You are here
Home > QB Subjectwise > 048 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

048 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements:
A Bill is reserved by the Governor of a State for the consideration of the President. The President may
1. Give his assent to the Bill
2. Withhold his assent to the Bill
3. Veto the Bill
4. Direct the Governor of the State to return it to the House for reconsideration Which of these are correct?
(a) 1, 2 and 3
(
b) 3 and 4
(
c) 1, 2 and 4
(
d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q2. Regarding the Municipalities, who makes the provisions with respect to the composition and the territorial area of a Wards Committee?
(a) Municipal Commissioner
(
b) District Collector
(
c) State Legislature by law
(
d) State Election Commissioner
Ans: (c)

Q3. The term of office of the Advocate General of a State is:
(a) 4 years
(
b) 5 years
(
c) 6 years
(
d) Not fixed
Ans: (d)

Q4. Growth of regional political parties in India is attributed to which of the following?
1. Diversified nature of Indian Society
2. Inability to accommodate demands of various sections of society
3. Regional imbalances in the development
4. Factional fight within the larger parties Select the correct answer by using the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(
b) 1, 3 and 4
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (a)

Q5. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Equality before law : Guaranteed to both citizens and non-citizens
(
b) Altering the name of a state : Power of a state legislature
(
c) Creating a new state : Power of Parliament
(
d) Equality of opportunity : Guaranteed only to Indian citizens
Ans: (b)

Q6. Assertion (A) :The Cabinet Committees have no authority to give binding decisions on matters assigned to them.
Reason (R) :Any decision of a Cabinet Committee may be revised by the Cabinet.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q7. The Supreme Court has increased the ambit of the Right to Life (Article 21) to include which of the following?
1. Right to life includes the Right to live with dignity
2. Right to life includes the Right to livelihood
3. Right to life includes the Right to receive minimum wages
4. Right to life includes the Right to guaranteed employment for 100 days in a year
Select the correct answer using the codes given below:
(a) Only 4
(
b) 1 and 2
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (b)

Q8. Which among the following is/are the feature (s) of a Federal State ?
1. The powers of the Central and the State (Constituent Unit) Governments are clearly laid down.
2. It has an unwritten constitution.
Select the correct answer using the codes given below :
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q9. “If any functionary under our constitution is to be compared with the US President, he is the Prime Minister and not the President of the Union”. This statement is attributed to:
(a) Jawaharlal Nehru
(
b) B.R. Ambedkar
(
c) Rajendra Prasad
(
d) K.M. Munshi
Ans: (b)

Q10. Which one of the following committees is constituted by the Lok Sabha but comprises members of the Rajya Sabha also?
(a) Business Advisory Committee
(
b) Committee of Privileges
(
c) Public Accounts Committee
(
d) Rules Committee
Ans: (c)

Q11. Which of the following statements regarding subordinate courts are correct?
1. They function at district and lower levels.
2. The pattern and designation of subordinate courts in the States is not uniform.
3. Munsiff’s courts have both civil and criminal jurisdiction.
4. The pattern of subordinate courts in metropolitan areas is the same as that in districts.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2
(
b) 1 and 3
(
c) 2 and 3
(
d) 3 and 4
Ans: (a)

Q12. Which/Who of the following can appoint a commission to examine and report on any matter relating to the administration of the autonomous districts or regions?
(a) Legislative Assembly of the State
(
b) Governor of the State
(
c) President of India
(
d) Parliament of India
Ans: (b)

Q13. In which year was the Human Rights Protection Law passed in India?
(a) 1986
(
b) 1987
(
c) 1993
(
d) 1995
Ans: (c)

Q14. A pressure group is distinct from a political party in as much as it does not directly:
(a) Contest elections
(
b) Finance a candidate
(
c) Propagate a policy
(
d) Resort to mobilisation of opinion
Ans: (a)

Q15. On which of the following grounds can a Judge of a High Court be impeached?
1. Violation of the Constitution
2. Proved misbehaviour
3. Incapacity
Select the correct answer using the codes given below:
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 2 and 3
Ans: (d)

Q16. What is the purpose of issue of Mandamus?
(a) Directing an official for the performance of a duty
(
b) Release of an illegally detained person
(
c) Transferring of a case from an inferior court to a court of higher jurisdiction
(
d) Calling upon one to show as to by what authority he holds or claims a franchise or office
Ans: (a)

Q17. Assertion (A) :Article 14 of the Indian Constitution does not lay down that all laws must be of universal application.
Reason (R) :State has power to classify persons for legitimate purpose and on reasonable grounds.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (d)

Q18. On the subject of Income Tax:
(a) The Union Government has more powers than State governments
(
b) The State governments have more powers than the Union government
(
c) Both Union and State governments have equal powers but Union shall prevail in case of conflict
(
d) Only the Union government has power
Ans: (d)

Q19. Consider the following statements:
1. The non-cabinet ministers are debarred from the membership of the Cabinet Committees.
2. The Cabinet Committees are an organizational device to reduce the enormous workload of the cabinet.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q20. Consider the following statements:
1. The Supreme Court of India can sit only in Delhi.
2. The Supreme Court of India can sit in places other than Delhi which the Chief Justice of India may appoint with the approval of the President.
3. The Parliament may make provisions for conferring supplemental powers upon the Supreme Court.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3
(
b) 2 and 3
(
c) Only 2
(
d) Only 3
Ans: (b)

Q21. Consider the following statements:
1. A Panchayat elected in the place of a dissolved one, does not enjoy the full period but remains in office for the remaining period after the dissolution.
2. In Panchayats, seats are reserved for the Scheduled Castes, Scheduled Tribes and women but not for Backward Classes of citizens.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q22. Assertion (A) :No qualifications have been prescribed for the membership of the Union Public Service Commission.
Reason (R) :The Constitution does not fix the number of members of the Union Public Service Commission.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A.
(
c) A is true but R is false.
(
d) A is false but R is true.
Ans: (b)

Q23. Consider the following statements:
1. The State Information Commission entertains complaints and appeals pertaining to offices, financial institutions and public sector undertakings under the concerned state government.
2. The State Information Commission is a high-powered independent body.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q24. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Reservation of seats for SCs and STs in the Lok Sabha : Article 330
(
b) Constitutional Amendment Procedure : Article 268
(
c) Public Service Commissions for the Union and States : Article 313
(
d) Special Provisions with respect to the State of Nagaland : Article 371-D
Ans: (a)

Q25. Which one of the following is not within the purview of the functions of a State Public Service Commission?
(a) Consultation relating to recruitment to civil services
(
b) Consultation in relation to promotions and transfers from one service to the other
(
c) Consultation in relation to reservation of appointments or posts in favour of any backward class of citizens
(
d) Consultation in relation to disciplinary matters affecting civil servants
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!