You are here
Home > QB Subjectwise > 048 Geography Previous Year Questions

048 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements:
I. Most magmas are a combination of liquid, solid and gas.
II. Water vapour and carbon dioxide are the principal gases dissolved in a magma.
III. Basaltic magma is hotter than the silicic magma.
IV. The magma solidified between sedimentary rocks in a horizontal position is known as dike.
Which of these statements are correct?
(a) I, II and III
(b) II, III and IV
(c) I and IV
(d) I, II and IV
Ans: (a)

Q2. The velocity of flow of glacier ice depends upon
(a) gradient of the valley floor
(b) temperature and thickness of the ice
(c) construction caused by the valley walls
(d) all are correct
Ans: (d)

Q3. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). In the context of these two statements which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.
(c) A is true R is false.
(d) R is true but A is false.
Assertion (A): Mathematical models are more suited to problems in physical geography.
Reason (R): Mathematical models provide a very simplified situation, but one that can be expressed in precise numerical terms, and hence is capable of suitable mathematical manipulation.
Ans: (a)

Q4. Carbon dioxide is called a greenhouse gas because
(a) its concentration remains always higher than other gases
(b) it is used in photosynthesis
(c) it absorbs infrared radiation .
(d) it emits visible radiation
Ans: (c)

Q5. Consider the following statements:
1. In equatorial regions the year is divided into four main seasons.
2. In Mediterranean region, summers receive more rainfall.
3. In China type climate, rainfall occurs throughout the year.
4. Tropical highlands exhibit vertical zonation of different climates.
Which of these statements are correct?
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 3only
(c) 1, 2 and 4 only (d) 3 and 4 only
Ans: (d)

Q6. Which river has formed estuary in place of delta?
(a) Krishna (b) Kaveri
(c) Narmada (d) Mahanadi
Ans: (c)

Q7. For which one of the following items, is “Tirupur” well-known as a huge exporter to many parts of the world?
(a) Gems and Jewellery
(b) Leather goods
(c) Knitted garments
(d) Handicrafts
Ans: (c)

Q8. Which one of the following statements is not correct?
(a) Gulfs with narrow fronts and wider rears experience high tides
(b) Tidal currents take place when a gulf is connected with the open sea by a narrow channel
(c) Tidal bore occurs when a tide enters the narrow and shallow estuary of a river
(d) The tidal nature of the mouth of the river Hooghly is of crucial importance to Kolkata as port.
Ans: (b)

Q9. Which one of the following statements is correct?
(a) One Himalayas were formed due to faulting of the earth’s crust.
(b) Himalayas are the oldest mountains.
(c) Himalayas belong to the C aledonian mountain system.
(d) Himalayas have risen from the Tethys Sea when the sea got compressed.
Ans: (d)

Q10. The continuous series goes as
(a) Carich plagioclase feldspar→Ca/Na rich plagioclase feldspar→Na rich plagioclase feldspar
(b) Na rich plagioclase feldspar→Ca/Na rich plagioclase feldspar→Ca rich plagioclase feldspar
(c) Ca rich plagioclase feldspar→Na rich plagioclase feldspar
(d) Na rich plagioclase feldspar→Ca rich plagioclase feldspar
Ans: (a)

Q11. Arrange the following islands of Japan in ascending order of their areal size and select the correct answer from the codes:
1. Hokkaido 2. Honshu
3. Shikoku 4. Kyushu
(a) 4, 3, 2, 1 (b) 1, 2, 3, 4
(c) 2, 4, 1, 3 (d) 3, 4, 1, 2
Ans: (d)

Q12. Consider the following statements and Identify the right ones.
I. The Laterite soils develop in areas with high temperature and high rainfall.
II. It is not suitable for cultivation.
(a) I only (b) II only
(c) Both (d) None
Ans: (c)

Q13. Which of the following are responsible for the decrease of per capita holding of cultivated land in India?
1. Low per capita income.
2. Rapid rate of increase of population.
3. Practice of dividing land equally among the heirs.
4. Use of traditional techniques
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 4 (d) 2, 3 and 4
Ans: (b)

Q14. Match the following List I List II
A. River 1. Uvala
B. Glacier 2. Gara
C. Wind 3. Horn
D. Underground water 4. Canyon
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 3 2 1 4
(d) 2 3 4 1
Ans: (b)

Q15. Match List I with List II and find out the correct answer using the code given below List I List II
(Lake) (Country)
A. Lake Onega 1. Russia
B. Lake Koko 2. China
C. Lake Tana 3. Bolivia
D. Lake de Poopo 4. Ethiopia
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 3 1 2 4
(c) 4 3 1 2
(d) 1 2 4 3
Ans: (d)

Q16. Match list I with list II and select correct answer using the code given below the lists List I List II
(Town) (River near to it)
A. Betul 1. Indravati
B. Jagdalpur 2. Narmada
C. Jabalpur 3. Shipra
D. Ujjain 4. Tapi
Code:
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 4 1 3 2
(c) 4 1 2 3
(d) 1 4 3 2
Ans: (c)

Q17. Bermuda triangle extends up to which of the following places?
1. Southern Florida
2. Puerto Rico
3. Hawaii Islands
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 3 only
Ans: (b)

Q18. The various types of plate convergence are
I. oceanic-oceanic convergence,
II. oceanic-continental convergence
III. continental-continental convergence
(a) (I) and (II) (b) (II) and (III)
(d) (I) and (III) (d) all are correct
Ans: (d)

Q19. Isostasy is
(a) the property of the continental and oceanic crust, that they have the ability to rise and sink.
(b) due to which crust floats on top of the mantle like ice cubes in water.
(c) the phenomenon when the earth’s crust gains weight due to mountain building or glaciation, it deforms and sinks deeper into the mantle.
(d) All are correct
(c) summer solstice, vernal equinox, winter solstice, autumnal equinox
(d) winter solstice, summer solstice, autumnal equinox, vernal equinox
Ans: (d)

Q20. The Brahmaputra, Irrawady and Mekong rivers originate in Tibet and flow through narrow and parallel mountain ranges in their upper reaches. Of these rivers, Brahmaputra makes a “U” turn in its course to flow into India. This “U” turn is due to
(a) Uplift of folded Himalayan series
(b) Syntaxial bending of geologically young Himalayas
(c) Geo-tectonic disturbance in the tertiary folded mountain chains
(d) Both (a) and (b)
Ans: (b)

Q21. Which one of the following countries is land locked?
(a) Bolivia (b) Peru
(c) Surinam (d) Uruguay
Ans: (a)

Q22. Which of the following pairs are correctly matched?
Waterfalls River
1. Kapildhara Falls : Godavari
2. Jog Falls : Sharavati
3. Sivasamudram Falls : Cauvery
(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) 1, 2, 3
Ans: (c)

Q23. With reference to the mineral resources of India, consider the following pairs:
Mineral 90% Natural sources in
1. Copper Jharkhand
2. Nickel Orissa
3. Tungsten Kerala
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q24. La Nina is suspected to have caused recent floods in Australia. How is La Nina different from EI Nino?
1. La Nina is characterized by un-usually cold ocean temperature in equatorial Indian Ocean whereas EI Nino is characterized by unusually warm ocean temperature in the equatorial Pacific Ocean.
2. EI Nino has adverse effect on south-west monsoon of India, but La Nina has no effect on monsoon climate.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only.
(b) 2 only.
(c) Both 1 and 2.
(d) Neither 1 nor 2.
Ans: (d)

Q25. In certain parts of Khasi and Jaintia hills, the annual rainfall is about
(a) 200 cm
(b) 500 cm
(c) 800 cm
(d) 1,000 cm
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!