You are here
Home > QB Subjectwise > 046 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

046 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. His father is the Chairman. The underlined phrase is
(1) Subject complement
(2) Subject
(3) Object complement
(4) Object
Ans: (3) The underlined phrase is a object complement as it follows the linking verb ‘is’. Hence option (3) would be correct.

Q2. Can you lift this box? What does the underlined auxiliary ‘can’ suggest?
(1) Competence
(2) Capacity
(3) Ability
(4) Skill
Ans: (3) Auxiliary ‘can’ suggests ‘ability’. Hence option (3) would be correct.

Q3. When a teacher establishes a direct association between English word and its meaning he uses
(1) audio-lingual method
(2) direct method
(3) bilingual method
(4) none of these
Ans: (3) A direct association between English word and its meaning is established by bilingual method. Hence option (3) would be correct.

Q4. Communicative competence is an ability to
(1) express one’s intended meaning clearly
(2) use language accurately
(3) use grammatically correct language
(4) use patterns correctly
Ans: (1) Communicative competence is an ability to express one’s intended meaning clearly. Hence option (1) would be correct.

Q5. A figure with more than four angles or sides is called
(1) Octagon
(2) Polygon
(3) Parallelogram
(4) Pentagon
Ans: (2) A polygon has more than four angles of sides. Hence option (2) would be correct.

Q6. They make him the Chairman every year. The underlined phrase is
(1) Subject complement
(2) Subject
(3) Object
(4) Object complement
Ans: (4) The underlined phrase ‘the Chairman” follows the object ‘him’, so, it is an object complement. Hence option (4) would be correct.

Q7. Choose the mis-spelt word
(1) Solemn
(2) Siege
(3) Syllable
(4) Sieze
Ans: (4) sieze is incorrect. The correct word is – seize. Hence option (4) would be correct.
8. Choose the word the meaning of which is opposite to ‘refulgent’
(1) Dim
(2) Effortless
(3) Noisy
(4) Snoring
Ans: (1)
8. ‘refulgent’ means radiant, so, its opposite would be ‘dim’. Hence option (1) would be correct.

Q9. The game should be finished by now. The underlined auxiliary suggests
(1) Conjecture
(2) Probability
(3) Deduction
(4) Prediction
Ans: (4) ‘should’ indicates prediction in this case. Hence option (4) would be correct.
Direction : Fill in the blanks by most appropriate word in given sentences (Q. Nos. 10 to 12)
Q10. To understand it is one thing to teach it is quite…….
(1) each other
(2) another
(3) other
(4) others
Ans: (2) ‘another’ is to be used here. Hence option (2) would be correct.

Q11. It has been two years ……..I last saw you.
(1) since
(2) that
(3) when
(4) before
Ans: (1) ‘since’ indicates the intervening period up till present as is the case here. Hence option (1) would be correct.

Q12. I don’t allow anybody ……. in my house.
(1) smoking
(2) to have smoke
(3) to smoke
(4) for smoking
Ans: (3) ‘to smoke’ indicates the action of smoking. Hence option (3) would be correct.
Direction : Read the following passage and answer the questions (Q. No. 13 to 22) by choosing the most appropriate option. Two principles are involved in the controversy about the presence of foreign-controlled media in the country. The free flow of ideas and images across national borders and the need to safeguard the national interest and preserve cultural autonomy. Both are valid but both are at loggerheads because each has been used to promote less lofty goals. The principle conforms to a moral imperative freedom of expression cannot rhyme with restrictions imposed by any government. But the free flow rhetoric also clouds the fact that the powerful Western and specially American media can and often do present, subtly or brazenly, news in a manner which promotes Western political, ideological and strategic interests. Besides, Western entertainment programmes present lifestyle and values cherished by traditional societies. All this explains why so many Indian newspapers/magazines and news agencies have sought protection from the courts to prevent foreign publications and news agencies from operating the country. Their arguments are weak on two counts. As the bitter debate on a new world information and communication order demonstrated in the late seventies and early eighties, many of those who resent Western “invasion” in the information and cultural fields are no great friends of democracy. Secondly, the threat of such an “invasion” has been aired by those media groups in the developing countries who fear that their business interests will be harmed if Western groups, equipped with large financial and technological resources and superior management skills, are allowed to operate in the country without let. The fear is valid but it goes against the grain of the economic reform programme. The presence of foreign newspapers and television channels will increase competition, which in course of time, can only lead to the up gradation of dynamic. Indian newspapers and television channels even while they drive the rest out of the market. One way to strike a balance between the two antagonistic principles would be to allow foreign media entry into the country, provided the Indian state treats them at par with the domestic media on all fronts. On the import of technology, for instance, foreign media cannot be allowed duty concessions denied to their Indian counterparts. Foreign media will also have to face the legal consequences should they run foul of Indian laws. Why, for example, should the BBC or Time magazine or The Economist get away with showing a map of Kashmir which is at variance with the official Indian map? Why should they go scot-free when they allow secessionists and terrorists to air their views without giving the government the right of reply? Or when they depict sexually explicit scenes which would otherwise not be cleared by the Censor Board? Since the government can do precious little in the matter, especially about satellite broadcasts, what if it should consider attaching the properties of the offending parties? Demands of this kind are bound to voiced unless New Delhi makes it clear to the foreign media that they will have to respect Indian susceptibilities especially where it concern the country’s integrity and its culture. It may be able to derive some inspiration from France’s successful attempts in the recent GATT to protect its cinematographic industry.

Q13. Which of the following is one of the points weakening the argument to prevent entry of foreign media?
(1) Such entry would be against traditional culture
(2) The foreign media may not be treated on par with the domestic media
(3) The arguments being put forth are at loggerheads
(4) The threat being voiced by those whose business will be harmed by such an entry
Ans: (4) Line 35 indicates the threat being voiced by those whose business will be harmed by such an entry of foreign media. Hence option (4) would be correct.

Q14. Which of the following has been the major recommendation regarding the entry of foreign media?
(1) Allow entry treating them on par with domestic media
(2) Allow entry provided they do not ask for duty concessions on import of technology
(3) It should be welcomed without putting any restrictions
(4) It should not be allowed
Ans: (1) Line 50 indicates the recommendation to allow entry of foreign media treating them at par with domestic media. Hence option (1) would be correct.

Q15. Which of the following means ‘without let’?
(1) Without restrictions
(2) Without confinement
(3) With no difficulty
(4) With strings
Ans: (1) ‘without let’ in line 39 means without check or restrictions. Hence option (1) would be correct.

Q16. Which of the following means ‘at loggerheads’ as used in the passage?
(1) Unsuited to each other
(2) Opposite to each other
(3) In league with
(4) Unimportant
Ans: (2) ‘At loggerheads’ (line 7) means opposite to each other. Hence option (2) would be correct.

Q17. Why should the entry of foreign media harm local interests?
(1) Economic reform programmes will get a setback
(2) Different sets of rules and laws were made applicable for foreign media
(3) The cultural heritage will be lost
(4) They are better equipped managerially and technologically
Ans: (4) The foreign media can harm local interests because they are better equipped managerially and technologically. (line 37). Hence option (4) would be correct.

Q18. In the controversy involving two principles regarding allowing foreign media, which of the following is against its entry?
(1) Preserve culture
(2) Governmental restrictions
(3) Security across national borders
(4) Western ideology
Ans: (1) Concern for the preservation of culture creates controversy for foreign media. Hence option (1) would be correct.

Q19. Which of the following will be the impact of increasing competition?
(1) The domestic media will not be able to withstand it
(2) It will improve Indian newspapers and television
(3) The Indian news agencies will seek protection from the court
(4) The foreign media will not be allowed duty concessions on import of technology
Ans: (2) line 46 indicates that the impact of competition will upgrade or improve dynamic Indian newspapers, and television channels. Hence option (2) would be correct.

Q20. A country has been cited as having succeeded in protecting which of the following?
(1) Television
(2) News Agencies
(3) GATT
(4) None of these
Ans: (4) France has been cited to have protected its cinematographic industry which is not mentioned in any option. Hence option (4) would be correct.

Q21. According to the passage, which media in particular promotes Western interest?
(1) Foreign
(2) Western
(3) American
(4) French
Ans: (3) line 14 suggests that American media promotes Western interests only. Hence option (3) would be correct.

Q22. Which of the following seems to be the most likely purpose of writing this passage?
(1) To make the public aware of the technological and managerial superiority of western media
(2) To highlight the exploitation by developed nations
(3) To criticize foreign media
(4) To highlight the steps and caution to be taken about the entry of foreign media
Ans: (4) The purpose of the passage seems to highlight the steps and caution to be taken about the entry of foreign media in our country. Hence option (4) would be correct.

Q23. Keep the ball rolling. The underlined word is
(1) Infinitive
(2) Present participle
(3) Finite form
(4) Gerund
Ans: (2) In the continuous form – ing form is used as present participle as is the case here. They are called ‘gerund’ when they function as noun or object. Hence option (2) would be correct.

Q24. Choose the correct indirect form of the sentence The man said, “Let me have the first chance.”
(1) The man proposed to have the first chance.
(2) The man proposed that he should have the first chance.
(3) The man desired that he had the first chance.
(4) The man claimed that he had the first chance.
Ans: (2)(1)(2)(1)
Direction : Which part of the sentence has an error in the given sentences (Q. Nos. 25 & 26) marked by (a), (b), (c) and (d).
Q25. There is no doubt that the Pacific is
(1) The largest of all other oceans
(2)
(3)
(4)
Ans: (4) No need to write ‘other’ in option (4). Hence option (4) would be correct.

Q26. With a lot of persuasion the villagers agreed to
(1) participate in the family welfare programme
(2)
(3)
(4)
Ans: (2) Here the option (2) of the given sentence has an error. In this part the preposition ‘with’ is replace by ‘after’. Hence the part (2) would be after a lot of persuasion.

Q27. In communicative approach to English the focus is
(1) on the message
(2) on pattern practice
(3) on structural accuracy
(4) on using correct forms
Ans: (1) In communicative approach to English the focus is on the message. Hence option (1) would be correct.
Direction : Replace the group of words in italics by the most suitable option (Q. Nos. 58 & 59)
Q28. A judge must always ‘be perfectly and in every way’ fair.
(1) Temperamentally
(2) Scrupulously
(3) Characteristically
(4) Arbitrarily
Ans: (2)

Q29. Present day Indian urban society is labeled ‘wanting to gain things for itself’.
(1) Successive
(2) Excessive
(3) Acquisitive
(4) Lucrative
Ans: (3) Present day Indian urban society is labelled acquisitive. Hence option (3) would be correct.

Q30. The main purpose of teaching aids in an English classroom is to
(1) provide vicarious experiences
(2) provide direct experiences
(3) provide symbolic experiences
(4) provide first hand experiences
Ans: (1) Main purpose of teaching aids in an English classroom is to provide vicarious (indirect) experiences. Hence option (1) would be correct.

Top
error: Content is protected !!