You are here
Home > QB Subjectwise > 047 History Previous Year Questions

047 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Who among the following was the Governor-General of India immediately preceeding Chakravarthi Raja gopalachari?
(a) The Marquess of Linlithgow
(b) Lord Mountbatten
(c) Lord Wavell
(d) Lord Chelmsford

Ans: (b)

Q2. Which of the following statements about the philosopher Shankara is /are true ?
1. Shankara espoused a form of Vedanta called Advaita.
2. He elaborated on the philosophy of Gaudapada.
3. Shankara tried to demonstrate that the Upanishads and Brahmasutras contain a unified, systematic philosophy.
4. Shankara founded the Amanaya Mathas.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 4 only

Ans: (b)

Q3. Arrange the following Bhakti Saints in a chronological sequence:
1. Tukaram 2. Kabir
3. Ramananda 4. Jnanadeva
(a) 3, 4, 2, 1
(b) 4, 3, 2, 1
(c) 1, 2, 3, 4
(d) 3, 2, 4, 1

Ans: (b)

Q4. Given below are some famous Buddhist sites. Which one of them shows the correct chronological sequence in which they came into prominence?
(a) Nalanda, Nagarjunakonda, Amaravati, Sanchi
(b) Sanchi, Amaravati, Nagarjunakonda, Nalanda
(c) Sanchi, Nagarjunakonda, Amaravati, Nalanda
(d) Nagarjunakonda, Sanchi, Amaravati, Nalanda.

Ans: (b)

Q5. Of the following, who were given preference in recruitment as Indian soldiers after the Revolt of 1857?
(a) Gurkhas, Sikhs
(b) Bengalis from the east
(c) Yadavs of U.P. and Bihar
(d) Marathas from the Deccan

Ans: (a)

Q6. List-I List-II
A. Uttarapatha 1. Suvarnagiri
B. Dakshinapatha 2. Takshashila
C. Prashi 3. Tosali
D. Kalinga 4. Patliputra
Select the correct answer from the codes given below :
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 2 1
(d) 4 3 1 2

Ans: (b)

Q7. Which of the following statements in regard to the 3rd June Plan are correct?
1. The successor governments would be given dominion status.
2. There was a provision for the Boundary Commission to determine boundaries of the successor states as India and Pakistan.
3. It was mandatory for India and Pakistan to remain within the British Commonwealth.
Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Q8. The native State of Tripura became involved in the Freedom Movement early in the 20th century because
(a) the kings of Tripura were always anti-British
(b) the Bengal revolutionaries took shelter in Tripura
(c) the tribes of the State were fiercely freedom loving
(d) there were already some groups fighting against the kingship and its protector, the British

Ans: (d)

Q9. With reference to the history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements :
1. The caves at Badami are the oldest surviving rockcut caves in India.
2. The Barabar rock-cut caves were originally made for Ajivikas by Emperor Chandragupta Maurya.
3. At Ellora, caves were made for different faiths.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q10. Who among the following archaeologists was the first to idenity similarities between a pre – Harappan culture and the mature Harappan culture?
(a) Amalananda Ghosh (b) Rakhaldas Banerji
(c) Dava Ram Sahni (d) Sir John Marshall

Ans: (a)

Q11. Some important developments of ancient India were the holdings of Sangams and Councils of learned men/ women to put together some important works such as the
1. Tolkappiyam at the second Sangam
2. Silappadikaram at the third Sangam
3. Tripitika at the first Buddhist Council
4. Abhidhamma Pitak at the third Buddhist Council
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q12. Match the following:
List I List II (Vedic Text) (Contents)
A. Manu Smriti 1. Explanatory notes on Vedic mantras
B. Sutras 2. Secular subjects
C. Up Vedas 3. Customs and rituals
D. Brahamanas 4. Code of law
Codes:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 2 3 4 1
(c) 4 2 1 3
(d) 2 1 4 3

Ans: (a)

Q13. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?
I. Prarthana Samaj came into being under Raja Ram Mohan Roy and had prominent followers like M.G.
Ranade, Bhandarkar and Pandita Ramabai.
II. Raja Ram Mohan Roy started his own paper called ‘Sambad Kaumudi’ which is also known as ‘Lotus of Enlightenment’.
III. Brahmo Samaj, after Raja Ram Mohan Roy, was renamed as Adi Brahmo Samaj under the leadership of Devendranath Tagore and Sadharan Brahmo Samaj under the leadership of Keshab Chandra Sen.
(a) I and II
(b) I and III
(c) I and III
(d) All are correct

Ans: (b)

Q14. Rock Edict XIII (also known as Separate Rock Edict, because it is not found elsewhere) is regarded as one of the most important documents of Ashokan history, because:
(a) It expresses his regret and remorse at the suffering caused by the Kalinga War
(b) It expresses a new idea of conquest that of dhammavijaya instead of victory by war and violence
(c) It is the longest of the fourteen major Rock Edicts and is recorded in a tone of recapitulation
(d) All the above

Ans: (d)

Q15. Swami Dayanand (1) Attacked the spread of western sciences.
(2) Organised social services during natural calamities, like floods, droughts, epidemics etc.
(3) Encouraged inter-caste marriages and widow remarriage.
(4) Opposed child marriages and polygamy.
(a) 2 & 3
(b) all of the above
(c) 1, 2, 4
(d) 2, 3, 4

Ans: (d)

Q16. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the Lists:
List-I List-II
A. Surat Split : 1. 1929
B. Communal Award : 2. 1928
C. All-Party Convention : 3. 1932
D. Poorna Swaraj Resolution : 4. 1907 : 5. 1905
Codes :
A B C D
(a) 4 3 1 5
(b) 4 3 2 1
(c) 2 5 4 1
(d) 1 4 2 3

Ans: (b)

Q17. Consider the following statements :
1. Champaner – Pavagadh Archaeological Park
2. Chhatrapati Shivaji Railway Station, Mumbai
3. Mamallapuram
4. Sun Temple (Konark Temple)
Which of the above are included in the World Heritage List of UNESCO?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q18. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists : List I List II
(Editor) (Journal / Newspaper)
A. S.A. Dange 1. Labour-Kisan Gazette
B. Muzaffar Ahmed 2. Inquilab
C. Ghulam Hussain 3. Navayug
D. M. Singaravelu 4. The Socialist Code :
(a) A-4; B-3; C-2; D-1 (b) A-4; B-2; C-3; D-1
(c) A-1; B-2; C-3; D-4 (d) A-1; B-3; C-2; D-4

Ans: (a)

Q19. Read the following statement with regard to the early Vedic society
1. Indra, the God of strength was the most important God
2. Gods were worshipped for the spiritual upliftment of people.
3. Religion was based on magico ritual formulae.
4. The purohita or priest had an important place in society.
Point out the incorrect statements by selecting the correct code
(a) 1, 2 and 3
(b) 3 and 4
(c) Only 3
(d) Only 4

Ans: (c)

Q20. Assertion (A): Indus Valley Civilization is technically and more correctly known as the Harappan Culture.
Reason (R): Harappa is the typical site of that civilization.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q21. Which of the following statements was not a feature of the Permanent Settlement Act?
(a) Zamindars were made the legal proprietors of land
(b) Most landlords did not take interest in the improvement of land
(c) The state was assured of a fixed income
(d) One-sixth of the produce was given to the government

Ans: (d)

Q22. Consider the following statements
1. The Jains believed that Mahavira had twenty-three predecessors.
2. Parshvanatha was twenty-third Tirthankara.
3. Rishava was immediate successor of Mahavira.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 2
(d) Only 3

Ans: (a)

Q23. Which one of the following was the main reason for the split between the Moderates and the Extremist at the Surat session of the INC in 1905 known as ‘Surat Split’?
(a) Attempts of the Extremists to get B.G. Tilak elected as the Congress President
(b) The shift of the Congress venue from Nagpur to Surat
(c) Bipin Pal’s efforts for a broad-based resolution on boycott to cover boycott of honorary offices as well as foreign goods
(d) Unleashing of violence in the open session of the Congress by the Extremists

Ans: (c)

Q24. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List-I (Political parties)
A. Communist Party of India
B. Socialist Party
C. Swaraj Party
D. The Hindu Maha Sabha
List-II (Personalities)
1. C. R. Das
2. Ram Manohar Lohia
3. V. D. Savarkar
4. P. C. Joshi
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 2 3 1
(c) 1 4 3 2
(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

Q25. Milindapanho is in the form of a dialogue between the King Menander and the Buddhist monk
(a) Nagasena
(b) Nagarjuna
(c) Nagabhatta
(d) Kumarilabhatta

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!