You are here
Home > QB Subjectwise > 048 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

048 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. ‘No, no’ she cried,’ You must not say such grossly irreverent things you must not even
(1) pious
(2) sacrilegious
(3) respectful
(4) religious
Ans: (2) ‘Sacrilegious’ means the same thing as grossly irreverent or disrespectful. Hence option (2).

Q2. The street bazaar was a changing and enjoyable mixture of colours, smells and sounds.
(1) kaleidoscope
(2) telescope
(3) stethoscope
(4) microscope
Ans: (1) The above description matches a kaleidoscope which is a complex pattern of changing colours & shapes and is also a toy in a tube. Hence option (1).
Directions (Q. Nos. 3 and 4) Choose the correct prefix to build the word. The meaning of the word is given.
Q3. ….beat = positive and enthusiastic.
(1) Out
(2) Up
(3) Down
(4) Over
Ans: (2) Upbeat means optimistic or positive and enthusiastic. Hence option (2).

Q4. `….. hold = look at or see something or somebody.
(1) Up
(2) With
(3) Over
(4) Be
Ans: (4) Behold means to look at something or somebody. Hence option (4).

Q5. As we got older we just grew apart. The underlined word in the sentence mean
(1) developed a strong bond
(2) natured
(3) stayed at a distance
(4) stopped having a close relationship
Ans: (4) Grew apart means become distant in relationship. Hence option (4).

Q6. Which of the following means “A drop in the ocean’?
(1) Something so small that it won’t make any noticeable difference
(2) Is a small problem that will probably get larger
(3) Every small contribution helps
(4) None of the above
Ans: (1) ‘A drop in the ocean’ is something so small that it won’t make any noticeable difference. Hence option (1).
Directions (Q. Nos. 7-15) Fill in the blanks by the most appropriate word in the following sentences.
Q7. As a child, she………..dream of living in a castle.
(1) used to
(2) is used to
(3) will
(4) got used to
Ans: (1) Since past tense is being used only ‘used to’ would fit here. As a child, she used to dream of living in a castle. Hence option (1).

Q8. Don’t ………me you’ve lost your keys again.
(1) tell
(2) say
(3) speak
(4) inform
Ans: (1) Don’t tell me you’ve lost your keys again. Only ‘tell’ can be used in this sentence. Hence option (1).

Q9. I gave him a punch on ……. nose.
(1) to
(2) the
(3) a
(4) an
Ans: (2) ‘nose’ is particular, so, definite article ‘the’ would be used here. I gave him a punch on the nose. Hence option (2).

Q10. …….people prefer tea to coffee.
(1) Plenty of
(2) A great deal of
(3) Much
(4) A lot of
Ans: (4) ‘A lot of’ implies a quantity of more than one, which is the case here. ‘Plenty of’ implies enough or more. Other two options are irrelevant. Hence option (4) a lot of people….

Q11. The board at the ration shop announced. “We have ……rice. Wait till the next stock”
(1) run away
(2) run down
(3) run over
(4) run out of
Ans: (4) ‘run out of’ is a phrasal verb which means “have shortage of-rice in” this case. Hence option (4).

Q12. The gallery has over 1000 paintings. These ……during the last 100 years.
(1) have been collected
(2) have collected
(3) had been collected
(4) had collected (परीक्षा तिथि : 02-02-2014)
Ans: (1) ‘has’ indicates present tense and in passive voice present perfect (have been) would be used here. The gallery has over 1000 paintings. These have been collected during the last 100 years. Hence option (1).

Q13. If you had worked hard, you ……
(1) would pass
(2) will pass
(3) would have passed
(4) had been pass
Ans: (3) ‘You had’ would be supported by ‘would have’. If you had worked hare, you would have passed. Hence option (3).

Q14. In 2004, …… a doctor?
(1) was you
(2) you was
(3) were you
(4) did you be
Ans: (3) Only ‘were you’ would be used here. Hence option (3).

Q15. Bread and butter ……..a wholesome food.
(1) are
(2) is
(3) was
(4) were
Ans: (2) ‘Bread and butter’ is a phrase, idea or subject and so will have singular form of verb (is). Hence option (2).
Directions (Q. Nos. 16-22) Read the following passage and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option. Passage If you were ask 20 people the meaning of physical fitness, you would get 20 different answers. Fitness is all things to all people, a precious commodity which enables us to live our lives to the full yet is really cherished only when it begins to fade away. To an older person, it might be the feeling of youthful vigour, to an athlete the capacity to run a mile in four minutes, to a stenographer ability to type for eight hours at a stretch without developing aching shoulder muscles. To a coach it is something which comes with training, to a physician it is a functional state of the body defined in technical terms. It is all these things and more. It is strength, flexibility, agility, power, speed and muscular and cardiovascular endurance. It is the ability to enjoy our daily lives and to achieve our goals without undue fatigue or stress. It is having a reserve of physical stamina and strength for safety and the enjoyment of leisure activities. It is protection against degenerative diseases and feeling physically youthful even when we are growing old. Fitness is active, not passive. Yet recent decades have seen a quantum leap in the number of devices which help us to avoid effort and movement, the two key ingredients in physical fitness. We can no longer take fitness for granted, as could people of an earlier era, because the automatic movements which should maintain it walking, carrying, pushing, running, jumping, digging, lifting are gradually becoming unnecessary. We don’t have to get to our feet to change television programmes. It’s only human to take advantage of shortcuts. But even though many of us are beginning to recognize the need to combat the rising toll of degenerative diseases and the decrease in capacity for activities which require effort, all too often we still look for a button to push. We want to get fit without having to work at it and without making changes in our life styles. This is not possible.

Q16. The statement that ‘Fitness is all things to all people’ implies that
(1) everybody includes everything under the concept of fitness
(2) everybody regards fitness to be the absolute good
(3) everyone has his / her own definition of fitness
(4) there is an agreed comprehensive meaning of fitness
Ans: (3) Line 1 suggests that the phrase ‘fitness is all……to all people’ implies everyone has his/her own definition of fitness. Hence option (3).

Q17. I. Recent development have vastly decreased the neef for physical effort and movement. II. Resorting to shortcuts is against human nature.
(1) Statement II is true
(2) Statement I is true
(3) Both Statement I and II are true
(4) Both Statements I and II are false
Ans: (2) Line 13 confirms statement I and line 17 negates statement II. Hence option (2).

Q18. ‘Fitness is active, not passive means
(1) We should avoid effort and movement
(2) We can take fitness for granted
(3) We can resort to shortcuts
(4) We cannot be sedentary
Ans: (4) ‘Fitness is active, not passive’ (line 12) means one cannot be sedentary (or inactive) in life. Hence option (4).

Q19. ‘Take for granted’ means
(1) To appreciate the value of something
(2) To value someone or something too lightly
(3) Both (2) and (1) are correct
(4) Both (2) and (1) are incorrect
Ans: (2) ‘Take for granted’ (line 14) means not taking something seriously. Hence option (2).

Q20. The word ‘vigour’ means
(1) lethargy
(2) weakness
(3) vitality
(4) frailty
Ans: (3) ‘Vigour’ means vitality or energy. Hence option (3).

Q21. According to the passage, what was has negatively affected our physical fitness?
(1) A quantum leap in the number of devices which help us to avoid effort and movement
(2) Walking, carrying, pushing, running, jumping, digging, lifting
(3) Both (2) and (1) are correct
(4) (2) and (1) are incorrect
Ans: (1) According to the passage (line 12) physical fitness has been negatively influenced by a quantum leap in the number of devices which aid in avoiding effort and movement. Hence option (1).

Q22. ‘All too often we still look for a button to push’ means
(1) We get on to our feet to change television programs
(2) We love to do physical work
(3) We accept the need for fitness and make it a personal commitment
(4) We want to get fit without having to work at it and without making changes to our life styles
Ans: (4) Line 19 means we want to get fit without any effort and without any changes in our life style which is smpossible. Hence option (4).

Q23. Which of the following is not a characteristic of a slow learner?
(1) Short attention span
(2) Limited vocabulary
(3) Abstract thinking
(4) Limited range of interests
Ans: (3) Abstract thinking is a trait of a quick learner. Hence option (3).

Q24. Passengers must switch off their mobilephones. What does the underlined auxiliary ‘must’ suggest?
(1) Compulsion
(2) Expectation
(3) Obligation
(4) None of the above
Ans: (3) Here ‘must’ signifies obligation or duty of the passengers to switch off their phones. Hence option (3).

Q25. The English Language Teaching Method that refrains from using the learners native language and just uses the target language is
(1) the grammar translation method
(2) the audio-lingual method
(3) communicative language teaching
(4) the direct method
Ans: (4) In direct method the teaching of English language refrains from using the learner’s native language and uses only the target language. Hence option (4).

Q26. Choose the correct indirect form of the sentence. The policeman said, “Please move this car.”
(1) The policeman requested me to move the car.
(2) The policeman commanded me to move the car.
(3) The policeman suggested that I move the car.
(4) The policeman advised me to move the car
Ans: (1) ‘Please’ indicates request. So, the indirect form would be – The policeman requested me to move the car. Hence option (1).

Q27. Choose the correct passive construction of the sentence. ‘Someone sells tickets at the box office.’
(1) Tickets are being sold at the box office.
(2) Tickets are sold at the box office.
(3) Tickets were sold at the box office by somebody.
(4) At the box office, tickets were sold by somebody.
Ans: (2) In passive voice – Object + is/are/am + verb (IIIrd form) + ….. So, the correct passive form for the above sentence is– Tickets are sold at the box office. Hence option. (2).

Q28. How can language be best acquired?
(1) Listening, speaking, reading, writing
(2) Reading, writing, speaking, listening
(3) Writing, reading, listening, speaking
(4) Speaking, listening, reading, writing
Ans: (1) Language is acquired by listening, speaking, reading, writing and meaning making. Hence option (1).

Q29. Choose the mis-spelt word.
(1) Piece
(2) Peace
(3) Peirce
(4) Piety
Ans: (3) ‘Peirce’ is wrong. Correct word is ‘Pierce’. Hence option (3).

Q30. Manoj is one of the only students who ………passed the exam.
(1) has
(2) have
(3) had
(4) would have
Ans: (1) ‘is’ indicates ‘present’ singular form, so, ‘has’ would only be used. Hence option (1).

Top
error: Content is protected !!