You are here
Home > QB Subjectwise > 049 History Previous Year Questions

049 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which of the following is untrue about Ambedkar’s differences with Gandhi?
(a) Gandhi upheld the caste system while Ambedkar condemned it.
(b) Ambedkar was opposed to Gandhi because Gandhi called untouchables “Harijans”.
(c) Ambedkar condemned Gandhian programme related to dalit emancipation because it could never improve economic social and political existence of dalits.
(d) Unlike Gandhi, Ambedkar stood for political solution through access to education employment and political representation.

Ans: (b)

Q2. Which of the following statement(s) regarding the decline of Delhi Sultanate is/are found to be true?
I. The Sultanate became too vast and could not be controlled effectively.
II. The number of slaves increased to 180,000 in Firoz Shah’s time, which was a burden on the treasury.
III. Despotic and military type of governments that did not have the confidence of the people.
(a) All are correct
(b) All are incorrect
(c) I and II
(d) I and III

Ans: (a)

Q3. With reference to the Jambudvipa, consider the statements
1. Bharatvarsha was also called Jambudvipa.
2. Early Buddhist evidence suggests that Jambudvipa was a territorial designation from the third century BC.
Which of the above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q4. Consider the following professions:
1. Spinning
2. Weaving
3. Weeding and transplanting
4. Rubble making and carrying bricks and plaster materials
Which of the above professions were largely carried on by women workers in Mughal India as is evident from the Mughal miniatures and Glossaries?
(a) 1, 3 and 4
(b) 1 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 3 and 4

Ans: (c)

Q5. Who among the following were famous jurists of medieval India?
1. Vijnanesvara 2. Hemadri
3. Rajasekhara 4. Jimutavahana
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1 and 4

Ans: (c)

Q6. The Government of India Act of 1919 clearly defined
(a) the separation of power between the judiciary and the legislature
(b) the jurisdiction of the central and provincial governments
(c) the powers of the Secretary of State for India and the Viceroy
(d) None of the above

Ans: (b)

Q7. Consider the following statements about the Ahmedabad Mill Strike of 1918
1. It was related to a dispute between the workers and the European mill owners regarding hours of work.
2. Gandhiji advised the workers to go on strike.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q8. Different methods of protest were advocated by different leaders in the course of national movement:
1. Gokhale – Petitions and resolutions
2. Bhagat Singh – Acts of bravery to rouse the masses; revolt by the masses for the masses
3. Tilak – Direct action
4. Gandhi – Non-constitutional methods
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q9. Which one of the following statements regarding Ghiyasuddin Tughlaq’s concession to the rural intermediaries is correct?
(a) He allowed them to impose taxes on peasants
(b) He gave them revenue assignments
(c) He enrolled them into the Delhi Sultanate Army
(d) He exempted their lands from tax

Ans: (d)

Q10. Assertion (A): General Dyer fired at Jallianwala Bagh crowd without any warning and till the ammunition was exhausted.
Reason (R): This shooting was not only to boost the morale of the army, but also to strike terror in Punjab.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q11. What is the most satisfactory explanation for the popularity of Bhakti movement?
(a) It was the response of Hinduism to the challenge posed by Islam which looked superior because of its concept of one God, simplicity of worship, and universal brotherhood

Ans: (a)

Q12. Write the correct chronological order of the following events :
A. Shifting of capital from Delhi to Daulatabad
B. First Battle of Panipat
C. Second Battle of Tarain
Select the correct answer using the codes given below :
(a) A, B, C
(b) C, A, B
(c) C, B, A
(d) A, C, B

Ans: (b)

Q13. The Lahore Session of the Indian National Congress
(1929) is very important in history because
1. The congress passed a resolution demanding complete independence
2. The rift between the extremists and moderates was resolved in that session
3. A resolution was passed rejecting two nation theory in that session
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None of the above

Ans: (a)

Q14. Consider the following passage and identify the three tribal principalities referred to there, in using the codes given below In the early history of the far South in India, three tribal principalities are mentioned in Ashokan inscriptions of the 3rd century BC and in Kharavela inscription of the 1st century BC.
(a) Vakatakas, Cholas and Satvahanas
(b) Cholas, Pandyas and Cheras
(c) Ikshvakus, Vakatakas and Pandyas
(d) Pallavas, Cholas and Pandyas

Ans: (b)

Q15. Which of the following problems came up in the working of 1773 Regulation?
1. Disharmony and dishonesty between Governor- General and his council
2. Ambiguities in the jurisdiction of Supreme Court and the Council
3. Provincial governors claimed greater authority than was provided
4. British Parliament’s found it difficult to assert control over the East India Company.
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q16. Consider the following passage:
‘His records proclaim him as a feudatory of the Emperor Somesvara
III. He had his capital at Talakad in the south and Bankapura in the north. It was in AD 1137 that he performed the great ceremony of Tulapurusha’.
The above passage refers to
(a) Mayurasarman
(b) Anantzavarman Chodaganga
(c) Yayati Mahasivagupta I
(d) Vishnuvardhana.

Ans: (d)

Q17. Assertion (A): The Swaraj Party was founded at the Gaya session of the Indian National Congress.
Reason (R): C. R. Das and Motilal Nehru advocated the entry of the legislative councils under the 1919 Act, while C. Rajagopalachari and his supporters opposed it.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q18. List-I List-II
A. Alberuni 1. Tabquat-i-Nasiri
B. Hasan Nizami 2. Taj-ul-Masir
C. Minhaj-us-Siraj 3. Tarikh-i-Hind
D. Amir Khusro 4. Tughlaq Nama
Codes:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 2 3 1 4
(c) 3 1 4 2
(d) 4 2 3 1

Ans: (a)

Q19. With reference to ancient Jainism, which one of the following statements is correct?
(a) Jainism was spread in South India under the leadership of Sthalabahu
(b) The Jainas who remained under the leadership of Bhadrabahu were called Shvetambaras after the Council held at Pataliputra
(c) Jainism enjoyed the patronage of the Kalinga king Kharavela in the first century BC
(d) In the initial stage of Jainism, the Jainas worshipped images unlike Buddhists

Ans: (c)

Q20. During the Indian Freedom Struggle, why did Rowlatt Act arouse popular indignation?
(a) It curtailed the freedom of religion
(b) It suppressed the Indian traditional education
(c) It authorized the government to imprison people without trial
(d) It curbed the trade union activities

Ans: (c)

Q21. Which one among the following prompted Rabindranath Tagore to surrender his title of ‘Sir’?
(a) The passing of the Rowlatt Act
(b) The passing of the Act of 1919
(c) To support Mahatma Gandhi’s Satyagraha Movement
(d) To protest against the massacre at Jallianwala Bagh and the imposition of martial law in Punjab

Ans: (d)

Q22. Examine the following:
1. James Hickey laid the foundation of The Bengal Gazette
2. O. Chandu Menon founded Indulekha
3. Mahavir Prasad Dwivedi founded Saraswati
4. Kashi Baba founded Chhote aur Bade ka Sawal.
Select the code for correct statements:
(a) 2 and 3
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) All of the above

Ans: (d)

Q23. Assertion (A): The Indo-Greek king Menander accepted Buddhism.
Reason (R): The Buddhist philosopher Nagasena persuaded him to do so.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q24. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. The main aim of the ‘Servants of India Society’, founded by Gopal Krishan Gokhale, was to train the Indians in different fields for the service of their motherland.
II. Nadwah-ul-Ulama was founded by Maulana Shibli Numani with an aim to redirect Muslim educational system, developing religious sciences and to end the theological difference within Islam.
III. Mirza Ghulam Ahmed Qadiyani started the Ahmedia Movement to reform Islam and to defend it against Christian Missionaries and Arya Samajis.
(a) I, II and III
(b) II and III
(c) I and III
(d) All are correct

Ans: (d)

Q25. Give one reason why the description of the Qutb-ud-din Aibak’s dynasty as a “slave dynasty” is regarded as inaccurate.
(a) Because except for Qutb-ud-din Aibak. Others rulers of the dynasty were not slaves
(b) Because only three kings of this dynasty were slaves and even these three were manumitted by their masters
(c) Because technically only Qutb-ud-din Aibak started his career as a slave and he too was manumitted upon obtaining a letter of investiture from the Abbasid Caliph
(d) Because all the rulers of this dynasty did not belong to one family

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!