You are here
Home > QB Subjectwise > 046 Geography Previous Year Questions

046 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following are known as coastlines of submergence?
(a) Uplifted lowland
(b) Ria Coasts
(c) Emergent upland
(d) None of the above
Ans: (c)

Q2. Which one of the following dams is not meant for irrigation?
(a) Bhavani Sagar
(b) Sivasamudram
(c) Krishnaraja Sagar
(d) Bhakra-Nangal
Ans: (b)

Q3. Of the main constituents, which of the following have great influence in earth’s climatic conditions?
(a) Oxygen (b) Nitrogen
(c) Carbon dioxide (d) Water Vapour
Ans: (b)

Q4. Match List-I (Valley) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I (Valley) List-II (State)
A. Markha Valley 1. Sikkim
B. Dzukou Valley 2. Himachal Pradesh
C. Sangla Valley 3. Jammu & Kashmir
D. Yumthang Valley 4. Nagaland
Codes :
(a) A-2; B-4; C-3; D-1
(b) A-3; B-1; C-2; D-4
(c) A-2; B-1; C-3; D-4
(d) A-3; B-4; C-2; D-1
Ans: (d)

Q5. With reference to earthquakes, which of the following statements are correct?
1. Earthquakes largely occur along the converging plate boundaries.
2. Point of origin of earthquake in lithosphere is known as focus/hypocentre.
3. Intensity of earthquake decreases with distance from the epicentre.
4. Epicentre of earthquake always remains over continents only.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 3 only (d) 1 and 4
Ans: (b)

Q6. Consider the following ecosystems:
1. Taiga
2. Tropical evergreen
3. Tropical deciduous
4. Tundra The correct sequence in decreasing order of the Albedo values of those ecosystems is:
(a) 1, 4, 3, 2 (b) 4, 1, 3, 2
(c) 4, 1, 2, 3 (d) 1, 4, 2, 3
Ans: (c)

Q7. Consider the following statements
1. Cotton textile industry uses pure raw material which does not lose weight during the process.
2. Iron and steel industry tends to be located near the source of raw materials/
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct
Ans: (c)

Q8. Which of the following groups is opposed to the plantation of Eucalyptus trees?
(a) Environmentalists
(b) Wildlife Protection group
(c) Paper manufacturers
(d) Matches manufacturers
Ans: (a)

Q9. The time at a place is determined by
(a) the parallels of longitude
(b) the parallels of latitude
(c) distance from equator
(d) distance from prime meridian
Ans: (a)

Q10. When the winds blow from all sides to the central low in an anticlockwise direction, then this phenomenon is known as
(a) anti-tropical cyclones of southern hemisphere
(b) temperate cyclones of northern hemisphere
(c) tropical cyclones of northern hemisphere
(d) tropical cyclones of southern hemisphere
Ans: (d)

Q11. Which of the following forest species is not characteristics of Deciduous forests?
(a) Teak (b) Sal
(c) Sandalwood (d) Deodar
Ans: (d)

Q12. Which one of the following regions is culturally closer to India but ethnically closer to China?
(a) Central Asia (b) West Asia
(c) Polynesia (d) South-East Asia
Ans: (d)

Q13. Arrange the following Tiger Reserves of India from North to South :
1. Dudhwa 2. Panna
3. Pench 4. Indravati
Select the correct answer using the code given below.
(a) 4, 3, 2, 1 (b) 2, 1, 4, 3
(c) 1, 2, 3, 4 (d) 1, 3, 2, 4
Ans: (*)

Q14. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below List I List II Original rock Metamorphic
(Igneous or sedimentary) Rock
A. Mica 1. Slate
B. Granite 2. Schist
C. Limestone 3. Marble
D. Shale 4. Gneiss
Code:
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 2 4 3 1
(c) 4 2 1 3
(d) 3 4 2 1
Ans: (b)

Q15. Which among the following factors are the causes of low atmospheric pressure in the equatorial regions?
1. High temperature
2. High water vapour content in the air
3. Maximum centrifugal force on the equator
4. Convergence of air from the subtropical high pressure belts
Code:
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (a)

Q16. “They are fantastically diverse. They speak hundreds of language dialects. They comprise scores of ethnic groups. They include highly industrialized economics and up and coming economies. They span half the surface of the earth and are home to two fifths of the world population”. The group of countries referred here belongs to:
(a) S A F T A (b) A P E C
(c) E U (d) C I S
Ans: (b)

Q17. Which of the following does not have uranium deposits?
(a) Jharkhand (b) Madhya Pradesh
(c) Meghalaya (d) Haryana
Ans: (d)

Q18. Assertion (A): The monsoonal rainfall decreases as one goes towards the west and north-west in the Ganga plain.
Reason (R): The moisture-bearing monsoonal winds go dried up as one moves up in the Ganga plain.
In the context of the above two statements which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)

Q19. The best quality of hard wood for the manufacture of furniture is obtained from
(a) Cedrus deodara
(b) Pinus longifolia
(c) Dalbergia sissio
(d) Mangifera indica
Ans: (c)

Q20. The Earth spins on its own imaginary axis from to once in 24 h.
(a) west to east
(b) east to west
(c) north to south
(d) none of these
Ans: (a)

Q21. Match the items of List I with the items of List II.
List I
(Fertilizer) List II
(Feature)
A. Nitrogen (N) 1. Helps in greening of plants
B. Phosphorus (P) 2. Helps in flowering of plants
C. Potassium (K) 3. Helps in the fruit forming stage in plants
(a) A-2, B-1, C-3
(b) A-1, B-2, C-3
(c) A-3, B-2, C-1
(d) A-1, B-3, C-2
Ans: (b)

Q22. Which one of the following straits is nearest to the International Date Line?
(a) Malacca Strait (b) Bering Strait
(c) Strait of Florida (d) Strait of Gibraltar
Ans: (b)

Q23. Which one of the following is not a Biosphere reserve?
(a) Agasthyamali (b) Nallamalai
(c) Nilgiri (d) Panchmarhi
Ans: (b)

Q24. The time at Cairo is 2 hours ahead of Greenwich. Hence, it is located at
(a) 30°W longitude (b) 30°E longitude
(c) 28°E longitude (d) 28°W longitude
Ans: (b)

Q25. Which one of the following crops is not cultivated in Karewas, the lacustrine deposits of sand, clay, loam, silt and boulders?
(a) Saffron (b) Almond
(c) Walnut (D) Ling nut
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!