You are here
Home > QB Subjectwise > 049 Geography Previous Year Questions

049 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. The black part of the moon is always calm and dark which is called
(a) Sea of tranquility (b) Ocean of storms
(c) Area of storms (d) None of these
Ans: (a)

Q2. Which one of the following Indian States does not border Bangladesh?
(a) Assam (b) Manipur
(c) Mizoram (d) Tripura
Ans: (b)

Q3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.List-I (Minerals) List-II (Areas)
(A) Gold (1) Khetri
(B) Coal (2) Kolar
(C) Copper (3) Kudremukh
(D) Iron (4) Jharia
(a) A – 2 ; B – 4 ; C – 1 ; D – 3
(b) A – 1 ; B – 2 ; C – 3 ; D – 4
(c) A – 4 ; B – 3 ; C – 2 ; D – 1
(d) A – 3 ; B – 4 ; C – 1 ; D – 2
Ans: (a)

Q4. Albedo effect would be relatively higher in
(a) early morning and late evening
(b) early morning only
(c) noon
(d) late evening only
Ans: (a)

Q5. Match list I (City) with list II (River) List I List II
A. Washington D.C 1. River Manzanares
B. Berlin 2. River Seine
C. Paris 3. River Spree
D. Madrid 4. River Potomac
Code:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 4 1 2 3
(c) 2 1 4 3
(d) 4 3 2 1
Ans: (d)

Q6. Which one of the following places records the lowest temperature in the month of January?
(a) Mumbai (b) Chennai
(c) Bengaluru (d) Kolkata
Ans: (c)

Q7. Which among the following States possesses oil resources based on geographical location?
(a) Kerala
(b) Nagaland
(c) Assam
(d) Meghalaya
Ans: (b)

Q8. Consider the following pairs:
Hills : Region
1. Cardamom Hills : Coromandel Coast
2. Kaimur Hills : Konkan Coast
3. Mahadeo Hills : Central India
4. Mikir Hills : North-East India
Which of the above pairs are correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 2 and 4
Ans: (c)

Q9. What can be the impact of excessive/inappropriate use of nitrogenous fertilizers in agriculture?
1. Proliferation of nitrogen-fixing microorganisms in soil can occur.
2. Increase in the acidity of soil can take place
3. Leaching of nitrate to the ground-water can occur.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q10. The state which leads the others in marine fisheries is
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) West Bengal
(d) Andhra Pradesh
Ans: (a)

Q11. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
(Volcanoes of the world) (Countries)
(A) Catapoxi (1) Indonesia
(B) Kilimanjaro (2) Kenya
(C) Visuvius (3) Japan
(D) Krakatau (4) Italy
(5) Canada
(a) A – 3; B – 1; C – 4; D – 2
(b) A – 5; B – 2; C – 3 ; D – 1
(c) A – 3; B – 2; C – 4 ; D – 1
(d) A – 5; B – 1; C – 3 ; D – 2
Ans: (c)

Q12. Which of the following Indian stats does not have a common International border with Bangladesh?
(a) Manipur (b) West Bengal
(c) Tripura (d) Asom
Ans: (a)

Q13. A typical black hole is always specified by
(a) a (curvature) singularity
(b) a horizon
(c) either a (curvature) singularity or a horizen
(d) a charge
Ans: (b)

Q14. Which of the following statements is not correct?
(a) Density of water increases and temperature of water decreases with increasing depth.
(b) About 90 per cent of the ocean water is found below the thermocline.
(c) West coast of the temperate North Atlantic Ocean has much lower temperature than is east coast
(d) Temperature variations in the northern and southern hemisphere are the same.
Ans: (d)

Q15. Which one of the following is the major problem of population in the developed countries?
(a) Unemployment
(b) Illiteracy
(c) Rapid growth of population
(d) High life expectancy
Ans: (d)

Q16. In India, the problem of soil erosion is associated with which of the following?
1. Terrace cultivation
2. Deforestation
3. Tropical climate
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q17. Heavy rainfall affects soil by
(a) Increasing its acidity
(b) Increasing its alkalinity
(c) Reducing its fertility
(d) None of these
Ans: (a)

Q18. The distance between consecutive longitudes at the poles is
(a) zero (b) 18 km
(c) 25 km (d) 10 km
Ans: (a)

Q19. Consider the following statements:
The type of natural vegetation in India varies because of the variation in
1. The amount of rainfall
2. Soil types
3. Mean annual temperature
4. Altitude.
Of these statements,
(a) 1 and 2 are correct
(b) 1, 2 and 3 are correct
(c) 2, 3 and 4 are correct
(d) 1, 3 and 4 are correct
Ans: (d)

Q20. The most important fishing grounds of the world are found in the regions where
(a) warm and cold atmospheric currents meet
(b) rivers drain out large amounts of freshwater into the sea
(c) warm and cold oceanic currents meet
(d) continental shelf is undulating
Ans: (c)

Q21. The Tropic of Cancer passes through which one of the following?
(a) Assam (b) Manipur
(c) Mizoram (d) Nagaland
Ans: (a)

Q22. What is mixed farming?
(a) Growing of several crops in a planned way
(b) Growing rabi as well as kharif crops
(c) Growing several crops and also rearing animals
(d) Growing of fruits as well as vegetables
Ans: (c)

Q23. Arrange the following tributaries of river Indus from North to South :
1. Chenab 2. Jhelum
3. Ravi 4. Sutlej
Select the correct answer using the code given below :
(a) 4-3-1-2 (b) 2-3-1-4
(c) 1-2-3-4 (d) 2-1-3-4
Ans: (d)

Q24. Which of the following statements is not correct?
(a) Atlantic Ocean is the youngest of all the oceans.
(b) Pacific Ocean has larger number of islands than any other ocean of the world.
(c) No part of the mid Atlantic Ridge emerges out of the ocean water.
(d) North Indian Ocean is characterized by seasonal reversal of direction of its currents.
Ans: (c)

Q25. Match List I with List II and find out the correct answer using the code given below.
List I List II
(Type of agriculture) (Area/country)
A. Shifting cultivation 1. Amazon Basin
B. Intensive subsistence 2. South-East Asia agriculture dominated by rice cultivation
C. Extensive commercial 3. Prairies grain cultivation
D. Mediterranean 4. California Agriculture
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 4 1 2 3
(d) 3 4 1 2
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!