the day-to-day business of Government.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q11. Consider the following statements on Parliamentary Committees:
1. Members of the Rajya Sabha are not associated with the Committees on Public Accounts and Public Undertakings.
2. Members of the Committee on Estimates are drawn from both the Lok Sabha and the Rajya Sabha.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q12. Lokayukta submits his report to the:
(a) Chief Minister of the State
(
b) Chief Justice of the State High Court
(
c) Governor of the State
(
d) Speaker of State Legislative Assembly
Ans: (c)

Q13. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Languages : Eighth Schedule
(
b) The forms of oaths or affirmations : Second Schedule
(
c) Allocation of seats in the Council of States : Fourth Schedule
(
d) Provisions as to disqualification on the ground : Tenth Schedule of defection
Ans: (b)

Q14. Right to work in India is a:
(a) Fundamental right
(
b) Directive principle
(
c) Constitutional right
(
d) Constitutional duty
Ans: (b)

Q15. Assertion (A) :Proclamation of Emergency can be issued by the President if there is imminent danger of war or external aggression or armed rebellion.
Reason (R) :The President can suspend the enforcement of all the fundamental rights during the period of Emergency.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (c)

Q16. Consider the following statements regarding money bills:
1. They originate in Lok Sabha
2. They originate in Rajya Sabha
3. Rajya Sabha can recommend amendments.
4. Both the Houses have equal powers over them.
Which of these statements is / are correct?
(a) Only 1
(
b) 1 and 3
(
c) Only 2
(
d) Only 4
Ans: (b)

Q17. Under Article 213, the Governor of a State is empowered to:
(a) Exercise discretionary powers
(
b) Promulgate ordinances during the recess of the Legislature
(
c) Appoint a Judge of the State High Court
(
d) Exercise his emergency powers
Ans: (b)

Q18. The Ashok Mehta Committee (1977) was recommended for the establishment of:
(a) Mandal Panchayat
(
b) Nagar Panchayat
(
c) Panchayat Samiti
(
d) Gram Panchayat
Ans: (a)

Q19. The National Commission for SCs consists of a chairperson, a vice-chairperson and:
(a) Two other members
(
b) Three other members
(
c) Four other members
(
d) Five other members
Ans: (b)

Q20. A new All-India service can be created by
(a) An amendment of the Constitution
(
b) An executive order
(
c) A resolution under Article 312 of the Constitution
(
d) A statute
Ans: (d)

Q21. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Constitutional Amendment) (Effects)
A. 37th Amendment – 1. Tripura in the Sixth Schedule
B. 49th Amendment – 2. Legislature to a UT
C. 58th Amendment – 3. Publication of the Constitution in Hindi
D. 77th Amendment – 4. National Capital status to Delhi
– 5. Reservation in promotions to SCs and STs
Codes:

A B C D
(a) 2 1 3 5
(
b) 3 4 2 1
(
c) 2 4 3 1
(
d) 3 1 2 5
Ans: (a)

Q22. Which of the following are the sources of municipal revenue?
1. Revenue from taxation by the municipal bodies
2. Revenue from non-tax sources under the control of municipal bodies
3. Loans
4. Share from income tax Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(
b) 1, 2 and 4
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q23. What is the correct chronological order in which the following States of the Indian Union were created or granted full statehood?
1. Andhra Pradesh
2. Nagaland
3. Maharashtra
4. Haryana
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1-3-4-2
(
b) 3-1-2-4
(
c) 1-3-2-4
(
d) 3-1-4-2
Ans: (c)

Q24. If an amendment of the Constitution of India seeks to make any change in certain items, the amendment requires to be ratified by the Legislatures of not less than one-half of the States before the Bill making provision for such amendment is presented to the President for assent. Which of the following are those items?
1. Representation of States in Parliament
2. Any of the Lists in the Seventh Schedule
3. Manner of election of the President of India
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2
(
b) 2 and 3
(
c) 1 and 3
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q25. The rule of passing resolution by two-thirds majority of total number of members of the House of Parliament is applicable is case of:
(a) Amendment of the Constitution
(
b) Approval of proclamation of emergency
(
c) Impeachment of the President
(
d) Disapproval of proclamation of emergency
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!