You are here
Home > QB Subjectwise > 046 History Previous Year Questions

046 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. With reference to the invaders in ancient India, which one of the following is the correct chronological order?
(a) Greeks- Sakas- Kushans
(b) Greeks -Kushans -Sakas
(c) Sakas -Greeks -Kushans
(d) Sakas – Kushans -Greeks

Ans: (a)

Q2. Who of the following Prime Ministers sent Cripps Mission to India?
(a) James Ramsay MacDonald
(b) Stanley Baldwin
(c) Neville Chamberlain
(d) Winston Churchill

Ans: (d)

Q3. Which of the following statements regarding Mahatma Gandhi’s philosophy of Satyagraha is/are correct?
1. Truth and non-violence are its two vital ingredients.
2. The follower of Satyagraha would resist evil but not hate the evil doer.
3. The Satyagrahi would, if necessary, inflict suffering on himself, and also the evil doer.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3
(c) Only 1 (d) 1 and 2

Ans: (d)

Q4. The failure of Derozians to create a widespread movement was due to
1. Their Disinterest in pointing out colonial exploitation.
2. Not advocating spread of education.
3. Hostility of Indians towards their radical ideas .
4. Lack of effective leadership after the death of H V Derozio
Choose the correct code
(a) Only 3
(b) 1 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2 and 4

Ans: (c)

Q5. Which of the following statement(s) is/are found to be correct?
I. The Kushanas ruled in two dynasties— Kadaphises and Kanishkas.
II. Kadaphises ruled from AD 50 to 79 and Kanishka’s rule started from AD 78 onwards.
III. The Kushanas were patrons of Gandharan art—a synthesis of Greek and Indian styles- and Sanskrit literature.
(a) I, II and III
(b) I and III
(c) III and II
(d) III and I

Ans: (a)

Q6. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. The annual meeting of the Muhammadan Educational conference was held on 30 December, 1906 at Dacca under the chairmanship of Nawab Salimullah Khan.
II. The All Indian Muslim League was set up under the leadership of Agha Khan and Nawab Mohsin-ul- Mulk.
III. Nawab Viqar-ul-Mulk wrote the constitution of the Muslim League, known as the Green Book.
(a) I and II
(b) I and III
(c) II and III
(d) All are correct

Ans: (b)

Q7. When Ala-ud-din Khilji forbade his nobles the use of wine, intimate relations and abundance of wealth, and confiscated their endowments and inams, he aimed at
(a) enhancing king’s dignity
(b) preventing the treachery of nobles
(c) setting an example for his Hindu subjects
(d) gathering more wealth for himself

Ans: (b)

Q8. Indus valley civilisation is also known as the Harappan culture because
(a) The site of Harappa is six times larger than Mohenjodaro site
(b) The Indus valley civilisation is considered the elementary/initial stage of the Vedic culture and Harappa is believed to be the same as Harappa mentioned in the Vedas
(c) Harappa was the first site to be excavated in the Indus valley
(d) The most important/significant evidence of the achievements of this civilisation have been excavated from Harappa

Ans: (c)

Q9. Consider the following statements:
1. Robert Clive was the first Governor-General of Bengal.
2. William Bentinck was the first Governor-General of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q10. Assertion (A) First War of independence broke out in India in 1857, soon after the departure of Lord Dalhousie from India.
Reason (R) Lord Dalhousie’s annexationist policy had caused great discontent.
Codes :
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Q11. Which one of the following statements is not correct?
(a) Al-Biruni identifies the Sufi doctrine of divine love as selfannihilation with parallel passages from Bhagavad Gita.
(b) According to Al-Biruni, Sufi theories of Soul were similar to those in Patanjali’s Yoga Sutra.
(c) The Hatha Yogic treatise Amrita Kunda had lasting impact on Sufism.
(d) Hujwiri’s conversation with the Yogis shows that he was impressed with their theory of the division of the human body.

Ans: (d)

Q12. The following rulers are known in history for their constructive contribution in various fields:
1. Haider Ali and Tipu Sultan – Art of warfare
2. Krishnadevaraya – Telugu literature
3. Sher Shah Suri – Roads and land reforms
4. Afghans and Turks – Construction of tombs and arches
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

Q13. In the Mauryan period, free labourers working for a regular wage in guilds were known as
A. Bhritakas or Bhatakas
B. Kupyas
C. Karamkaras
D. Jethakas
Choose the answer from the codes given below:
(a) A and B
(b) A and C
(c) C and D
(d) C only

Ans: (a)

Q14. What is the correct chronological order of the following?
(i) Tamralipta Jatiya Sarkar (ii) Hool (iii) Satara Prati Sarkar (iv) Mopalah
Codes:
(a) (i), (iii), (ii), (iv)
(b) (ii), (iv), (i), (iii)
(c) (iv), (ii), (iii), (i)
(d) (iii), (i), (ii), (iv).

Ans: (b)

Q15. With reference to the Indian history of art and culture, consider the following pairs :
Famous work of Sculpture Site
1. A grand image of Buddha’s : Ajanta Mahaparinirvana with numerous celestial musicians above and the sorrowful figures of his followers below 2.. A huge image of Varaha : Mount Abu Avatar (boar incarnation) of Vishnu, as he rescues Goddess Earth from the deep and chaotic waters, sculpted on rock
3. “Arjuna’s Penance”/ : Mamallapuram “Descent of Ganga” sculpted on the surface of huge boulders
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q16. Which of the following statements relating to the Non- Alignment Movement is/are not correct?
1. Non-alignment came to symbolise the struggle of India and other newly independent nations to retain and strengthen their independence from colonialism and imperialism.
2. Non-alignment advanced the process of democratisation of international relations.
3. Military alliances formed a major part of nonalignment.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) Only 1

Ans: (c)

Q17. Who among the following drafted the resolution on fundamental rights for the Karachi Session of Congress in 1931?
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Sardar Vallabhbhai Patel

Ans: (b)

Q18. Match the following List I List II
(Person) (Associated in Formation of)
A. GK Gokhaie 1. Servants of Indian Society
B. MM Malaviya 2. Banaras Hindu University
C. C Rajagopalachari 3. Free India Society
D. VD Savarkar 4. Swatantra Party
Codes :
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 3 4 2 1
(c) 1 4 2 3
(d) 3 2 4 1

Ans: (a)

Q19. Which one of the following statements about the Justice Party is not correct?
(a) It clamoured for the same kind of separate communal representation for the Non-Brahmins as had been granted to the Muslims by the Morley-Minto Reforms.
(b) It was patronized mainly by richer landowning and urban middle class Non-Brahmins.
(c) It succeeded in getting the provision for 28 reserved seats for the Non-Brahmins in the Montagu-
Chelmsford Reforms.
(d) It supported the call given by the Congress to boycott elections in 1920.

Ans: (d)

Q20. Examine the following statements:
1. Nagarjuna played an important role in the spread of Buddhism
2. Shankaracharya held that knowledge is the primary means to salvation
3. Ramanuja tried to assimilate Bhakti to the tradition of the Vedas
4. Andal, a woman saint, whose bhakti was ecstatic love for an immanent one rather than reverence for a transcendent deity.
Select the appropriate code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q21. Which of the following causes for the rise of Buddhism is/are found to be correct?
I. Domination of Brahmins, who monopolised religion.
II. Vedic rites had become very complicated and expensive.
III. Use of difficult and outdated language in religious ceremonies.
(a) I, II and III
(b) Only I
(c) II and III
(d) I and II

Ans: (a)

Q22. The most effective contribution made by Dadabhai Naoroji to the cause of the Indian National Movement was that he
(a) brought the problems of the Indians to the notice of the British.
(b) exposed the economic exploitation of India by the British.
(c) interpreted the ancient Indian texts and restored the self-confidence of the Indians.
(d) stressed the need for eradication of all the social evils before anything else.

Ans: (b)

Q23. Match List ‘A’ with ‘B’ and choose the correct answer from the options given below:
(1) Bull flag (a) Shivan
(2) Peacock flag (b) Murugan
(3) Garuda flag (c) Tirumal
(4) The mace (d) Kurram
(a) 1-a, 2-c, 3-b, 4-d
(b) 1-d, 2-b, 3-c, 4-a
(c) 1-a, 2-b, 3-c, 4-d
(d) 1-d, 2-c, 3-b, 4-a

Ans: (c)

Q24. List-I List-II (Congress presidents) (Venues of session)
A. Dr. M. A. Ansari 1. Haripura
B. Purushottam 2. Kanpur Das Tandon
C. Sarojini Naidu 3. Madras
D. Subhashchandra 4. Nasik Bose
Codes:
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 2 3 1 4
(c) 3 4 2 1
(d) 4 1 3 2

Ans: (c)

Q25. Assertion (A): In 1916, Maulana Mohammad Ali and Abul Kalam Azad resigned from the Legislative Council.
Reason (R): The Rowlatt Act was passed by the Government in spite of being opposed by all Indian members of the Legislative Council.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!