You are here
Home > QB Subjectwise > 048 History Previous Year Questions

048 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Marco Polo’s trip to India (1271 AD) earned much fame in Europe on account of
(a) his having discovered a safe route to India
(b) his having established amicable relations with many Kings of India
(c) his account of commercial, religious and social conditions in the East
(d) All of the above

Ans: (d)

Q2. He was a Frenchman and a physician by profession. He was attached to the court of Shah Jahan and was witness to the war of succession between Dara Shikoh and Aurangzeb. The reference here is to
(a) Nicolao Manucci
(b) Fernao Nuniz
(c) Francois Bernier
(d) Jean Baptiste Tavernier

Ans: (c)

Q3. Assertion (A): In June, 1941, the Communist Party of India declared its support to the war efforts of Great Britain.
Reason (R): Great Britain supported Russia against the German invasion.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q4. Which was not one of the effects of Nadrir Shah’s invasion?
(a) It caused an irreparable damage to the prestige of the Mughal Empire
(b) It exposed the Mughals to the interference by the Marathas and the English
(c) It ruined the finances and the economic life of the empire
(d) It destroyed the initiative of the nobles and they retired from active life

Ans: (a)

Q5. What was the purpose of the Chaityas during the early phase of Buddhism?
(a) They served the purpose of temples
(b) They were meditation halls
(c) They were used for religious assemblies and prayers
(d) They were used for holding social functions

Ans: (c)

Q6. List I List II
A. Hyderabad 1. Nizam-ul-Mulk
B. Bengal 2. Alivardi Khan
C. Avadh 3. Saadat Khan
D. Travancore 4. Martanda Varman
Codes:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 1 2 4 3
(d) 1 2 3 4

Ans: (d)

Q7. Arrange the following in a chronological order
1. Surat Split
2. Formation of Muslim League
3. Partition of Bengal
4. Regulating Act The correct Order is:
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 4, 3, 2, 1
(c) 2, 1, 4, 3
(d) 2, 3, 4, 1

Ans: (b)

Q8. In Mughal paintings one notices the adoption of principle of foreshortening whereby near and distant people and things could be placed in perspective.
This was due to the influence of the
(a) British
(b) Dutch
(c) Portuguese
(d) Danish

Ans: (c)

Q9. Consider the following statements about Satyagraha
1. It was first experimented by Gandhiji in South Africa.
2. It was first experimented in India at Champaran
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q10. Which of the following statement(s) is (are) false regarding the rathas of Mamallapuram?
1. They are called rathas because they resemble chariots
2. They are rock-cut imitations of structural temples
3. They are named after the five Pandava heroes of the Mahabharata
4. All of them have an identical architectural style
Select the code for correct statements
(a) 1 & 2
(b) 2 & 3
(c) 1, 3, & 4
(d) 1 & 4

Ans: (d)

Q11. Almost all the revolutionary heroes of the Indian National Movement had a difficult end:
1. Jatin Das died on a hunger strike
2. Chandra Shekhar Azad was killed in an encounter
3. Bhagat Singh was hanged
4. Kalpana Dutt was given life sentence
Select the code for correct statements.
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q12. Assertion (A): Shah Alam II spent the initial years as an Emperor far away from his capital.
Reason (R): There was always a lurking danger of foreign invasion from the northwest frontier.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

Q13. Which of the following statements about the system of taxation and revenue administration in the Later Vedic period is not correct?
(a) Settled life and stable agriculture led to the production of surplus which could be collected by the king in the form of taxes
(b) The king received regular contributions from the people in the shape of bali and shulka
(c) One-sixth of the produce of the land was payable to the king
(d) An official called bhagadugha collected the royal share of the produce

Ans: (c)

Q14. Identify the correct sequence of the following events of Indian history (starting with the earliest)
1. The Doctrine of Lapse
2. The Subsidiary Alliance
3. The Treaty of Lahore
4. The Pitt’s India Act
Select the correct answer using the codes given below
(a) 4, 2, 3, 1
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 2, 1, 4, 3
(d) 3, 2, 1, 4

Ans: (a)

Q15. After Chauri Chaura incident in which 22 policemen were killed, the result was that
(a) Gandhiji started his Dandi March
(b) Gandhiji called off the no tax campaign
(c) Gandhiji withdrew his movement of noncooperation
(d) Gandhiji went to-talk with the Viceroy, Lord Irwin

Ans: (c)

Q16. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Bhaskaracharya —Ashtanga Sangraha
(b) Bhatti — Sisupala Vadha
(c) Hemachandra — Kathasaritsagara
(d) Sri Harsha — Naishadha Charita

Ans: (d)

Q17. Which of the following was/were not related to Buddha’s life?
1. Kanthaka 2. Alara Kalama
3. Channa 4. Goshala Maskariputra
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 1 (b) Only 4
(c) 1 and 2 (d) 3 and 4

Ans: (b)

Q18. Examine the following statements:
1. The Sama Veda is the oldest Veda.
2. There is material evidence of urban centers in the Rig Vedic period.
3. The later Vedic period witnessed an upswing in rituals related to legitimizing the role of the raja, the king.
4. Brahmana texts involve philosophical speculation on Vedic concepts.
Select the code for correct statements:
(a) 1 & 4
(b) 2 only
(c) 3 & 4
(d) 4 only

Ans: (d)

Q19. Put the following events in the correct chronological sequence.
1. March from Sabarmati Ashram to Dandi beach
2. The Lahore Congress
3. Gandhi attends the second Round Table Conference
4. The Gandhi–Irwin Pact
Select the code for correct chronological order:
(a) 2, 3, 4, 1
(b) 1, 3, 4, 2
(c) 2, 1, 4, 3
(d) 1, 2, 4, 3

Ans: (c)

Q20. Match the following:
List I List II
A. Ulema and writers 1. Jahangiri
B. Warrior class 2. Jahandari
C. Conquest of new territories 3. Ahl-I-Saif
D. Consolidation of conquered territories 4. Ahl-I-Qalam
Codes:
(a) A-4, B-3, C-1, D-2
(b) A-1, B-2, C-3, D-4
(c) A-3, B-4, C-2, D-1
(d) A-4, B-3, C-2, D-1

Ans: (a)

Q21. The use of lime and costly burnt bricks, instead of sundried bricks, by the Indus Valley people for construction purposes is a proof of
(a) A moist climate on account of the close proximity of the civilization to the river valleys
(b) Advanced technology
(c) Better planning
(d) Knowledge of the manufacture of lime

Ans: (a)

Q22. List-I List-II
A. Aqa Riza 1. Shirin Qalam
B. Ustad Mansur 2. Nadir-uz-Zaman
C. Abdus Samad 3. Nadir-ul-Asr
D. Mian Tansen 4. Akbar
Codes:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 3 2 1 4
(c) 2 3 4 1
(d) 3 2 4 1

Ans: (a)

Q23. How did the dynasty of Nizam Shahis of Ahmadnagar come to an end?
(a) Ahmadnagar was annexed into Mughal empire and Husain Shah was consigned to life imprisonment
(b) Mughal troops destroyed Daulatabad fort and killed Nizam-ul Mulk of Ahmadnagar
(c) Fateh Khan usurped the throne from Nizam-ul Mulk
(d) Malik Ambar was defeated in a battle with Mughals in 1631 and the entire royal family was killed by the Mughal troops

Ans: (a)

Q24. Match the dances and the States of their origin in the following list LIST-I : LIST-II
A. Kathakali : 1. Orissa
B. Odissi : 2. Kerala
C. Bharatanatyam : 3. Tamil Nadu
D. Kuchipudi : 4. Andhra Pradesh
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 2 4 1 3
(d) 2 1 3 4

Ans: (d)

Q25. Which one among the following pairs is not properly matched?
(a) Megasthenes : Indica
(b) Ashvaghasa : Bddha charita
(c) Panini : Mahabhashya
(d) Vishakhadatta : Mudrarakshasa

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!